Deel dit artikel
-

T-Mobile komt met eigen WhatsApp-kloon

T-Mobile brengt dit najaar de app Joyn uit, software die hetzelfde doet als WhatsApp. De app verschijnt eerst in Duitsland, daarna mogelijk in andere landen. Joyn is een mondiaal initiatief van de mobiele telecombranche.

Het telecombedrijf bevestigt, dat de app per oktober op de markt komt, nadat enkele specificaties uitlekten via een nieuwssite. In Spanje houden Téléfonica en Vodafone reeds proeven met Joyn. Die worden met weinig enthousiasme ontvangen. De Androidversie is nog geen 50.000 keer gedownload en krijgt drie sterren op een schaal van vijf.

T-Mobile wordt het eerste land in het noorden van Europa dat Joyn uitbrengt (videodemonstratie). Nieuw verkochte telefoons krijgen de app standaard mee uit de winkel. Oudere toestellen kunnen de chatapplicatie downloaden vanuit Google Play en, later, uit de App Store van Apple.

Gebruikers van Joyn kunnen er teksten, foto’s, video’s en bestanden mee versturen naar andere gebruikers ervan. Wie een data-abonnement bij de mobiele operator heeft, betaalt niets voor de berichten. Klanten zonder internetabonnement betalen 19 cent per tekstbericht en 39 cent voor een foto, video of ander bestand.

Joyn is een initiatief van de GSM Association, de mondiale branchevereniging van mobiele telecomaanbieders. We konden het bestaan ervan voor het eerst melden in 2009. Toen heette het nog Rich Communications Suite of RCS. De huidige uitvoering van RCS wordt naar de markt gebracht onder de merknaam Joyn, iets dat begin dit jaar tijdens het Mobile World Congress in Barcelona werd bekendgemaakt.

Technisch gezien is Joyn meer dan alleen WhatsApp. Het kan ook het functioneren van iCloud, Microsoft Skydrive c.q. Google Drive naäpen, maar ook dat van diensten als Skype en Dropbox.

Joyn is zo ontworpen dat het zo efficiënt mogelijk de mobiele netwerken van de operators gebruikt. Het verwijt van de telecombedrijven aan bijvoorbeeld Google, Apple, WhatsApp en andere giganten, is dat hun apps de mobiele netwerken te veel belasten. Daarom vallen de netwerken soms uit en zijn er te veel storingen. Zo klonk het begin dit jaar vanaf het hoofdpodium op het Mobile World Congress in Barcelona.

De eigen technische standaarden van de GSM Association zouden dit soort problemen moeten oplossen. René Obermann van Deutsche Telekom beloofde daarom om ontwikkelaars de technische middelen te bieden om zijn T-Mobile-netwerk beter aan te wenden. Vooralsnog komt hij niet verder dan de publicatie van zijn eigen Joyn. Er is nog geen sprake van open RCS-API’s met algemene toegang voor derde partijen.

Telefoonfabrikanten als HTC, Huawei, LG, Nokia, RIM, Samsung, Sony en ZTE ondersteunen Joyn. Noch zij, noch de mobiele operators zoeken echter toenadering tot externe mobiele ontwikkelaars om hun RCS-platform te integreren of doorontwikkelen. Diensten als WhatsApp worden niet populair door de promoties van operators maar mond-tot-mondreclame. De publieke opinie van Joyn in Duitsland is negatief. Gebruikers zijn niet te spreken over de prijsstelling en zien geen toegevoegde waarde op de apps die ze nu al gebruiken.

Het is niet bekend of T-Mobile al plannen heeft om de app Joyn ook in andere landen uit te brengen.

De mobiele telecombranche deed er drie jaar over om van idee tot eerste product te komen.

Deel dit bericht

4 Reacties

Remo

Let op, dit wordt geweldig. Voorgeinstalleerd door alle providers en vervolgens met z’n allen Whatsapp her en der knijpen. Ik voel de bui al hangen. It’s a dirty world we live in.

johnnyk

Hm, het is van de operators…. en het kost geld als je niet bij die operator zit … een doodgeboren kindje wordt dat ook wel genoemd.

merien

Ik vermoed hier het zelfde succes als al die online muziekstores van de gezamenlijke platenlabels.

Levi

“We konden het bestaan ervan voor het eerst melden in 2009. Toen heette het nog Rich Communications Suite of RCS.”… ik vind het vreemd dat wij destijds nog steeds sms-jes moesten sturen.. Hoe heet dat ook alweer, uitmelken?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond