Gezondheidszorg zit mobiele zorgoplossingen dwars

Het is de gezondheidssector zelf die de snelle invoer en acceptatie van mobiele gezondheidszorg (mHealth) tegenhoudt. Dat stelt PricewaterhouseCoopers in een nieuw onderzoek.
Mobiele gezondheidszorg heeft het in zich om zorg dichter bij de patiënt te brengen en meer te focussen op preventie. Desondanks loopt het nog geen storm, concluderen de onderzoekers. Daarbij vormt niet technologie de belemmerende factor, maar de weerstand binnen de zorgsector tegen verandering in de manier waarop gezondheidszorg momenteel wordt verstrekt.
Het draagvlak voor mHealth zou moeten worden vergroot door niet alleen op technologie te focussen, maar vooral op concrete oplossingen die zorgverzekeraars bovendien willen vergoeden. Opbrengsten vanuit de consument alleen zijn vaak onvoldoende om innovaties rendabel in de markt te kunnen zetten. Reden hiervoor is de beperkte betalingsbereidheid bij de consument, die gezondheidszorg als een verworven recht zien. Dit speelt vooral in landen als Nederland, waar mensen relatief weinig zelf betalen voor de zorg.
Uit het onderzoek blijkt dat de acceptatie van mobiele zorgoplossingen in opkomende economieën veel sneller verloopt dan in ontwikkelde economieën. Patiënten in landen als Denemarken, Duitsland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zien mobiele oplossingen als een manier om de kosten en kwaliteit van zorg te verbeteren. In landen als Brazilië, China en Turkije zorgt de technologie juist voor toegang tot de zorg.
In opkomende economieën wordt mobiele gezondheidszorg gezien als nieuwe markt, vol groeikansen. Bovendien wordt innovatie er minder geremd door een bestaande complexe zorginfrastructuur en gevestigde belangen.
Bijna zestig procent van de patiënten in opkomende economieën maakt volgens de onderzoekers gebruik van mHealth. In de Westerse wereld is dit slechts 35 procent.
Op 11 oktober organiseert Emerce weer Emerce eHealth, het jaarlijkse congres over communicatie & voorlichting online in de zorg.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
6 Reacties
Simon
ZIjn er voorbeelden beschikbaar hoe mHealth wordt ingezet in andere landen?
En door welke partijen (privaat/overheid?) dat wordt aangeboden?
Wim Renders
Hoe staan zorgverzekeraars er tegenover om apps te schenken? De Diapp is diabetes-app om makkelijk te berekenen hoeveel koolhydraten je binnen krijgt per maaltijd, zodat je precies weet hoeveel eenheden insuline je moet spuiten. Nauwkeurig spuiten zou veel ziektebeelden op de lange termijn voorkomen. Als je dit via de zorgverzekeraar kunt regelen, dan zal de zorg het ook makkelijker adviseren.
Robert
Leuk dat de reacties op berichten van Emerce vaak van mensen komen die ff lekker makkelijk reclame willen maken voor hun eigen toko….
Redactie Emerce
Te nadrukkelijke promoties gaan linea recta de prullenbak in.
Robert
Ok! Dat is fijn om te weten!
Paul Malschaert
voorbeelden uit het buitenland ken ik niet zo direct, maar waar ik het mn zie gebeuren is waar de ‘ketenzorg’ nadrukkelijk aanwezig is. zijn zelf nu ook weer betrokken bij zo’n voorbeeld dat nu pilot draait in Limburg.