Deel dit artikel
-

Donkere wolken boven Uber Europa, taxiregulering dreigt

Donkere wolken pakken zich samen boven Ubers activiteiten in Europa nu een adviseur van het Europees Hof van Justitie het bedrijf aanmerkt als taxibedrijf, niet puur als bemiddelaar in vervoersdiensten.

Dat zou betekenen dat Uber zich moet gaan gedragen als vervoerder en de daarbij behorende regels en verplichtingen.

Het advies van advocaat-generaal Maciej Szpunar aan het Hof verscheen vanmiddag (PDF), Het is niet bindend, maar wordt wel heel zwaar opgenomen door het Hof. Dat zal komende zomer zijn definitieve uitspraak doen.

De Pool boog zich over de vraag of Uber een informatiedienst is, met bijbehorende vrijheden, of een transportdienst met bijbehorende verplichtingen. Hij concludeert dat chauffeurs die Uber gebruiken geen autonoom activiteit nastreven die los van Ubers platform staat. De Amerikaanse unicorn speelt ook een centrale economische rol in het platform, wat inhoudt dat het niet puur een bemiddelaar sec is.

Omdat Uber geen pure informatiedienst is maar een samengestelde dienst die onlosmakelijk met de transportsector is verbonden, zijn die regels ook van toepassing. Is Szpunars advies.

In een eerste reactie zegt Uber dat de inhoud van dit advies niet veel zal veranderen aan de wijze waarop het bedrijf in de meeste EU-landen wordt gereguleerd.

Tegen Emerce zegt het bedrijf: “De advocaat generaal benadrukt dat het hier gaat om uberPOP in Barcelona, niet om de professionele diensten die wij in de EU aanbieden zoals de manier waarop wij werken in Nederland. Dat zijn professionele chauffeurs die volledig aan Nederlandse wet- en regelgeving voldoen. In de meeste EU lidstaten, zo ook in Nederland, worden we al gezien en gereguleerd als een transportbedrijf. De Uberpartnerchauffeurs voldoen in al deze landen sowieso al aan lokale wet- en regelgeving.”

Foto: Picturepest (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond