Hirsch Ballin: Goudkoortsveiling moet uit de lucht

De website Goudkoortsveiling lijkt te veel op een kansspel en moet om die reden een halt toegeroepen worden. Dat meent Minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin. De site weigert gehoor te geven aan de oproep van de minister.
"Wij gaan de rechtszaak aan en stoppen niet met de site", aldus Marco Dunhof, directeur business & development bij het bedrijf achter Goudkoortsveiling.
Dunhof laat weten voor de start van de site het geheel te hebben voorgelegd bij Justitie. "Toen gaven ze nog aan dat het geen kansspel is, maar een veiling."
Online kansspelen zijn verboden in Nederland. In zijn antwoord op Kamervragen liet de minister vrijdag weten dat de bewuste site daarnaast geen vergunning heeft. Wanneer Goudkoortsveiling zijn bezigheden niet staakt, volgt een rechtszaak.
De site, waar consumenten kunnen bieden op veelgevraagde producten, adverteert in dagbladen met advertenties waarin gesteld wordt dat de prijzen bij 0.01 cent beginnen. TROS Radar besteedde hier eerder aandacht aan. Van goudstaaf tot laptops, zo prijst de site zijn eigen waar aan.
"Nadat TROS Rader hier naar heeft gekeken, was er iemand van de Cristen Unie die er vragen over heeft gesteld. De minister heeft boter op zijn hoofd, met zijn uitspraak komt hij terug op het feit dat Goudkoortsveiling eerder geen kansspel was", aldus Dunhof.
De site zou daarnaast een promotiecampagne voeren die ondoorzichtig is en in strijd met de reclameregels.
Om mee te doen aan een veiling moet een consument biedrecht kopen, waarvoor minimaal 90 eurocent wordt neergelegd. De Consumentenautoriteit is de instantie die hierin een oordeel moet geven of de club in strijd is met de regels.
Na elke bieding staan er een tijd (van 30 seconden tot 10 minuten) waarin anderen een hoger bod uit mogen brengen. Degene die het hoogste bod uitbrengt en die in de tijd die daarop volgt geen tegenbod krijgt, die mag het product in ontvangst nemen. De prijs van het product ligt voor de uiteindelijke koper vaak onder de winkelprijs. De site verdient aan de andere bieders, die biedrecht kopen en daarvoor betalen, maar het product uiteindelijk niet op de veiling winnen. Bij een echte veiling hoeft de bieder niks te betalen wanneer het product naar een andere bieder gaat.
De site zou een kansspel zijn omdat bieders niet in kunnen schatten of andere bieders in de tijd die resteert wel of niet nog een bod doen. Elke bieding verhoogt het laatste bod met 1 eurocent.
Volgens Dunhof kennen gewone veilinghuizen ook entreegeld en is dat te vergeljiken met het biedrecht.
Bron foto: covilha (CC)
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
2 Reacties
Quintin
Cristen Unie? Of ChristenUnie.
Lodewijk W
Ik was net van plan een Veiling op te zetten voor Den Haag wie er mag blijven via een SMS Veiling, wordt het Klink of toch…