Deel dit artikel
-

Retailwereld wacht ook online grote verschuivingen

Het winkelbeeld in de offline en de online wereld zal komend decennium ingrijpend veranderen. Fysieke winkels sluiten om verscheidene redenen. Bovendien blijken ze maar slecht aansluiting te vinden tot de online wereld. Webshops moeten zich ook offline beter manifesteren.

Dat beeld presenteerde onderzoeker Frank Quix van bureau Q&A vanochtend tijdens het congres Retail 2020 in Apeldoorn. Het onderzoek is via Retail2020.nl te downloaden. Quix voerde het onderzoek uit in opdracht van brancheorganisatie CBW-MITEX en Hoofdbedrijfschap Detailhandel.

Bijna de helft van alle Nederlanders, 40 procent, zou zijn aankoopproces voor woon- en modeartikelen beginnen met een oriëntatietocht op het web. “Dit betekent echter niet dat internet de enige heilige graal is”, stelt de onderzoeker. “Het draait om de inzet van de juiste mix van informatiebronnen. Dit kan drukwerk zijn, de winkel, radio, tv en internet. Evalueer regelmatig de media die u inzet en bekijk het effect van uw inspanningen“.

“Online retailers moeten ook de weg inslaan naar de offline wereld, bijvoorbeeld door samen te werken met merken en retailers. Of gewoon traditioneel door de brievenbus”.

Het blijkt ook dat maar een minderheid van de branches in de retail al een sterke online component kennen. In slechts 3 branches koopt het merendeel van de consumenten via internet. In de overige 23 branches hebben ondernemers nog tijd om zich digitaal te oriënteren voordat de consument dat en masse gaat doen.

Consumenten zien het web als een elementair verlengstuk van bakstenen winkels. Quix acht het daarom raadzaam dat offline retailers goed vindbaar zijn in de online wereld. Zeker voor kleinere winkels is dat een behoorlijke investering. Bovendien ontbeert het hen vaak aan de kennis en tijd om de site bij te werken en online marketing te bedrijven. Consumenten hebben daar wel begrip voor, maar zouden het toch prettig vinden om op zijn minst online te kunnen bestellen:

Het blijkt ook dat de winkelervaring bij een en dezelfde retailer per kanaal verschillend wordt ervaren: “De consument ziet het online kopen bij een retailer niet hetzelfde als het kopen bij een filiaal van een retailer. 65 procent geeft aan dat ze dit toch wel degelijk iets anders vinden. Dit geeft aan dat het toch twee aparte werelden zijn voor de consument.”

Tijdens Retail2020 was in Apeldoorn ook te vernemen dat het aantal fysieke winkels komende jaren zal teruglopen. Enerzijds omdat men klanten verliest aan online concurrenten, anderzijds ook omdat veel ondernemers in het midden- en kleinbedrijf stoppen vanwege hun leeftijd. Er zijn simpelweg te weinig opvolgers. Daarnaast wordt aangenomen dat de hoge huren en afnemend vloeroppervlak (-20 tot 35 procent) ervoor zal zorgen dat aparte winkeltjes van zelfstandigen vertrekken naar de B- en C-locaties of helemaal verdwijnen.

Foto: Ricardo Diaz (cc)

Deel dit bericht

4 Reacties

studio weltevree

Dacht ik al vandaar dat ik er een item voor had gemaakt op mijn website voor een lokaal Amsterdams project.  http://www.weltevree.nu/index.php/studio-weltevree/Guerrilla/Ook-deze-huurder-heeft-er-toch-voor-gekozen-een-e-shop-te-beginnen.html

Pieter

Correctie: Het is (nog) niet mogelijk om het onderzoek te downloaden.

Erwin Boogert - Emerce

Het onderzoek is inderdaad niet als 1 document te downloaden. Dat is vanaf aanstaande donderdag pas het geval.  Maar als je op de congressite de iconen bij de thema's aanklikt dan krijg je in de rechtermarge PDF-links te zien waar je losse bestanden kunt downloaden. Nietje erdoor en je hebt het hele onderzoek. Zonder kaft en inleiding, dat dan weer wel.

Pieter

Daar kunnen we mee leven Erwin, bedankt

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond