Deel dit artikel
-

Tweede Kamer stemt 5 juli over wetsvoorstel online gokken

De stemming voor wetsvoorstel in de Tweede Kamer voor een legale online kansspelmarkt staat op 5 juli dan toch eindelijk op de agenda. Hoewel ook de Eerste Kamer nog moet instemmen, kan de gokmarkt volgend jaar van start gaan.

Gisteren sprak de plenaire vergadering al over het voorstel. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemt in met de legalisering van online gokken.

De Kamer wil in elk geval vasthouden aan het hoge belastingtarief van 29 procent. Daarmee zullen veel potentiële partijen afhaken. Een deel van de belastingopbrengst is voor de sport. Gokbedrijven die de Nederlandse online markt willen betreden, moeten daarnaast ook geld storten in een fonds tegen gokverslaving. Wellicht zullen alleen zeer kapitaalkrachtige partijen de markt betreden. Een van die partijen is Holland Casino, dat door het Rijk wordt verkocht.

Op het Gaming in Holland congres begin deze maand waren nog overwegend sombere geluiden te horen. De vrees was dat het voorstel over het zomerreces zou worden heengetrokken.

Nederland is een van de laatste landen in de EU die (onder druk van Brussel) zijn gokmarkt regelen. Het heeft jaren geduurd voordat de Tweede Kamer de uit 1964 stammende Wet op de kansspelen wilde aanpassen.

Jurist Justin Franssen van Kalff Katz & Franssen Advocaten, gespecialiseerd in online gokken, tempert het enthousiasme ietwat. “De stemming is zeer kort voor het zomerreces, er moet echt niets tussenkomen”. Op zijn vroegst kunnen in juli 2017 aanvragen worden ingediend, en worden vergunningen eind 2017 verwacht. Franssen, die het debat donderdag heeft gevolgd, maakt zich zorgen over enkele amendementen die zijn ingediend en die het proces alsnog kunnen vertragen.

Het debat wordt volgende week donderdag eerst nog voorgezet.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond