Deel dit artikel
-

Shopper wil mobiele website, geen app

Shoppers zijn nauwelijks geïnteresseerd in apps. Dat blijkt uit een onderzoek van Nielsen onder ruim 5000 (Amerikaanse) consumenten.

Ongeveer de helft van de ondervraagden geeft de voorkeur aan mobiele sites boven apps als het om online winkelen gaat. Slechts 25 procent gebruikt apps om prijzen te vergelijken, spaarpunten in te wisselen of winkellocaties op te zoeken.

Onderscheid tussen mannen en vrouwen is er in dit opzicht nauwelijks, aldus Nielsen, die vooral keek naar bezoekers van Amazon, Best Buy, eBay, Target en Walmart tijdens de afgelopen feestdagen. Gebruikers van apps spenderen wel meer tijd aan het zoeken van artikelen dan bezoekers van een mobiele site.

Nielsen constateert in het algemeen een groeiend gebruik van de mobiele telefoon voor winkeldoeleinden. 59 procent van de ondervraagden oriënteerde zich mobiel op nieuwe producten.

Deel dit bericht

22 Reacties

Ewald van der Hoop

Een app voorziet natuurlijk nog wel in een verbetering van brand awareness & engagement. In dat opzicht lijkt mij de app nog steeds kansrijk.

Remy Bleijendaal

Deze conclusie kan je volgens mij niet helemaal trekken uit de onderzoeksbevindingen. Veel consumenten maken gewoon gelijk gebruik van het web, terwijl er bij een app nog een barriere is om deze te downloaden. + is het aanbod wel gelijk? In Nederland bieden de grote jongens (bol en wehkamp) ook helemaal geen app aan…. Dus ja, dan zijn mobiele websites al snel populairder.

Ramon Cohen de Lara

@Remy,
niet alleen Bol en Wehkamp hebben geen App maar ook heel veel andere e-tailers. Wij, Qweery, hebben een jaar geleden onze App afdeling opgedoekt en hebben nu 100% de focus op mobiele webshop, puur vanwege het feit dat onze App klanten de App teruggetrokken hebben en over zijn gegaan op een mobiele webshop. Tevens hebben wij vanuit onze overige klanten en nieuwe klanten zeer veel vraag naar een mobiele webshop en geen enkele naar App’s. Wij bouwen per week circa 2 tot 3 mobiele webshops.

Hetgeen ook wel logisch is. Als consument ga je niet 10 tot 15 verschillende App, om producten te kunnen kopen, op je smartphone en/of tablet zetten. Je vergeet al snel dat je de App ooit hebt gedownload en moet telkens updaten. Wel weet je de domeinnaam van betreffende winkel en dan moet het niet uitmaken achter welk device je zit, automatische krijg je op je desktop, laptop, tablet of smartphone de juiste online shop.

Wel is het zo dat de e-tailers rekening moet houden met en gebruik maken van de technieken die in de m-commerce decives zitten. Het tabletfriendly maken van je reguliere website volstaat niet.

Boudewijn Verkerk

De onderzoeksresultaten zijn wat genuanceerder… Zie onderstaande link:
http://marketingland.com/do-consumers-really-prefer-the-mobile-web-to-apps-7790

Onze visie: laat vooral de consument zélf bepalen of hij het liefst via een app of mobile web-app shopt, beiden hebben voor- en nadelen en veel aanhangers. Als webshop kun je het beste een cross-/multi-channel propositie aanbieden. Overigens hebben onze klanten erg positieve ervaringen met m-commerce apps, zowel ‘native’ als mobile web.

Geerten

Een ander belangrijk apsect is dat veel mensen op winkelsites komen via vergelijkingssites en zoekmachines. Daardoor worden ze vrijwel altijd aan de webkant naar binnen gehaald zonder vooraf te weten bij welke shop ze moeten zijn.

Zoals Remy en Ramon al aangeven moet een app eerst nog gedownload worden en de gebruiker dus al op de hoogte zijn van het mogelijke aanbod van de winkel, wat soms niet het geval is.

Daarbij komen web en apps steeds dichter tegen elkaar aan te liggen met web-apps en het gebruik van html5 waardoor de gebruikerservaring van een mobiele site redelijk in de richting van een app kan komen.

De keuze voor een app tov een mobiele website heeft te maken met distributie en business modellen, waarbij webshops hun distributie voor een groot deel uit zoekmachines en vergelijkingssites halen en hun business model ideaal gezien niet via bijvoorbeeld iTunes loopt maar via online betaalmogelijkheden.

Voor een webshop lijkt een goede mobiele website me inderdaad een voor de hand liggende keuze om mee te beginnen, wat niet wil zeggen dat je niet ook een app kunt aanbieden. Je wil tenslotte je publiek op zoveel mogelijk manieren bereiken en op die manieren die de klant zelf het meest prettig vindt.

Carla van den Berg

Een mobiele site en een app kunnen naast elkaar bestaan als een bedrijf vooraf goed bepaalt wat ze met een app en een mobiele site beogen te bereiken. De mobiele site is het meest laagdrempelig waar je via zoekmachines of vergelijkingssites vaak terecht komt zonder dat je vaak een specifieke url intypt zoals de vorige “sprekers” ook al aangaven. Heb je de klant al bereikt, dan kun je met de app loyaliteit kweken door extra’s te bieden (bv interactive functionaliteiten/ content ) dat niet via een website mogelijk is.

Een goed voorbeeld vind ik de “Appie” van AH. app voor je interactieve boodschappenlijstje, met bonusaanbiedingen, inclusief looproute van de winkel waar je bent. Erg handige toepassing.

Op de site van AH kun je weleenswaar de bonusaanbiedingen van de week vinden, maar niet de overige handigheidjes van je “eigen appie” boodschappenlijstje.

In de toeristische sector worden ook steeds meer apps uitgerold naast een website (en mobiele interface). Denk hierbij aan toeristen verkeersbureaus die in eerste instantie via brochures en websites de (potentiele) klant proberen te enthousiasmeren voor hun bestemming en vervolgens verleiden met prachtige fotos, filmpjes en diepgaande informatie in een bestemmings app.

Voorwaarde is dat de app wezelijk anders is dan de website.

Kortom, afhankelijk van je doel en doelgroep, kun je als bedrijf besluiten om en/en te doen.

Maurice

Wij hebben als bol.com ervoor gekozen om een mobiele site te hebben boven een eigen reeks native apps. Uit een eerder groot onderzoek van Adobe is ook reeds de conclusie gekomen dat shopping op mobiel vooral op sites gewenst is. Dit zou liggen in de aard van mensen om vergelijkend te zoeken in een browser en snel te kunnen switchen van aanbieder, wat vanuit de desktop gewenning nou eenmaal makkelijker gaat in een browser dan het switchen tussen apps. Daarnaast kan het zo zijn dat consumenten bij apps het idee hebben dat het een selectie is van het aanbod, terwijl bijv. een google zoekopdracht een breder scala aan aanbieder bevat.

Overigens ben ik enorm voorstander van hybride modellen, waarbij ook apps uitgerold worden voor specifieke doeleinden. De vraag is echter of je dat zelf als bedrijf altijd moet doen. Wij proberen zoveel mogelijk externe developers te enablen om apps te bouwen, die wij zelf niet bouwen. Zodoende zijn we toch op iPhone, iPad, Android en Windows Phone aanwezig met bol.com shopping apps en zorgen wij voor de tools (API, afrekenmodule, commissiemodel) die developers nodig hebben om het interessant te maken (zie ook http://developers.bol.com).

Navi

Het bekijken van een website via een mobiele telefoon kan vrij bewerkelijk zijn. Als gebruiker ben je constant aan het in- en uitzoomen om te zien waar je bent op de website. Met een mobiele website heb je dat niet. De pagina’s zijn ontworpen voor gebruik op een klein scherm, wat de gebruikservaring ten goede komt. Met apps heb je ook lang niet alle functionaliteiten, een voorbeeld: Facebook. Bij shopping apps valt dit dan mee.

Lees de voordelenv an een mobiele website op de website van Remotion: http://ow.ly/9EDgu

Ramon Cohen de Lara

@Navi,
Het klopt dat een smartphone een speciaal design en speciale functionaliteiten vereist, overigens ook voor tablets raden wij dit aan. Wat zeker ook voor smartphones essentieel is, is een inlogfunctionaliteit waarbij er een diepe-integratie komt tussen m-commerce en e-commerce. Juist een smartphone wordt onderweg gebruikt, bijvoorbeeld in de trein, om te vergelijken en verlanglijstjes op te stellen. Bij thuiskomst moet de consument op zijn desktop kunnen inloggen, het in de trein samengestelde verlanglijstje kunnen aanvullen en de aanschaf kunnen verrichten (bijvoorbeeld handig wanneer je zelf een vakantie wilt samenstellen en met je partner wilt beslissen). Ook omgekeerd, je bent onderweg en je wilt weten wat je laatste aankopen zijn geweest. Dan wil je op je smartphone inloggen en daar staan de aankopen die je (ooit) gedaan hebt achter je desktop en/of tablet en je kunt deze onderweg aanvullen en aanschaffen. Het voordeel van een mobiele webshop t.o.v. een App in dit geval, is dat er niet heel veel gebouwd moet worden (wat de doorlooptijd en daarmee de kosten laag houdt). Wij bieden deze inlogfunctionaliteit bijvoorbeeld standaard aan en onafhankelijk van je e-commerce webshop platform, binnen 2 weken hebben wij een dergelijke mobiele webshop gebouwd inclusief de volledige koppelingen (de doorlooptijd van App’s en daarmee de kosten, waren bij ons veel lager. In ons geval, dus een duidelijk voordeel t.o.v. App’s). Een voorbeeld is m.vitatheek.nl

Geerten

@Ramon, “Wij van wc-eend…” , Het getuigt wel van netiquette om hier niet schaamteloos je eigen diensten te gaan pluggen. Het hele stuk vanaf “Wij bieden…” kan je weglaten want ik kan je garanderen dat er appbouwers zijn die datzelfde binnen een app in minder tijd voor elkaar krijgen 😉

Ramon Cohen de Lara

@Geerten, Je hebt helemaal gelijk.
Het was niet mijn bedoeling om onze eigen diensten te pluggen maar puur om aan te geven dat de doorlooptijd en daarmee de kosten van een App meestal langer/hoger zijn. Wij hebben een goede relatie met een aantal App bouwers waarop ik deze informatie baseer.

Goed om te horen dat er ook App bouwers zijn die dergelijke functionaliteiten binnen een kortere doorlooptijd en naar ik aanneem ook tegen lagere kosten kunnen aanbieden. Dit zal zorgen dat een e-tailer een breder publiek kan bereiken tegen ‘geringe’ investeringen.

Cristian

Toch ben ik niet overtuigd van mobiele sites, liever een site die zich aanpast naar mobiel gebruik (met fontgrootte en buttons in lage resolutie bijv) dan een losse m.website.nl

Stefan van Ham

Waarom zou ik een Boll.com app willen? Tenzij ik een veelgebruiker ben en elke dag iets bij ze bestel… Denk dat ze daar een goede keuze in hebben gemaakt. Een App of een site is afhankelijk van wat je er mee wil bereiken. Denk ook dat er nog veel te winnen is als sites meer responsive gaan worden. Dus één site die zich aanpast aan het device waarop het bekeken word. Zowel qua vorm maar ook qua content.

Maurice

@Stefan dat mag je dan ook helemaal zelf weten;) Overigens hoor ik vaak van mensen die wel apps willen gebruiken dat zij het bijvoorbeeld makkelijk vinden om een product te scannen in een winkel om snel de prijs of beschikbaarheid op te zoeken, dus specifieke functionaliteit. Het belangrijkste in de hele discussie app vs. sites blijft wat mij betreft het feit dat mensen nou eenmaal verschillend zijn en er altijd voorkeuren voor beide zullen zijn, vandaar de hybride strategie.

Responsive is overigens inderdaad een goed uitgangspunt, maar in de praktijk wel lastig te realiseren met de historie die er vaak is van een platform waarop gebouwd wordt en er dusdanig veel bestaande functionaliteit en voorkant is, dat het een hels karwei is om dat allemaal responsive te maken. Het zou heerlijk zijn als je morgen met een fresh start een nieuwe platform bouwt en direct vanaf het begin responsive werkt.

Stefan van Ham

@Maurice Ik denk dat je zelf het antwoord al geeft, een App is vooral geschikt bij één specifieke functionaliteit. Lekker handig, Appje starten en gaan… Bol heeft toch meer te bieden?

Ik weet dat responsive (van desktop tot mobile) moeilijk is. Maar ik zie nog steeds veel sites die niet werken op bijvoorbeeld een iPad. Ik haak dan af. Dus een gemiste kans als aanbieder. Denk dat dat het minste is waar je nu al wel aan kan voldoen. Over, pak ‘em beet, een jaar of twee is in elk huishouden een tablet aanwezig. Lekker handig, ff wat opzoeken. Kindjes spelletje spelen. Je kunt dan beter naar de toekomst kijken ipv naar het verleden 😉

Maurice

@Stefan sure, we hebben meer te bieden. Je kunt denken aan automatisch je ebooks in je app bij de hand (boekenbol app) of je 2e hands aanbod makkelijk te koop aanbieden. Ik stel alleen dat bol.com niet per sé zelf de bouwer van al die apps hoeft te zijn, maar dat ook door developers laat doen.

En je hebt helemaal gelijk wbt de tablets, die doen het gelukkig goed op onze website, maar er zijn altijd dingetjes die net iets mooier kunnen uiteraard en daar blijven we gewoon hard aan werken.

Stefan van Ham

Slimme keuze. Laat andere maar een functionaliteit kiezen en er een App voor maken. Uiteindelijk kom je toch bij Bol… 😉

Zijn jullie dan ook al bijvoorbeeld bezig met het ontwikkelen van specifieke uitingen als bijvoorbeeld een Bol.com (inspiratie) magazine? Een maandelijkse App op je iPad waarop je je kunt abonneren? Daar zie ik dan wel heel veel mogelijkheden voor. De noodzakelijke rich content heb je.

Maurice

Wij hebben in het verleden dat gehad met ons Uitgelicht magazine, in de tijd dat er nog geen tablets waren. Of we dat ooit gaan doen voor tablets kan ik helaas niet zeggen.

Stefan van Ham

mmm… 😉

Stijn

Wat een kort door de bocht conclusies in dit artikel. Het artikel start met “Shoppers zijn nauwelijks geïnteresseerd in apps”. Staat “nauwelijks” hier voor de 28% die in de grafiek wordt getoond in december? 28% is nog altijd bijna 1 op de 3, en dus alles behalve nauwelijks. Daarbij geeft het onderzoek ook aan dat klanten via de mobile app een hogere engagement hebben met naar ik nu aanneem een betere conversie of hogere omzet per klant.
Denk dat het erg afhangt van het soort webshop (assortiment) en het merk of een mobiele site beter werkt dan een app.

Groet,
stijn

Rico Cocomartin

Ben ik het helemaal mee eens. stuntmedia .nl gaat nu ook een mobile website maken

Mark Visser

Zeer interessant artikel. Maar wat toch opvalt: Mobiele bezoek is toch nog altijd het grootste via mobiele website. Laat je niet App Gek maken en zorg dat je site klaar is voor mobiele devices. Qua weergave en strategie.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond