Zwaar onweer tussen clouds Google en Amazon

Amazon en Google voeren een prijzen- featureoorlog met hun respectievelijke cloud services. De lachende derde is de innovatieve ondernemer die IT-diensten uitbesteedt.
Deze dagen houdt Amazon in Las Vegas zijn cloudconferentie re: Invent. Dat is een event dat voor ‘de cloudwereld’ te vergelijken is met bijvoorbeeld een productpresentatie van Apple. Amazon gebruikt die dagen om evangeliewerk te doen voor zijn clouddiensten en om nieuwe features bekend te maken.
Een noviteit van dit jaar is Amazon Redshift. Dat is een managed datawarehouseservice op petabyteschaal in de cloud voor minder dan duizend dollar per terabyte per jaar. Het is gecertificeerd door Jaspersoft en MicroStrategy.
Voor de niet-corporategebruikers voerde Amazon een prijsverlaging door voor S3, zijn dataopslagdienst. Webdiensten als Evernote, Wunderlist en verscheidene mediahosters (foto’s en video’s) besteden daar hun opslag naar uit. Dat scheelt hen investeringen in hardware, software en onderhoud. De prijs per gigabyte gaat met een kwart omlaag naar 9,5 dollarcent.
Amazon was de afgelopen heer en meester in de cloudwereld en had weinig serieuze concurrentie te duchten. Daar begint verandering in te komen. Een vooraanstaande opkomende marktpartij is Google.
Google wierp begin deze week een kleine schaduw over Amazons feestje in Las Vegas. Het verlaagde namelijk zijn opslagprijzen ook, ook naar 9,5 dollarcent per gigabyte.
Daarnaast opende het ook een Europese variant van zijn opslagdienst. Amazon heeft die al iets langer. Het doel daarvan is om de opslag- en rekendiensten dichter naar de Europese gebruiker te brengen, letterlijk in geografische zin. Minder afstand is immers meer snelheid.
Nu de prijzen voor een basale dienst als opslag gelijk liggen, zullen de techgiganten het verschil moeten maken op features en service.
Op hun respectievelijke blogs melden Amazon continu welke nieuwigheden ze doorvoeren in hun wolken.
De technische vernieuwingen die Amazon doorvoert, komen tot stand onder leiding van de Nederlander Werner Vogels. Hij is de CTO. Alle IT-infrastructuur waar de gelijknamige webwinkel op draait, is opengesteld voor derde partijen. Particuliere ontwikkelaars en bedrijven kunnen tegen betaling rekencapaciteit, opslag en complete IT-pakketten uit de AWS-wolk afnemen.
Een opkomend specialisme is dat van ‘wolkenlezer’. Een bedrijf als GiMiScale uit Barendrecht kent de mogelijkheden en beperkingen van clouds van Amazon, Google, Rackspace, Softlayer en Microsoft en adviseert onder meer webwinkels over de beste wolkenconfiguraties.
Foto: Ann Wuyts (cc)
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
Bas van der Veeken
Volgens mij nu weer 10% minder?
http://googledevelopers.blogspot.nl/2012/11/google-cloud-storage-more-value-for.html