Deel dit artikel
-

‘Marketingplatform roept wrevel op bij search bureaus’

O2mc heeft een online marketingplatform gelanceerd waarmee de optimalisatie van online displaycampagnes kan worden geautomatiseerd. “Het levert inderdaad een conflict of interest op bij search bureaus”, aldus Bertwin Menninga, Operational Manager bij O2mc.

Het komt er op neer dat relevante data volautomatisch en realtime wordt gekoppeld en geïnterpreteerd. Voor het optimaliseren van een online display-campagne worden gegevens als file-informatie, weersvoorspellingen, nieuwsberichten, voorraden of activiteiten van concurrenten meegenomen.

Een SEA-campagne hoeft dus niet meer handmatig opgezet te worden. De klant formuleert doelstellingen en het platform vertaalt die data in boodschappen die via geschikte kanalen of netwerken worden verzonden. Menninga: "Waar je normaal een campagne handmatig bijhoudt, met alle variaties van duizenden woorden en producten, daar ben je tussen de 5 en 10 dagen mee bezig. Wij doen dat in 10 minuten."

"O2mc analyseert de resultaten van een zoekwoord over een afgebakende periode en bepaalt aan de hand daarvan of een bod omhoog of omlaag moet. Levert een zoekwoord voldoende relevante kliks op? Dan gaat het bod omhoog. En als een woord tegenvallende resultaten laat zien, stelt het platform het bod automatisch naar beneden bij. Daarnaast herkent O2mc terugkerende bezoekers", aldus Menninga.

Real time

"En zeker bij travel heb je wat aan optimalisatie met je beschikbare voorraad. Als een product er niet meer is, kunnen we real time tegen Google zeggen dat de aanbiedingen eruit moeten. We werken met klantdoelstellingen en monitoren daarop."

Hij zou graag willen partneren met search bureaus, maar ziet daar ook wel een conflict of interest met het traditionele bureau. "Daar verdienen ze geld met uren en wij komen met een technologie die de optimalisatietijd terugbrengt naar seconden." Hij verwacht weerstand. "Innovatie is kannibaliseren. Je moet naar een nieuw business model durven te kijken en niet blijven zitten op die uren." Hij vervolgt: "Nu outsourcen ze vaak werk naar lage lonen landen, dat werk kan ook geautomatiseerd worden. We zijn ooit in een auto gaan zitten en gaan sturen. Je duwt een auto niet voort omdat dat de kosten laag houdt."

Analisten niet onmisbaar

Volgens Bas van den Beld, oprichter van State of Search en social marketing ambassador bij DDMA, zijn er vaker van dit soort tools gelanceerd. "En de analisten zijn nog steeds nodig. Ik geloof niet dat deze tool daar verandering in brengt. Wat apart aan deze tool is dat dingen als weer en file en dergelijke worden meegenomen. Dat is wel interessant."

Van den Beld meent dat de tool niet compleet een search bureau kan vervangen omdat ‘een computer of tool geen user intent kan begrijpen’. "De tool analyseert heel technisch en kan niet naar het ‘gevoel’ van de searcher kijken. Je ziet dat zelfs de zoekmachines zelf daar moeite mee hebben. Tot de tijd dat computers dat wel kunnen zie ik niet gebeuren dat tools zoals deze daadwerkelijk een ‘conflict of interest’ opleveren. Het is wel een leuke tool overigens die goed gebruikt kan worden door agencies."

De SEM-module van O2mc wordt al ingezet bij bedrijven als Relatieplanet, RaboMobiel en de Telefoongids. Inmiddels is ook een strategisch partnerschap gesloten met DQ&A. Waarbij DQ&A gebruik gaat maken van de bestaande O2mc modules.

Relatieplanet

Door de inzet van O2mc bespaarde Relatieplanet 71 procent op zijn campagnekosten in Google, en steeg de ROI met een factor 3.9. Vóór de samenwerking met O2mc, zette Relatieplanet alle SEA-campagnes handmatig op. In eerste instantie werd besloten om een kleinschalige test te starten binnen de op Vlaanderen gerichte Google Adwordscampagne. "De op België gerichte campagne was bedoeld om ideeën uit te proberen en de campagnes te optimaliseren voordat we ze in Nederland, de belangrijkste markt voor Relatieplanet, gingen uitrollen", vertelt Menninga. "In het afgelopen voorjaar hebben we de campagne in Nederland laten draaien. In Google hebben we een besparing van 71 procent op de uitgaven gerealiseerd, terwijl de winst uit de campagnes juist steeg met een factor 3.9. Bij Yahoo! Search kwamen we uit op een kostenreductie van 60 procent."

Er zijn enkele spelers wereldwijd die de technologie aanbieden. Te denken valt aan Efficient Frontier, een grote speler die 200 miljoen dollar wereldwijd beheert. "Maar zij bieden de technologie aan en niet een platform, zoals wij", aldus Menninga.

Menninga durft te beweren dat 90 procent van de mensen die Google AdWords gebruikt, niet het maximale rendement eruit haalt. "Wij brengen modellen in kaart tot hoever je moet bieden om nog rendement te behalen en traffic te genereren op een bepaald keyword."

Deel dit bericht

9 Reacties

maurits van eeghen

@Redactie: bij welke search engine marketing bureaus roept dit wrevel op? Ik kan me er namelijk niets bij voorstellen en sluit mij in die zin dan ook (volledig) aan bij de reactie van Bas.  Ter aanvulling daarop: computers zijn niet slimmer dan mensen. Computers kunnen mensen wel ondersteunen door de data te presenteren op een dusdanige manier dat de mens tot betere beslissingen kan komen. Een automatische bidmanager die het beter doet dan een search engine marketing specialist, zegt dan ook meer over de kwaliteit van het werk van de specialist dan over de bidmanager.

Wolter Tjeenk Willink

Ik kan me inderdaad ook niet voorstellen dat er omwille van de functionaliteit zoals omschreven in dit systeem sprake is van een conflict of interest met zoekmachinemarketingbureaus.  De genoemde aanvullende informatie zoals temperaturen, wel/geen neerslag, files, etc. zullen geen noemenswaardige impact hebben op bijvoorbeeld zaken als account- en campagnestructuur. Ik denk zelfs dat met betrekking tot keywordselectie, wat nog wel degelijk mensenwerk is en blijft, de rol van een dergelijk systeem enorm beperkt zal zijn.  Ten aanzien van het bijsturen van biedingen in Google Adwords is het daarentegen wel zo dat de genoemde data een handige trigger kan zijn voor wijziging van bepaalde campagne instellingen, zoals CPC biedingen, het pauzeren/activeren van bepaalde ad groups of keywords en het verhogen of juist verlagen van dagbudgetten. Maar 'handig' staat in geen verhouding tot het terugbrengen van campagnemanagement van 5 tot 10 dagen naar hooguit 10 minuten. Ik vind dat – op basis van dit artikel – een nogal ongenuanceerde en ongefundeerde uitspraak en sluit me dan ook volledig aan bij de reacties van Bas en Maurits.  Tegelijkertijd nodig ik O2MC bij deze graag uit om de claim te staven. Wellicht een keer tijdens een Search Marketing Thursday, georganiseerd door de IAB Taskforce Search?

Ematters

@Bertwin Menninga, kun je aangeven vanaf welk maandelijks mediabudget de businesscase een positieve ROI oplevert? Verder vroeg ik me af jullie al een conectie met Admarkt hebben?  Ik ben overigens als Search Bureau zeker ge?nteresseerd in alle nieuwe technologie. Jullie kunnen bellen 020-7073690. Ik ben erg benieuwd naar het businessmodel.

Kirsten Andeweg

Klinkt interessant! Waar kan ik/kunnen we een demo krijgen? Misschien een middag event voor organiseren?

Eylard Wurpel

Ik denk dat alle bureaus die de klant centraal hebben staan, gewoon blij zijn met deze ontwikkeling. Ben het er ook mee eens dat de campagne manager niet vervangen kan worden. Zeker als je een volledige (en correctie integratie van online en offline campagnes doet (denk aan events, POS, product introducties, etc.) Als mensen (Wouter, Wolter en lieve Kirsten ;o) geinteresseerd zijn in een dergelijk product en het willenj uitproberen, kunnen jullie mij ook even mailen.

Bertwin Menninga

Bedankt voor de reacties! @Maurits @Wolter Computers zijn niet slimmer zijn dan mensen, wel vele malen sneller. O2mc is een platform waarin mensen nog steeds bepalen wat er moet gebeuren. De snelheid waarmee dat kan behoeft wellicht nog iets verduidelijking; het opzetten van een campagne kan in 10 minuten, waarbij de structuur ?n inhoud door mensen bepaald worden. O2mc is gebouwd vanuit de behoefte om controle te hebben over grote hoeveelheden data, vaak te veel om handmatig mee om te gaan. Het handmatig beheren van grote campagnes is vrijwel onmogelijk geworden, tegelijkertijd wil niemand alle controle uit handen geven. Het platform geeft marketeers juist meer controle door het werk dat geautomatiseerd kan worden uit handen te nemen. Hierdoor kunnen ze zich focussen op de inhoud van campagnes. Marketeers bepalen de campagne structuur, de succesfactoren en hoe zwaar deze meewegen. Daarnaast bepalen ze zelf de opbouw van reclameteksten en keywords.  @Wolter We zullen komende week even contact opnemen over de Search Marketing Thursday (@Kirsten is jouw vraag hiermee gelijk beantwoord?) @Ematters We zullen jullie zeker even bellen. Is er nog een specifiek persoon naar wie we kunnen vragen? Bertwin MenningaOperational Manager O2mc

Dirk van Vuren

Klinkt interessant!  Ben ook benieuwd vanaf welk budget de tool een hogere ROI oplevert.

Christian de Rijke

Waarom zou ik betalen voor functionaliteit die Google grotendeels zelf ook biedt? Het verhogen of verlagen van een bod op basis van resultaat omvat precies waar enhanced CPC voor staat: Het verhogen of verlagen van een bod o.b.v. de kans dat er een conversie plaatsvindt. Daar komt bij dat Google bij die kansberekening zich kan baseren op veel meer informatie over de gebruiker: van geografische locatie en web browser tot besturingssysteem en tijdstip. Daarnaast biedt de Google Editor veel mogelijkheden om grote hoeveelheden data te beheren. Bijvoorbeeld het gelijktijdig aanpassen van biedingen en advertenties of het kopi?ren van zoekwoorden en campagnes. Het enige wat de Editor kost zijn de twee minuten die je nodig hebt om te downloaden en te installeren.

Eylard Wurpel

@Christian: Je vraagt "Waarom zou ik betalen voor functionaliteit die Google grotendeels zelf ook biedt? En beantwoordt het zelf al meteen dankzij het woord "grotendeels"…  Je kunt in iTunes ook gratis Lite versies van apps downloaden of de full version kopen. Kopen?! Ja, het verschil zit bijv. in aspecten zitten als functionaliteit, prestatie, etc. En zo kun je natuurlijk bezig blijven: Waarom is een Mercedes duurder dan een Lada?Waarom is de Bijenkorf duurder dan de Zeeman?Waarom is het Amstel Hotel duurder dan de Holiday Inn? Maar misschien zijn er andere mensen die je wel antwoord kunnen geven op deze complexe vragen…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond