Ochtendgloren: zelfbediening in bannerreclame

Google zal de bannerplaatsing op zijn kop zetten met doe-het-zelf die we kennen van Adwords, terwijl wordt uitgelegd waarom Google Microsoft in de wielen reed met Yahoo. Microsoft zelf laat het oog vallen op Yahoo. En een megaboete voor een torrent-site na een kraak voor bewijsmateriaal, en plan voor een ‘Skype-killer’.
Wall Street Journal meldde vanmorgen dat Microsoft het oog laat vallen op Facebook. Facebook is informeel benaderd door bankiers van Microsoft, maar er waren geen ontmoetingen of onderhandelingen. Microsoft, dat 1,6 procent bezit van Facebook, wil weten of de eigenaar Zuckerman wil verkopen.
Microsoft ziet af van Yahoo volgens Live-baas Brian Hall. Het kopen van AOL is nog wel een optie, maar AOL is niet sterk meer. Ook zei Bill Gates in Tokio dat Microsoft nu een eigen weg gaat, ofschoon hij een dag eerder in Korea nog ‘andere opties’ opperde.
Techcrunch slingert het gerucht de wereld in dat Yahoo Microsoft alsnog benadert in een poging tot een verkoop te komen. Dat zou president-commissaris Roy Bostock doen op verzoek van de commissarissen. Bestuursvoorzitter Terry Yang is volgens deze versie gepasseerd.
Op deze plaats hebben we steeds beweerd dat Google de grote stoorzender was van een Microsoft-Yahoo overeenkomst, hoewel er nu vertraging optreedt in het sluiten van de overeenkomst. New York Times legt uit hoe Google de Yahoo-Microsoft deal frustreerde en vooral waarom.
Het was niet enkel een vriendschappelijk gebaar van Google ofschoon de oprichters Larry Page en Sergey Brin het goed kunnen vinden met de Yahoo-oprichters Jerry Yang en David Filo; alle vier komen ze van Stanford. Uiteraard wilde Google voorkomen dat Microsoft sterker zou worden met Yahoo.
Maar er is ook een reden voor Google zelf om zich met Yahoo zoekreclame in te laten. Het levert nog meer data op voor de toch al zo rijke database. Google verdient naar schatting twee keer zo veel per zoekresultaat als Yahoo door die databank. Niet op de laatste plaats heeft Google een grote concurrent nodig om geen monopolist te worden. Zoals Microsoft op een bepaald moment Apple redde met geld.
Zelfbediening webreclame
Wall Street Journal zet uiteen hoe Google straks de markt voor banners zal omwoelen. Voor zoekreclame biedt ze adverteerders, groot en klein, al de mogelijkheid om zelf campagnes in de richten en te beheren. Zo’n model met een eigen schakelbord voor gebruikers bouwt Google ook voor banners na de overname van DoubleClick.
Dit betekent dat de 20 miljard dollar grote online reclamemarkt opnieuw opgeschud zal worden. Nu is de aanmaak van banners moeilijker dan van tekstreclame, maar Google zal naar verwachting de middelen bieden aan adverteerders om eenvoudig eigen banners te ontwerpen en de drempel voor het adverteren flink te verlagen. Dat doet ons even denken aan Spotzer dat zo’n soort model al heeft voor videoreclame, maar de graad van zelfbediening moest beperken.
Skype-killer
Een terugkerend gerucht: de Skype-killer van telefoniebedrijven die samenspannen om zelf het p2p bellen op touw gaan zetten. De namen worden genoemd van de grootste nationale telecombedrijven als AT&T, BT en Deutsche Telekom.
Het gerucht komt uit een rapport van ThinkEquity-analyst Anton Wahlman, een kenner. De p2p voip dienst kunnen we in 2009 verwachten en zou ook mobiel moeten komen. We zien zelf nu geen reden voor telecombedrijven om zich druk te maken over Skype. Maar volgens deze analyse gaat het straks als een lopend vuurtje dat je via umts veel beter p2p via je flatfee abonnement kan bellen dan via ‘gewoon mobiel’.
Enorme boete TorrentSpy
Over p2p gsproken. een record boete opgelegd aan een torrent-dienst: 111 miljoen dollar mag TorrentSpy overmaken aan de organisatie van filmmaatschappijen MPAA: 30.000 dollar voor elk van de 3.700 schendingen van rechten.
De rechtszaak steunde voor een groot deel op bewijs dat was verkregen uit een inbraak bij TorrentSpy door een hacker die door de MPAA was ingehuurd. Die ontfutselde onder meer e-mail.
Draadloos breedband
Gisteren berichtten we uitgebreid over een Amerikaans Wimax-net, later volgde de officiële aankondiging van de ruim 14 miljard dollar grote joint-venture. In feite is het een overname van Clearwire en dat wordt (blijft) de naam van het bedrijf. Sprint zal een meerderheid van 51 procent bezitten, de aandeelhouders van Clearwire zelf 27 procent en voor een bedrag van 3,2 miljard dollar komt 22 procent in handen van een groep met Intel, Google en de kabelaars Comcast, Time Warner Cable en Bright House.
Maar de nodige scepsis heerst: er zijn wel fijn veel grote partijen hierbij betrokken waardoor het lijkt of dit een majeure doorbraak is, maar het zal nog blijken of het in de praktijk gaat werken. Wimax bewees zich nog niet en kabelaars en Google brengen weinig tot geen ervaring in.
Afname websparen
Opvallend nieuws in eigen land: internetspaarsaldi daalden voor het eerst, met 8 miljard euro in 2007, tot een totaal van 66 miljard euro. De oorzaak: overstappen naar deposito’s, want het totale spaartegoed steeg nog wel, van 221 naar 237 miljard euro, uiteraard ook door relatief minder beleggen.
Leuk idee: internetten zonder filters om na te gaan wat dit aan ellende van malware op pc’s oplevert. Het ging om een mondiale test van McAfee met vijf Nederlandse deelnemers. Geen test, maar serieus: malware in p2p bestanden; wie zou die nu toch online hebben gezet? In deze afdeling: invallen om kinderporno in Brabant en in beslag genomen pc’s.
Jort Kelder weet na twee jaar twijfelen wat hij op het web gaat doen: een eigen uitgave beginnen voor nine-2-five werkers. Nog meer goed nieuws voor internet in de Volkskrant: Nina Brink verlegt haar aandacht behalve naar Rita Verdonk ook naar een ecologische eetketen (‘Danku’), met haar dochter Karen en nieuwe partner Pieter Storms. ‘Broodje van Nina’ wordt een mondiale hit…
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond