Zorgt Almere voor de RFID doorbraak?

De doorbraak van RFID zal niet meer lang op zich laten wachten, zei Cor Molenaar afgelopen week tijdens de Emerce Update Barcoding & RFID. In de praktijk zijn veel bedrijven nog niet toe aan de technologie en experimenteren ze met barcoding, bleek tijdens de presentaties. Tegelijkertijd vindt in een nieuwe boekhandel in Almere het meest vergaande RFID-experiment ter wereld in een winkel plaats. Een verslag van de Emerce Update Barcoding & RFID.
Al jaren roepen onderzoeksbureaus dat RFID nu ‘toch echt snel gaat doorbreken.’ Het niet uitkomen van die voorspellingen weerhield Cor Molenaar er niet van om afgelopen week tijdens de Emerce Update zijn verwachting uit te spreken dat er een doorbraak aan staat te komen. “De techniek is er en de economische en maatschappelijke omstandigheden zijn gunstig.” Cor Molenaar is voorzitter van het RFID Platform Nederland en hoogleraar eMarketing aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Molenaar ziet privacy, geloof en milieu als eventuele belemmeringen voor een RFID-doorbraak. Maar hij ziet ook oplossingen. In het geval van privacy is het, vindt hij, belangrijk om mensen de keuze te geven ‘wel of niet mee te doen.’ “Zorg voor transparantie en een opt-in regeling.”
Bedrijven en consumenten hebben een ontwikkeling in denken doorgemaakt, en zijn daarom nu ‘klaar’ voor RFID. “We willen weten waar mensen en goederen zijn,” vertelt Molenaar. Wie een product besteld, wil bijvoorbeeld weten waar deze zich op elk moment bevindt tussen de bestelling en aflevering. “We willen actuele informatie op élk moment.”
Bedrijven willen in nauw contact staan met hun klanten. Traditionele reclamemedia voldoen daarvoor niet, zegt Molenaar. Met narrowcasting en RFID is dat contact volgens hem wél mogelijk. Met die technologieën kunnen gerichte boodschappen aan klanten worden getoond.
RFID in de praktijk
Experimenten met RFID kunnen vaak rekenen op veel media-aandacht. Zeker als het gaat om een discotheek die klanten laat afrekenen met een chip in hun arm. Toen de Rotterdamse Baja Beach Club twee jaar terug aankondigde dat klanten van de club een onderhuidse chip ter grootte van een rijstkorrel in hun arm konden laten implanteren, was de media-aandacht gigantisch, vertelt Sarah Slingerland, verantwoordelijk voor de PR en marketing van de club. Zelfs CNN wijdde er een item aan. Op dit moment hebben 70 vaste klanten van de club een chip. Het gaat om een beperkte groep klanten die met de chip kunnen rekenen op een Vip-behandeling.
Van een heel andere orde is het experiment dat de Boekhandels Groep Nederland (BGN) in april is gestart in de nieuwe boekwinkel Selexyz Almere. De winkel is het eerste retailbedrijf ter wereld dat RFID op itemniveau toepast. Alle 45.000 boeken zijn uitgerust met een RFID-strip. De computer kan daardoor precies aangeven waar een boek zich bevindt.
Omzetgroei is één van de doelen van het RFID-project, vertelt ICT-directeur Jan Vink van de BGN. Dat zou moeten worden bereikt door een grotere klanttevredenheid en klantbeleving. Zo kunnen klanten in de winkel op informatiezuilen zoeken of een boek in de winkel aanwezig is. Ook kunnen zij een e-mail ontvangen zodra een besteld boek in de winkel is gearriveerd. Kostenvermindering is een andere doelstelling, aldus Vink. Onder meer de afhandeling van binnengekomen boeken en het bestelproces moeten door de toepassing van RFID toenemen.
Liever barcoding dan RFID
“Ik zou graag zien dat we RFID gaan gebruiken in de toekomst”, zegt Johan van der Lijcke van BarTrack. “Technische gezien kan dat vandaag al, maar als ik zie hoe moeilijk het is om barcodes geaccepteerd te krijgen, duurt dat zeker nog tien jaar.”
BarTrack is een middel om papier direct met internet te verbinden. Zo kunnen klanten door het scannen van barcodes in bijvoorbeeld catalogi, advertenties, of vanaf productkaarten en labels direct een bestelling in een online shop plaatsen of een relevante webpagina openen.
In 2004, toen BarTrack vorm begon te krijgen, waren er drie standaarden op de markt: de gewone barcode, tweedimensionale barcodes en RIFD. “We hebben gekozen voor de eendimensionale barcode, omdat die volop beschikbaar was, een lage investering kende en er genoeg hardware voor beschikbaar was.”
Een bedrijf dat zich bezighoudt met de tweedimensionale barcodes is OP3, producent van de ShotCode reader, die de mobiele cameratelefoon verandert in een scanner. “Een advertentie biedt soms te weinig ruimte om vijftig wallpapers of ringtones te tonen”, vertelt Dennis Timmermans van OP3. “Via het scannen van een barcode kunnen consumenten dan online het hele assortiment bekijken. Elk printmateriaal is zo direct interactief te maken.”
Hoe succesvol kan deze techniek worden? Een proef bij de Hogeschool van Amsterdam stemt niet al te hoopvol. De barcodes functioneren daar als interactieve studentenkaart, met daarop lesroosters en studieresultaten. “Maar de resultaten vallen best tegen” vertelt Timmermans. Waaraan dat ligt? Hij noemt de incompatibiliteit van telefoons en verkeerde plaatsing van de shotcodes als mogelijke oorzaak.
“Misschien werkt het beter om dit soort technologie met ´fun´ te introduceren, in plaats van direct zo praktisch. Want voor studenten hebben de toepassingen te weinig urgentie. Als een student zijn lesrooster niet weet, loopt hij gewoon achter een andere student aan die wel weet waar de les plaatsvindt.”
Voor meer informatie over de Emerce Update, zie:
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond