Deel dit artikel
-

Studentenbedrijf begint mobiele groepslogdienst

Twee Enschedese studenten zijn maandag de mobiele weblogdienst Xanco gestart. De gratis site combineert een fotodagboek met een online vriendennetwerk a la Hyves. Met vrienden samen dezelfde moblog maken is ook mogelijk.

Foto’s versturen kan bij Xanco per MMS of e-mail, waarna bezoekers kunnen reageren op elke foto en die ook kunnen beoordelen met een cijfer. Aan de fotodienst koppelt Xanco een online vriendennetwerk dat volgens oprichters Ruben Heerdink en Kelvin Divendal ’te vergelijken is met het populaire Hyves. Gebruikers kunnen ook samen een mobiel groepslog starten. “Je kan bijvoorbeeld met je hele voetbalteam een log beginnen en om beurten een foto erop zetten. Zo krijg je een leuk overzicht van het hele team,” zegt Divendal.

De digitale kiekjes die op Xanco.com staan kunnen ook worden afgedrukt en thuisbezorgd. De kwaliteit van foto’s van mobiele telefoons laat nu nog te wensen over, maar Divendal maakt zich daarover geen zorgen. “Ik heb zelf een mobiel met een camera met 2 megapixels. Die foto’s kan je al best goed afdrukken op 10 bij 15 centimeter.”

De fotootjes kan Xanco ook op t-shirts, mokken of visitekaartjes laten drukken. Op die manier wil Xanco inkomsten genereren. “Later hopen we ook adverteerders te trekken. Maar in eerste instantie blijven we een studentenbedrijf.” Heerdink en Divendal zijn respectievelijk vierde- en derdejaars student bedrijfsinformatietechnologie aan de Universiteit Twente. “We hebben de site in onze vrije tijd gemaakt. Onze hele zomervakantie is er in gaan zitten,” vertelt Kelvin Divendal.

Xanco is bedoeld als Nederlands alternatief voor populaire buitenlandse sites als Textamerica en het Nederlandse Moblog.nl. “Buitenlandse mobiele weblogdiensten werken prima, maar ze zijn vaak lastig in te stellen. En op Moblog.nl is er niet echt een plekje dat je voor jezelf hebt. Je staat er tussen alle fotootjes van anderen. Grootste verschil is dat je bij ons een mooie aparte pagina krijgt met een eigen subdomein, zoals kdivendal.xanco.com.”

Binnenkort deelt Xanco voor iedere nieuwe gebruiker honderd gratis visitekaartjes uit met het adres van het Xanco-log en andere contact gegevens. “Hiervoor werken we samen met het bedrijf  Quickprint.nl,” aldus Divendal.

Deel dit bericht

3 Reacties

Maarten

Lijkt me wel handig dit, ook goed ingespeeld op de voorstschrijdende techniekverbetering in de camera's van de mobiele telefoons. Goed idee.

Rien

Hardstikkeleuk !

Vermeer

Lang leve de ondernemende universiteit Twente! Vele (E)initiatieven vinden hun oorsprong daar. http://www.vastgoeddirect.nl

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond