Deel dit artikel
-

Volgde de Facebook-koers het Twitter-sentiment?

De beursgang die een big bang had moeten worden, eindigde gisteren met een kater. Het aandeel eindigde net boven de introductiekoers op 38.23 dollar, ondanks het enorme handelsvolume. Interessant is de correlatie met Twitter. Het handelsverloop leek het Twitter-sentiment te volgen.

Het aandeel sprong kort na de openingskoers ruim 10 procent omhoog, maar zakte na enige tijd terug. Het negatieve sentiment sleurde ook andere internetbedrijven mee, waaronder Zynga en Groupon. De handel in aandelen Zynga, die 13,4 procent in waarde daalden, werd twee keer stilgelegd. Technologiebeurs Nasdaq daalde 34,90 punten (1,2 procent) tot 2778,79 punten.

Volgens onderzoeker DataSift is de relatie met Twitter zo duidelijk af wat. Iedere keer als de negatieve reacties of Twitter toenamen, daalde de koers van het aandeel Facebook binnen twintig minuten (grafieken hier).

DataSift noteerde 95.029 tweets van 58.665 twitters in zes uur tijd. Het merendeel van de opmerkingen werden kort na de openingskoers gemaakt, maar ook tweets rond de slotkoers lijken invloed te hebben gehad.

Er bestaat al langer het vermoeden dat Twitter enige invloed heeft op het koersverloop van aandelen. De Utrechtse startup SNTMNT.com (voluit: Sentiment) onderzoekt op dit moment patronen in financiële tweets en hoopt daar een product van te maken. Het bedrijf zit midden in het onderzoek naar een factor honderd grotere dataset, waar nog meer mee te doen zou moeten zijn.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond