Ochtendgloren: 12,5 miljard voor internetfrequenties

Veilingopbrengst bekend, maar nog niet of Google won. Ondertussen ruziën internetproviders over intercontinentaal verkeer en censureert China tevergeefs webverkeer over Tibet. Plus: Apple komt wellicht met een iPhone met ongelimiteerde iTunes-downloads, terwijl Limewire zijn drm-vrije winkel opende.
BBC biedt een doorwrochte inkijk in de Chinese censuur ten aanzien van Tibet. Deze fluctueert voortdurend en is daarmee onvoorspelbaar.
De inmiddels 137 miljoen internetters in China krijgen zo min mogelijk van de opstand in Tibet en protesten voor Tibet te zien. Belangrijkste doelwit is zoekdienst Baidu die de meeste Chinezen gebruiken. Zo geeft zoeken op Tibets hoofdstad ‘Lhasa’ een foutmelding. Google News geeft in China wel de koppen van artikelen over Tibet, maar klikken heeft geen zin. Volgens Danwei.org, die Chinese media observeert, is de censuur dankzij internet en mobiel in de praktijk een vergiet.
Overigens spotten de Chinese machthebbers ook de locatie van mobieltjes van buitenlandse correspondenten om deze te traceren en op te kunnen houden bij het reizen naar brandhaarden. Wired zet voor Chinezen de Tibet-filmpjes op een rij met een uitnodiging. YouTube, uiteraard nu geblokkeerd in China, telt 900 Tibetfilmpjes.
‘Tibet komt slecht uit voor Amerikaanse IT-bedrijven. Zware kritiek treft Google, Yahoo, Cisco en Microsoft vanwege het meewerken aan censuur in China. Met de Global Online Freedom Act komt er een verbod op meewerken aan censuur.
Webverkeer geblokkeerd
Niet door censuur maar ruzie tussen isp’s komt er een kink in de kabel van intercontinentaal verkeer tussen de VS en Europa. Cogent in de VS sloot de Atlantische verbinding met Telia in Zweden vanwege bonje over capaciteit en betalingen.
Deze verstoring van de ‘peering’ is een slecht teken maar komt niet onverwacht: zelden is verkeersafwikkeling evenwichtig , maar telecom- en internetbedrijven nemen dit voor lief. Door de actie van Cogent kunnen surfers in Scandinavië en de Baltische staten sites op de servers van Cogent niet meer bezoeken. Woedende reacties zijn het gevolg. Een poging van Telia om stiekem via een omweg bij Cogent-klanten te komen werd ontdekt en afgesloten.
Miljarden voor frequenties
De FCC in Washington zegt dat de veiling van draadloos internet-frequenties 19,6 miljard dollar heeft opgebracht. Deze omgerekend 12,5 miljard euro is een record voor een frequentieveiling in de VS, dus ook mondiaal. Het ging op de 700 MHz-band, eerst bestemd voor televisie.
De grote vraag is natuurlijk of Google de beoogde frequenties heeft gewonnen. Dat is nog niet bekend want namen laat de FCC nog niet vallen. Deelnemende partijen kregen een zwijgplicht opgelegd. Voor de Amerikaanse telecommarkt zou het volgens analisten goed zijn als de reclame- en zoekgigant genoeg frequenties bemachtigt om een nationaal draadloos net over de gehele Verenigde Staten aan te leggen. Naar verwachting hebben de mobiele marktleiders AT&T en Verizon (samen?) alles in het werk gesteld om dat te voorkomen.
Perfect verliep de veiling niet. Een frequentieblok exclusief bestemd voor gebruik door hulpdiensten ging niet weg en moet opnieuw worden geveild. Een frequentieblok met eisen wat betreft openhei van het gebruik ging maar net boven de startprijs weg.
Facebook en Yahoo
Na excuses voor privacyschending komt Facebook met privacymaatregelen. Gebruikers kunnen delen van hun profiel afsluiten en bepalen wie er welke details mag zien.
Nadat vorige week een advertentiecheffin van Microsoft zei naar een start-up in reclame te vertrekken, gaat nu ook een voormalige Yahoo-reclamechef naar een startup.
Yahoo’s baas voor mondiale reclameverkoop Greg Coleman (53) gaat naar NetSeer dat hoopt met nieuwe technologie voor persoonsgerichte reclame in Los Angeles, volgens Coleman iets dat ‘very, very big and very, very young’ is.
iTunes en Limewire
Geruchten gaan over iPhone, iPod en iTunes. Apple overweegt om iPhones en iPods te verkopen met een opslag voor een abonnement voor (ongelimiteerd?) downloaden van de iTunes winkel. Apple volgt daarmee Nokia en Universal.
De wellicht concurrerende Limewire downloadwinkel is eindelijk daar. De commerciële tak van het prachtige p2p-programma biedt drm-vrije muziek. Limewire programma’s kunnen muziek kopen via hun p2p-software op de pc. Gaan ze betalen? En houden ze de gekochte muziek dan voor zichzelf?
Geldzaken
De grootste Chinese e-commerce site Alibaba boekte gunstige resultaten en de koers sprong met ruim 10 procent omhoog. Het aandeel van Yahoo van 39 procent in Alibaba staat volgens Financial Times te koop.
Techcrunch geeft een aardig inkijkje in dotcomwaarderingen: topwaarderingen krijg je vandaag de dag met investeringsbankje Allen & Co., die ondermeer Bebo hielp aan de 850 miljoen dollar opbrengst van de verkoop aan AOL.
Een goede tweede is Montgomery die nu Meebo bijstaat met een nieuwe financieringsronde. De waarde van de website waar je instant message-berichten kunt versturen is vastgesteld op 200 tot 250 miljoen dollar
Ondertussen in Nederland 2,5 miljoen voip-bellers en wil het CDA in Straatsburg een plan uitwerken om laptops te financieren voor ontwikkelingslanden. En even pas op de plaats: een computerprogramma voorspelt de levensverwachting: "Op basis van in het verleden behaalde resultaten voorspellen we de toekomst."
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond