De wedergeboorte van push

‘Het komt er echt aan,’ belooft het team van Qwiki via Twitter. De webagregator is nog niet live gegaan, maar blaast een oud idee nieuw leven in: push technologie.
Een jaar of tien geleden was push nog het buzzword voor de internetindustrie. Visionairs voorspelden dat we niet zelf meer op zoek zouden gaan naar informatie op het web, maar het web die informatie voor ons zou vergaren. Browsen was voor mietjes. Met name Compuserve speelde al vroeg met het idee van een gepersonaliseerde krant, die globaal onze voorkeuren kende en uit bronnen zelf een krant samenstelde.
Allerlei bedrijfjes stortten zich met enthousiasme op het fenomeen. Microsoft Internet Explorer en Netscapes Netcaster, onderdeel van Communicator, integreerden push. Een aantal zelfstandige startups als Pointcast en Backweb deed ook mee. News Corp betaalde zelfs 450 miljoen dollar voor Pointcast in 1997. De directeur werd vervangen na problemen met de software en na een dalend marktaandeel werd het bedrijf uiteindelijk voor een magere 7 miljoen dollar verkocht aan Launchpad Technologies die er nog geen jaar later een punt achter zette. Het waren stuk voor stuk vroege voorlopers van RSS-diensten met als grootste bezwaar dat deze technologie geen enkele mate van flexibiliteit kende.
Heel even was de hoop nog gevestigd op ‘intelligent agents’, softwareprogramma’s die zelfstandig bijvoorbeeld de beste deals op internet zouden vinden. Er ontstond een enorme hype rond met name het Amerikaanse bedrijfje General Magic, dat grotendeels uit voormalige Apple medewerkers bestonden. Maar het merendeel van deze bedrijven overleefde de dot.com crisis niet en push stierf een zachte dood.
Knowledge Navigator
De technologie werd vrijwel niet meer opgepakt. Flipboard stelt weliswaar een gepersonaliseerde krant samen op basis van het netwerk van vrienden via Twitter en Facebook, maar veel invloed heeft de gebruiker niet op de inhoud.
Toch wist Apple al de jaren tachtig in een legendarisch video te voorspellen hoe het in de toekomst zou kunnen gaan: we maakten toen kennis met de fictieve Knowledge Navigator, een elektronische butler die de agenda van die dag nog eens doorneemt, maar ook documenten en presentaties weet op te snorren. En dat is precies van Qwiki ook kan: ‘Goedemorgen Doug, het is 07.00 uur in San Francisco maandag 27 september, de temperatuur is 75 graden Fahrenheit, het blijft de hele dag zonnig, en niet vergeten: je demo om 2.15 uur.’
Qwiki haalt deze informatie uit verschillende bronnen, en praat het aan elkaar met een natuurlijke stem die TomTom ook nog wel voor haar navigatie zou willen gebruiken. Zoek een persoon op en Qwiki vertelt je de belangrijkste feiten, gebruik makend van profielen van Wikipedia of LinkedIn.
Qwiki is op dit moment nog een zoekmachine. Ook dat is niet zo vergezocht: Qwiki’s Louis Monier is de bedenker van AltaVista, die het web domineerde voordat Google kwam kijken. In de toekomst zijn vele varianten van Qwiki denkbaar. Een iPad versie is bijvoorbeeld in de maak. Medeoprichter Doug Imbruce zegt dat hij het idee niet aan Apple Knowledge Navigator heeft ontleend, maar aan fantasieën uit de Pixar-film Wall-E. Het zakelijke model blijft nog wat onduidelijk, het bedrijfje heeft in elk geval 1,5 miljoen dollar opgehaald.
Qwiki at TechCrunch Disrupt from Qwiki on Vimeo.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond