Column: the bubble is back

In juni opende Emexus, een dienstverlener op het gebied van mobile marketing en entertainment, een kantoor in New York. Mede-oprichter Frans van Hulle vertelt in een gast-column waarom je in de States niet moet bezuinigen op advocaten.
New York fascineert me: de energie, de mensen. Het leven is snel en gedreven. Soms wat te gestresst, maar ook positief, stimulerend en open. Emexus heeft bijna 4 maanden geleden een kantoor in het hippe Soho, Manhattan opgestart, omdat het veel opportunities zag/ziet in de US markt voor mobiele diensten.
De US zijn een enorme markt, die minder ver is met mobiele diensten dan Europa. Er vindt momenteel een snelle inhaalslag plaats, dus kansen zijn enorm. Daar ligt ook gelijk de grootste uitdaging voor ons, in het land waar zo’n positieve vibe hangt, moet je blijven focussen. Stel doelen en richt je daar op, want de kans op verdrinken in alle mogelijkheden is ruimschoots aanwezig.
De Amerikaans arbeidsethos is gebaseerd op het feit dat hard werken wordt beloond. Tijd is geld en punctualiteit staat hoog in het vaandel. Een telefoontje als je weer eens vast staat in het New Yorkse verkeer en te laat dreigt te komen, zal je reputatie redden. De VS scoren laag op de “lange termijn oriëntatie’ dimensie van Hofstede, wat de grote flexibiliteit van mensen verklaart en de vrijheid om snel op nieuwe kansen in te springen.
Dit laatste merkte ik overduidelijk tijdens een afspraak met een van de grootste TV broadcasters in de US. In Nederland rij je even ergens naar toe, maar voor deze afspraak moest ik 4 uur heen vliegen en was ik 2 dagen kwijt. De moeite waard dat wel. Want eenmaal aangekomen op de afspraak, werd ik begeleid naar een meetingroom, waar 5 VP’s, 2 presidents en een techneut vol verwachting wachtten op mijn presentatie. Tijdens de presentatie ontstond er een soort van opportunisme en enthousiasme welke ik in Nederland echt nog nooit heb meegemaakt. Sterker nog, de persoon waarmee ik een afspraak initieel had gemaakt, begon mijn propositie intern te verkopen.
Drie maanden later is de deal nog niet rond, de contractfase lijkt eindeloos. Amerikanen hechten veel waarde aan de kleine lettertjes en met een directe vertaling van onze Nederlandse contracten waren we er dus niet. In het land van de lawsuits moet je niet bezuinigen op advocaten. Met een goede advocaat bespaar je enorm veel tijd en geld. Daarnaast kunnen zijn of haar contacten helpen met op het oog simpele, maar in de praktijk zeer lastige zaken, zoals bijvoorbeeld het openen van een bankrekening.
Wees concreet als je nieuwe klanten wilt binnenhalen: men wil cijfers, beelden, referenties zien. En de Nederlandse bescheidenheid zal je niet ver brengen, hoewel er wel met respect wordt gekeken naar de ontwikkelingen in Nederland en Europa op mobiel gebied. Het cliché is waar: alles is big, better, global, leading. Of althans zo doen ze het in ieder geval voorkomen. De bubble is back, lijkt het wel in Amerika. Investeerders staan in de rij en ik kom startende bedrijven tegen die in 1 maand 60 werknemers aannemen, tientallen miljoenen verlies maken en of keihard onderuit gaan of het jaar erop of torenhoge omzetten draaien. In New York is het alles of niets.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
4 Reacties
Bas Paauw
Op de grote van de bubble na kan ik Frans zijn column geheel ondertekenen. Alles in de US is big, better, global, leading. Met een budget waarmee je in Nederland toch een redelijk grote adverteerder bent merk je al snel dat je op de Amerikaanse markt vooral slim moet zijn. Zo had ik na een persoonlijk gesprek en vier maanden mailen en bellen met drie verschillende Search Engine Marketing bureaus eindelijk één concreet voorstel binnen. Als toeristisch bureau sta je gewoon niet vooraan in de rij als de andere klanten grote automerken, financiële instellingen en vliegtuigmaatschappijen zijn. Aan de andere kant is er voor iedere sector wel een specialist te vinden. Zo zijn er jaarlijks drie verschillende congressen voor internet travel marketing. Waarvan er één weer specifiek gericht is op Travel Search Engine marketing. Op deze congressen kom je honderden VP’s, Directors en Presidents tegen binnen jouw branche met kennis van jouw expertise. Nou heb je in de VS al snel VP, Director of President op je kaartje staan maar dat neemt niet weg dat je met de top op de wereldwijde markt te maken hebt. Een leider in de VS is al snel de global leader. Om die te bereiken moet je vooral niet bescheiden zijn en recht op je doel af gaan als je daar de kans voor krijgt. Het is dan ook niet vreemd dat diverse Nederlandse Internet ondernemers een tweedaagse bezoek aan Ad:tech hebben geboekt. Ad:tech is het grootste online marketing congres van de wereld en vind volgende week plaats in het Hilton hotel op Manhattan, New York. Alleen op de feesten komen al een paar duizend personen af. Anyone who is anyone will be there. Na een event is het zaak zo snel mogelijk contact te zoeken met de verschillende partijen die je op het event hebt gesproken. De helft van mijn Amerikaanse contactlist is binnen een half jaar alweer van functie verandert of naar een andere werkgever gegaan. De vraag naar specialisten is enorm en dat zal voorlopig niet veranderen omdat de markt nog steeds enorm groeiende is. Op een paar bubbels na ziet de markt er gezond uit. De stad bruist en bied volop kansen. Een absolute aanmoediging voor iedere ondernemer of specialist die zich in New York wil gaan vestigen. Advocaten zijn er genoeg. Met een gezonde New York attitude, die naar mijn idee niet ver ligt van de Oud Amsterdamse, kom je er wel. Nou kijk ik vanuit mijn kantoor in het saaie Midtown uit op het hippe downtown waar Emexus is gevestigd. Frans kwam ik in Amsterdam vaker tegen dan in New York terwijl Emexus Nederland in Almere is gevestigd. Een New York minute is natuurlijk ook veel kostbaarder dan een Amsterdamse minuut.
Vincent Heidinga
Leuk verhaal!
Ludo Bergkamp - InfoSpace Mobile
Go Frans Go! Inderdaad een leuk verhaal. Herkenbare situaties; bij InfoSpace is 't precies andersom (Amerikaans bedrijf met Nederlandse vestiging), Amerikaanse contracten zijn (terecht!) een stuk langer dan Nederlandse en de can-do mentaliteit is inderdaad inspirerend.
Phileas Fox
Hmm..kantoor in New York? Hmm.. Erg leuke sfeerimpressie van zowel Frans als Bas!