Deel dit artikel
-

Thuisbezorgd.nl 1,5 uur offline: 50.000 euro schade

Bestelsite Thuisbezorgd.nl en twee buitenlandse zustersites waren gisteren anderhalf uur offline door een digitale aanval. Dat leverde direct een schadepost van vijftigduizend euro op.

Met dit simpele bericht via Twitter haalde een hackersgroep drie sites van Takeaway.com gedurende anderhalf uur uit de lucht. De actie was gericht tegen Lieferservice.de, de Duitse zustersite van Thuisbezorgd.nl. Aangezien alle sites van de online besteldienst vanuit een digitale locatie werken, ging niet alleen de site in Duitsland uit de lucht maar ook die in Nederland en België.

 

Directeur Jitse Groen: “Normaal hebben we ongeveer een megabit aan binnenkomende verkeer. Gisteren schoot het echter omhoog. Toen we aan de zestig megabit zaten, ging bij ons het licht uit en waren de sites offline. In eerste instantie hadden we geen idee van de oorzaak, maar een zoektocht bracht ons bij deze tweet.”

De hackersgroep Dotnetfuckers haalt om onbekende reden om de haverklap sites in Duitsland en ook Luxemburg uit de lucht door deze met verkeer te bombarderen.

Groen: “Deze actie kwam op een erg ongelegen moment voor ons. We zijn net een tv-campagne begonnen in Duitsland. Tussen vijf en zeven uur ‘s avonds zijn we prominent te zien.”

Lieferservice.de is sinds 2008 actief in Duitsland. Takeaway.com verwierf begin dit jaar een investering van dertien miljoen euro van Prime Ventures om zijn groei in Duitsland een impuls te geven. Tot dat moment werd de groei van het bedrijf met eigen middelen gefinancierd.

De extra inspanningen op de Duitse markt lijken, als het aantal zoekopdrachten als maatstaf wordt genomen, effect te sorteren.

Het Nederlandse bedrijf is op een haar na al de nummer twee op de markt, die wordt gedomineerd door de lokale speler Pizza.de.

De markt voor online bestelsites is een tumultueuze. Onlangs werd ook Lieferando met zo veel digitaal verkeer bestookt, dat de site offline ging. Het Duitse openbaar ministerie stelde een onderzoek in en deed een huiszoeking bij concurrent Lieferheld. Daarmee is niet gezegd, dat deze als verdachte wordt beschouwd. Groen: “Ik ben er vrij zeker van, dat we de bron van onze aanval niet bij de concurrentie moeten zoeken.”

Foto: fred_v (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond