Deel dit artikel
-

Surfboard wil domeinnaam Google.nl overdragen

IxQuick.nl , de metazoekmachine van het Haarlemse Surfboard Holding, is ook bereikbaar via de domeinnaam google.nl. Om mogelijke juridische stappen van het bedrijf achter zoekmachine Google.com te voorkomen zegt Surfboard Holding dat het de naam vrijwillig aan Google gaat overdragen.

Uit Whois gegevens blijkt dat Google.nl al in 1999 is gedeponeerd als domeinnaam, nauwelijks een jaar na de oprichting van Google. Cindy McCaffrey, hoofd Corporate Communication van Google, wil niet bevestigen of haar onderneming juridische stappen gaat ondernemen, "maar we weten er van en het heeft onze aandacht."

Marketing manager Edo Jansen van Surfboard Holding zegt dat het de bedoeling was dat google.nl zou doorverwijzen naar een tussenpagina, waarop zou komen te staan dat de gebruiker op de pagina van IxQuick was terechtgekomen. "Dat is niet gebeurd, waardoor je nu meteen bij IxQuick uitkomt, en dat is inderdaad niet zo netjes", moet hij toegeven.

Volgens Jansen gaat er een mailtje uit naar Google met het voorstel om de domeinnaam over te dragen. "Niet voor geld", benadrukt hij. "Ik bedoel, wat kunnen we daar nu voor vragen?" Waarom is de domeinnaam dan in eerste instantie geclaimd? "Dat is geen actie van ons geweest, IxQuick is nog niet zo lang onderdeel van het Nederlandse bedrijf Surfboard Holding. Het is gebeurd in een tijd dat wel vaker dergelijke namen werden geclaimd. Google was destijds ook nog niet zo bekend."

IxQuick is actief in veertien landen, waarbij vooral Amerika, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Spanje en Nederland een prominente rol spelen. De Nederlandse site zou ruim 60.000 zoekopdrachten per dag krijgen; wereldwijd zou het gaan om 300.000 zoekopdrachten. IxQuick is een bedrijf met vijf medewerkers dat wordt ondersteund door investeerder Holland Venture.

Deel dit bericht

7 Reacties

Huug

Hoe een ordinaire illegale actie met behulp van Emerce.nl toch nog overkomt als een coulant gebaar… Erg critisch zijn jullie niet; bovendien leidt de kop boven dit artikel tot een leuk stukje free publicity voor deze heren. Dat verhaal van de heer Jansen gelooft toch helemaal niemand? Wat een goedkope manier om aan hits te komen. Waarschijnlijk hebben ze van Holland Venture geen marketing budget gekregen…

stephan

Wij zijn met google bezig om de domeinnaam aan hun over te dragen. Zij hebben nog geen juridische vestiging in Nederland, en dat hadden ze zeker niet 2 jaar geleden. Ik zal straks een mailtje van google zenden naar de redactie, waarin ze ons vragen wat zij aan ons als tegenprestatie willen leveren. Dat was een dankbaar gebaar van google. Wij gaan er in ieder geval geen geld voor vragen. Het mooiste zou zijn een samenwerking, waar we al eerder met google over gepraat hebben. Ze zijn erg blij dat wij voor hun tijdelijk de domeinnaam onder beheer hebben gehad. Het is nu zelfs zo dat google.nl verwijst naar google.com

Thomas

Chapeau voor Surfboard. Illegale actie zou ik eerder als een gorilla-marketing actie willen betitelen. En ze krijgen meer bezoekers, en ze krijgen meer naamsbekendheid en ook nog free publicity.Voor Google is het ook niet echt slecht, want mensen, die nu bv Ilse gebruiken 🙁 , worden door die free publicity op het bestaan van Google geattendeerd.Enige wat Surfboard moet doen is zorgen dat hun zoekmachine beter werkt dan die van Google.

Derek

Klasse actie. Daarnaast bewijst Surfboard (IxQuick) hiermee oog te hebben voor de markt daar Google toen nog totaal onbekend was en zie nu! IxQuick kan zeer zeker tippen aan Google. Velen geluiden uit de markt duiden er ook op dat mensen Google en IxQuick naast elkaar gebruiken, deze twee blijkt zeer complementair aan elkaar te zijn. Gebaar Google (als het waar is) bewijst eveneens dat ze dit zien als een positief gegeven.Recente Duitse test van PcProfessionell bewijst des te meer dat er naast Google nog een nieuwe ster aan het search firnament schittert!

Fred Brink

Niet zeuren, fantastisch artikel met als adverteerder een levensgrote banner van vinden.nl, diezelfde vinden.nl die wwwilse.nl, wwwworldonline.nl, yahoo.nl, wwwstartpagina.nl, etc, etc in handen had voor zeer lange tijd. Je ziet, Emerce helpt je op weg als bedrijf en dat hebben ze nou juist nodig in die afbrokkelende branche!

Wil Bremers

Tja, wie zei dat diefstal niet loont? Er wordt natuurlijk toch een handelsnaam van een ander gebruikt om een soortgelijke dienst te leveren. Het zou mij weinig verbazen als een beetje commerciele medewerker van Google zou stellen dat zij hits mislopen en daarmee reclameinkomsten en die schade verhaald zou moeten worden. Maar als Google het gedoogt dan verzwakken zij hun recht op schadevergoeding. Ik ben benieuwd of Surfboard dat bij ILSE.INFO ook gaat lukken: die schijnt nog vrij te zijn 😉

jan-willem

prima actie inderdaad. Het missen van hits? Google.nl wordt nu doorgestuurd naar google.com… anders hadden de bezoekers die zich vergissen niet gehad, nu wel. Zo hoort het in internetland!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond