Nederlandse industrie investeert volop in Blockchain-technologie

AMSTERDAM – Terwijl de Bitcoin weer een onverwacht snelle waardestijging kent, zijn grote Nederlandse bedrijven vooral aan het investeren in grootschalige Blockchain-projecten die gebruik maken van de onderliggende technologie. Steeds meer Nederlandse bedrijven verkennen de mogelijkheden van deze technologie om data en transacties veilig en efficiënt op te slaan.
Dat blijkt uit een inventarisatie van de Blockchain Innovation Conference, die volgende week plaatsvindt in Amsterdam bij ABN AMRO. Initiatiefnemer is Vincent Everts, trendwatcher en kenner van ontwikkelingen op het gebied van Blockchain-technologie.
Vincent Everts: “Dat veel Nederlandse bedrijven op dit moment zeer actief zijn met Blockchain-technologie, heeft alles te maken met de belangrijkste toepassingen op dit moment: het vastleggen van informatie voor handelsplatformen waaraan partijen deelnemen, die normaal gesproken met elkaar concurreren. Door de inzet van Blockchain is de neutraliteit en onveranderbaarheid van de informatie gegarandeerd: er is niet langer een centrale partij die de markt kan controleren.”
VAKT: handel in ruwe olie
Shell, ING en ABN AMRO hebben samen met nog zes partners in 2018 VAKT opgericht, het eerste volledig operationele enterprise-grade blockchain-platform. Het biedt handelaren een veilig en efficiënt platform voor de handel in ruwe olie. Meer dan 40% van de olie gewonnen op de Noordzee wordt inmiddels verhandeld via VAKT.
ABN AMRO: pilots met fintech’s Nxchange en Bux
Inmiddels is de bank met andere grote projecten bezig. ABN AMRO Clearing ontwikkelde vorig jaar een alternatief voor een derdengeldrekening op basis van blockchain-technologie. Na een geslaagde pilot met Nxchange, is de Nederlandse fintech-app Bux nu de tweede partij die hiervan gebruik gaat maken. Woensdag 29 mei hebben Bux en ABN AMRO Clearing een overeenkomst getekend die technologie van de bank koppelt aan de beleggingsapp STOCKS. Het geld van STOCKS-klanten zal worden aangehouden door ABN AMRO Clearing in een apart blockchain-account, dat gebruikmaakt van ABN AMRO Clearing’s innovatieve Banking as a Service (BaaS) platform.
ABN AMRO Clearing Bank: fintech-bedrijven verbinden
En ABN AMRO wil samen met andere financiële instellingen en topspelers in de grondstoffensector Forcefield ontwikkelen, een digitaal blockchain-platform dat realtime inzicht biedt in handelsvoorraden. Niek van Rens, Head of innovation, ABN AMRO Clearing Bank: ‘“ABN AMRO Clearing wil als bank vanzelfsprekend gebruik maken van alle nieuwe mogelijkheden die ontstaan. Maar ook willen we, naast het gebruik van Blockchain, iets bijdragen. Wij willen graag de diverse fintech-bedrijven aan elkaar verbinden en op die manier de financiële marktplaatsen van de toekomst vormgeven. Deze innovatie kan alleen door intensieve samenwerking met andere banken en met verschillende bedrijven binnen een sector.”
Vinturas: digitaliseren logistieke processen auto’s
Een ander groot nieuw project vanuit Nederland dat de hele keten betrekt is Vinturas. Als eerste logistieke dienstverlener in Europa bouwde Koopman Logistics Group een op blockchain-technologie gebaseerde oplossing om logistieke processen van alle ketenpartners in het vervoer en opslag van nieuwe en gebruikte auto’s volledig te digitaliseren. Op basis van het succes van dit initiatief is nu Vinturas tot stand gekomen: een samenwerking van vijf gerenommeerde logistieke dienstverleners in Europa.
Jon Kuiper, CEO Vinturas: ‘’Vinturas bouwt een blockchain-platform met als doel om iedere auto een digitaal paspoort te geven zodat iedereen in de autowereld essentiële informatie kan opzoeken en aanvullen. Samenwerking in de logistieke keten zorgt ervoor dat iedereen dezelfde informatie heeft en dat leidt tot minder doublures, minder bureaucratie en minder kans op fraude. Blockchain-technologie maakt dat mogelijk!’’
IBM Nederland: verantwoorde grondstofwinning
IBM Nederland is met een groot team van blockchain-developers wereldwijd leidend in veel projecten. Men werkt nu aan een platform dat zal vastleggen welke grondstoffen op een verantwoorde manier gewonnen zijn. Het gaat daarbij onder andere om het kostbare kobalt, dat in mobiele telefoons gebruikt wordt, en dat in Afrika gewonnen wordt en in Azië verwerkt.
Frans Kempen, IBM Blockchain Lead for Logistics & Supply Chain Industry: ‘’Bedrijven willen de kosten van hun supply chain verlagen door de consensus tussen partijen te verhogen en hiermee een groot deel van de frictie uit het systeem te halen. Ook zie je dat ‘provenance’ hot is: het kunnen aantonen waar de goederen geproduceerd worden en onder welke omstandigheden. Daarmee kunnen goederen door de hele supply chain gevolgd worden. In de mining industry gaat het om responsible sourcing.”
Dutch Blockchain Coalition: applicaties draaiend in praktijk
De omvang van de projecten – waar in veel gevallen tientallen partners bij betrokken zijn – maakt dat ze vaak een lange aanloop hebben. Marloes Pomp van de Dutch Blockchain Coalition: ‘’In Nederland hebben we veel ervaring met het opzetten van complexe projecten waarbij samenwerking tussen partners cruciaal is. We zijn dan ook één van de landen die als eerste blockchain-applicaties in de praktijk draaiend weten te krijgen.’’
Over Blockchain Innovation Conference
Blockchain Innovation Conference wordt voor de zesde keer gehouden op 7 juni in Amsterdam met als host ABN AMRO, op het hoofdkantoor en in Circl, ABN’s duurzame platform op de Zuidas. Het thema van #BIC19 dit jaar is ‘Beyond the Hype’. Vincent Everts is de conference director en dagvoorzitter. Hij is trendwatcher, software-ondernemer, veelgevraagd spreker over cryptocurrency én Blockchain-technologie. Partners van BIC19 zijn ABN AMRO, Rabobank, IBM, Deloitte, ilionx en HPE.
Programma van BIC19 staat hier.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.