Deel dit artikel
-

Winkelend publiek mijdt websites fabrikanten

Fabrikanten van huishoudelijke spullen staan niet op de radar van winkelend internetpubliek. Slechts 17 procent van de Nederlanders oriënteert zich voor een nieuwe aankoop op sites van de producent zelf. De rest doet dat op onafhankelijke derde sites.

Dat blijkt uit de Internet Markt Monitor van onderzoeksbureau GfK, dat een beeld van de markt geeft tussen mei 2008 en april 2009. GfK vroeg 7.000 respondenten naar hun online oriëntatie- en koopgedrag.

Het blijkt dat de meeste consumenten graag naar sites als Vergelijk.nl, Prijsvergelijk.nl gaan om te kijken waar ze onder de beste voorwaarden een item kunnen kopen. Deze twee sites worden het vaakst genoemd in het GfK-onderzoek.

Opmerkelijk genoeg gebruiken kooplustigen deze middelen minder vaak voor bijvoorbeeld tv’s, MP3-spelers en navigatie-apparaten dan voor een wasmachines, stofzuigers en keukenspullen.

Emerce-columnist Jeroen Korving schetst de situatie: "De strategische divisies van fabrikanten debatteren nog volop over hoe ze het zo gevreesde kanaalconflict kunnen vermijden (tussen on- en offline) en of ze zelf ook maar eens producten online moeten gaan verkopen. Slechts enkele fabrikanten doen op dit moment voorzichtig wat pilots met vergelijkingssites en vooraanstaande blogs om te zien of dit echt effect sorteert. Daarnaast willen ze natuurlijk vooral weten of dit door hun dealers wordt getolereerd. Alsof de meeste dealers nog steeds alleen offline verkopen".

Uit de GfK-peiling blijkt voorts dat productvergelijkingssites niet per definitie ingezet om een item te kópen. Vijfenzestig procent van de mensen koopt uiteindelijk via een vergelijkssite, maar 35 procent niet. Deze laatste groep gaat of naar een bakstenen winkel of naar een site, handelssite of webwinkel.

Verder blijkt dat 63 procent van de online aankopen een vervangingsaankoop was en 23 procent nieuwkoop. De rest betreft cadeaus of uitbreiding van bestaande producten of diensten.

Foto: journeyscoffee (cc)

Deel dit bericht

5 Reacties

Dirk

Volgens mij konden mensen alleen kiezen uit fabrikantensites of vergelijksites, nietwaar?

Dirk

Oeps, niet goed gelezen, ze konden ook kiezen uit 'onafhankelijke derde sites' (lekker vaag)

Kevin Beeftink

@Dirk hoe zou je andere sites dan vergelijkers en fabrikantensites dan willen samenvatten? Een reguliere webwinkel is toch een onafhankelijke derde site?  De kanalendiscussie online/offline heb ik al een tijdje niet meer terug zien komen. 'Middenmerken' van fabrikanten lijken nu toch sneller zelf online te gaan, waar ze zien dat het niet zozeer bijt maar aanvult. Kijk bijvoorbeeld naar merken als (veelal kindermerk) PiP en (classic NL shoebrand) Quick.  Ik vraag me wel af of de websites van fabrikanten van huishoudelijke spullen ook echt goed ingericht zijn om consumenten in de orientatiefase van een aankoop te ondersteunen. Een merk als Dyson profileert zich sterk online door zich op haar kernproduct, maar hoe zit dat met een Miele of Bosch? De breedte van het aanbod maakt m.i. ori?nteren via andere sites veel meer voor de hand liggend.

Maurits

In dit kader is deze posting van Springwise een aanvulling op het onderwerp: http://springwise.com/retail/alice/

Dirk

@Kevin: Ik weet niet precies hoe deze survey in elkaar steekt, maar ik kan me zo voorstellen dat 'vergelijksites' de respondent meer zeggen dan een niet nader genoemde 'derde partij'. Zo worden m.i. de resultaten enigszins gestuurd.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond