Industry Wire

Geplaatst door Marktmonitor

Consumenten eisen betere bescherming tegen kopen van namaakproducten

Amsterdam, 21 december 2017 –  86 procent van de consumenten wereldwijd vindt dat ze beter beschermd moeten worden door merkeigenaren tegen het kopen van namaakproducten. Alhoewel er veel online wordt gewinkeld, vreest bijna de helft van de consumenten (45%) dat ze tijdens de feestdagen de dupe worden van oplichters. Dit zijn conclusies uit de Barometer 2017 van MarkMonitor, marktleider op het gebied van online merkbescherming.

Consumenten wereldwijd zijn via het ene middel banger voor de aankoop van namaakproducten dan via het andere. Zo winkelen ze met een gerust hart in online marktplaatsen (86%) en mobiele apps (56%). Toch zijn consumenten hier niet veilig, op online marktplaatsen (42%) en links in zoekresultaten (15%) worden namelijk de meeste namaakproducten gekocht. Nederlanders ervaren een veilig gevoel bij aankopen via links in zoekresultaten (72%), maar dit is dus onterecht. Ze zijn daarentegen minder optimistisch over producten op online marktplaatsen, 55 procent vreest opgelicht te worden via dit soort websites. Winkelen via social media is nog relatief nieuw, maar ook hier zijn oplichters actief. Ongeveer 10 procent van de consumenten aan via deze weg weleens een namaakproduct te hebben gekocht.

Gevolgen van aankoop namaakproduct

Eerlijke verkopers en kopers zijn de dupe van oplichters die namaakproducten verkopen. Als een consument een namaakproduct heeft gekocht, waarschuwt 44 procent familie en vrienden voor het merk, 25 procent is volledig afgeknapt en koopt geen producten meer van het label. 22 procent zegt dat hun perceptie van het merk negatief is beïnvloed.

Chrissie Jamieson, Vice President Marketing bij MarkMonitor: “Uit onderzoek blijkt dat kopers zich bewust zijn van de vervalsingsdreiging en dat sommigen zelfs meer dan eens slachtoffer zijn geworden. Daarnaast zijn steeds meer consumenten van mening dat bedrijven hen moeten beschermen tegen de aankoop van namaakproducten. De impact is namelijk groot op het winkelend publiek, hun portemonnee en bovendien kunnen consumenten hiermee worden blootgesteld aan gezondheidsrisico’s. Denk bijvoorbeeld aan schadelijke materialen waarvan producten zijn gemaakt of namaakmedicijnen. Voor merken zijn reputatieschade, omzetderving en verminderd klantvertrouwen de negatieve gevolgen van vervalsers. Al deze effecten onderstrepen dat de consument waakzaam moet zijn bij het online winkelen en dat bedrijven er alles aan moeten doen om hun merk en klanten te beschermen.”

Over het onderzoek
Dit onderzoek werd uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Vitreous World in opdracht van MarkMonitor. Aan het onderzoek deden 3.455 respondenten uit negen verschillende landen mee: Engeland, de Verenigde Staten, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje en Zweden. Het volledige onderzoeksrapport is hier te downloaden.

———————-

Over MarkMonitor
MarkMonitor, wereldwijd marktleider in enterprise merkbescherming, biedt uitgebreide oplossingen en diensten die de reputatie en omzet van merken beschermen tegen online risico’s. Met end-to-end oplossingen die de groeiende dreiging van online fraude, merkmisbruik en niet-geautoriseerde kanalen aan pakken, creëert MarkMonitor een veilig internet voor bedrijven en hun klanten. MarkMonitors exclusieve toegang tot data in combinatie met de gepatenteerde real-time preventie, detectie en reactie mogelijkheden, bieden uitgebreide bescherming tegen de steeds veranderende online risico’s van merken. Voor meer informatie, bezoek www.markmonitor.com.

© 2017 MarkMonitor Inc. Alle rechten voorbehouden. MarkMonitor® is een geregistreerd handelsmerk van MarkMonitor Inc., onderdeel van Clarivate Analytics. Alle andere handelsmerken die hierin zijn opgenomen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars.

Over Clarivate Analytics
Clarivate Analytics versnelt innovatie door haar klanten wereldwijd inzichten en analyses te bieden. Dit maakt dat haar klanten nieuwe concepten sneller kunnen ontdekken, beschermen en commercialiseren. Gezien Clarivate Analytics voorheen the Intellectual Property and Science Business van Thomson Reuters was, biedt ze een collectie van abonnementsdiensten gericht op wetenschappelijk en academisch onderzoek, patentanalyse en regelgeving, farmaceutische en biotech-intelligentie, merkbescherming, domeinbescherming en het beheer van intellectueel eigendom. Clarivate Analytics is een onafhankelijk bureau met ruim 4.000 medewerkers, werkzaam in meer dan 100 landen met bekende merken in het portfolio, zoals Web of Science, Cortellis, Thomson Innovation, Derwent World Patents Index, CompuMark, MarkMonitor en Techstreet. Voor meer informatie: Clarivate.com.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht