Deel dit artikel
-

Yahoo! veroordeeld, handel gaat door

Yahoo! is door een Franse rechter gesommeerd om Franse bezoekers te weren van zijn veilingsite. Op deze site werden nazi-attributen aangeboden. Franse anti-racismeorganisaties wilden verkoop in Frankrijk voorkomen. De uitspraak heeft juridische consequenties, ondertussen gaat de handel in nazi-spullen door, ondermeer via Nederland.

Vertegenwoordigers van Yahoo! waren uiteraard verbolgen over de uitspraak van de rechter, die opdracht gaf de veilingsite over drie maanden te sluiten voor Franse bezoekers. Doet Yahoo! dit niet dan wacht het een dwangsom van 100 duizend frank (ongeveer 33 duizend gulden) per dag.

Door de uitspraak van de rechter wordt het mogelijk om internetbedrijven te dwingen zich te houden aan de wetgeving van diverse landen. "Denk eens in wat dit kan betekenen", verklaarde ceo Phillippe Guillanton van Yahoo! Frankrijk. "Straks gaat in elk land een rechter bepalen wat we wel en niet mogen."

Het is niet voor het eerst dat Yahoo! aan banden wordt gelegd door een land. In augustus maakte Saudi Arabië een einde aan de beschikbaarheid van clubs.yahoo.com in dat land. De informatie zou pornografisch zijn en daarmee moreel verwerpelijk. Amazon kreeg eerder dit jaar het verzoek van de Duitse regering te stoppen met de verkoop van 'Mein Kampf' in Duitsland. Bij wet is dat boek verboden in Duitsland. Amazon gaf gehoor aaan het verzoek.

Yahoo! dient nu de Franse bezoekers eruit te 'filteren'. Volgens een onderzoek waarbij ook Vinton Cerf betrokken was kan Yahoo! dit in 70 tot 80 procent van de gevallen. Het bedrijf gaat dan gebruik maken van herkenning van IP-adressen .

Yahoo! mag dan gedwongen zijn geen Fransen toe te laten op de veilingsite, de handel in nazi-attributen via internet gaat gewoon door. Ook vanuit Nederland wordt gehandeld in Duits legermateriaal, onder meer via de site Westland.nl . Het aangebodene varieert van identiteitspapieren, uniformen, standbeelden van arische snit en zelfs een typemachine met ss-teken. Op de site wordt een link aangeprezen naar Ebay . Op de Amerikaanse veilingsite is een deel van het assortiment van Westland te bestellen.

Kunnen Fransen dan via Ebay bij Westland bestellen? Peter Kniets, eigenaar van de site: "Als je spullen uit nazi-Duitsland aanbiedt bij Ebay mag je niet leveren aan Frankrijk, Oostenrijk of Duitsland." Kan Ebay de eigen policy controleren? Op de site staat aangegeven wat wel en niet mag in de handel met nazi-materiaal. Het aanbieden of het verschepen van nazi-materiaal naar Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland is niet toegestaan. Onder nazi-materiaal wordt ook verstaan items met hakenkruizen. Verdachte items kunnen gemeld worden via een e-mailadres op de Ebay-site. Wie overigens de woorden 'nazi' of 'swastika' intypt op Ebay krijgt een ruime keus voorgeschoteld.

De markt voor nazi-attributen is groot in de Verenigde Staten, zegt Kniets, die talloze malen benadrukt "niets met de ideeën uit de nazi-tijd te hebben". Een grote partij op de markt voor veilingen van legermateriaal is het in Kansas City gevestigde Mansions.com . Kniets zegt ook voornamelijk aan de Verenigde Staten te leveren.

Rechtsradicalen zijn geen klant bij Westland, beweert Kniets. "Ze hebben niet het geld om bij ons te kopen en zullen eerder naar Polen gaan. Daar zijn nazi-producten goedkoop en eenvoudig te krijgen." Op de site van Kniets staat een soort 'disclaimer', gelijk aan die op de site van Mansions.com. Alle producten zijn "bestemd voor musea, studie en verzamelaars". Dat is ook zijn doelgroep, zegt hij. Maar valt dat te controleren? "Nee, dat is moeilijk te checken."

De veroordeling van Yahoo! vindt Kniets "niet slim". "Je kunt het toch niet verbieden." Hij is van mening dat de attributen juist verhandeld moeten worden "zodat duidelijk wordt wat er in die tijd is gebeurd". Op de tegenwerping dat anderen het niet zo zullen zien reageert hij gelaten. "Handel in deze objecten is bij voorbaat verdacht."

Problemen met bestellingen die vanuit Frankrijk afkomstig bleken, heeft Kniets nog niet gehad, zegt hij. Maar zo streng is de douane nu ook weer niet voor de e-tailers in wapens, blijkt uit de woorden van Kniets. "Het blijkt ook mogelijk om de hakenkruizen en dergelijke af te plakken, dan wordt het doorgelaten."

Deel dit bericht

1 Reactie

jasper

Ik vind dit echt het begin van het einde voor het internet. Ik vind dat niemand mij mag verbieden wat ik wil zien lezen of kopen als ik mein kampf wil lezen dan wil ik dit ook kunnen doen ook al ben ik absoluut tegen de ideëen van hitler en consorten. Klinklare censuur

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond