Deel dit artikel
-

Samenwerking Kennisnet en Wikipedia

Onderwijsorganisatie Kennisnet gaat samenwerken met internetencyclopedie Wikipedia. Kennisnet stelt Wikipedia Nederland onder meer apparatuur ter beschikking. Kennisnet stelt dat het Nederlandse onderwijs niet meer zonder Wikipedia kan. De samenwerking tussen beiden gaat per 31 mei definitief in.

Wikipedia denkt de steun van Kennisnet goed te kunnen gebruiken om de snelgroeiende encyclopedie betrouwbaar en actueel te houden. Beide partijen hebben  baat bij de samenwerking omdat leerlingen en docenten de encyclopedie kunnen attenderen op fouten en onzorgvuldigheden en scholieren zelf bijdragen kunnen gaan leveren aan bijvoorbeeld de vrije nieuwsbron Wikinieuws.

Er lopen al verschillende projecten waarbij de twee partijen intensief samenwerken, zoals de ‘Ultimate Wiktionary’ (het online woordenboek opnieuw gedefinieerd), een project op het gebied van de integratie van lexicologische content, en een project rond het regeringsjubileum van koningin Beatrix.

Wikipedia ging in januari 2001 van start en wordt volledig onderhouden door vrijwilligers. Het is momenteel de snelst groeiende, meest actuele en – met 1,5 miljoen actieve artikelen in meer dan 150 talen – meest uitgebreide encyclopedie ter wereld.

Deel dit bericht

2 Reacties

Barend Gorter

Als je dit zo leest is het net of Wikipedia de beste encyclopedie ter wereld is. Maar inhoudelijk en kwalitatief stelt het niet zo heel veel voor, zeker niet de Nederlandstalige (de Engelse is beduidend beter). Als je een beetje door de WIkipedia bladert struikel je over de 1-alinea-artikeltjes met alleen oppervlakkige feiten, krom taalgebruik en kwesiteuze informatie die kennelijk door scholieren is ingevoerd.  Lees voor de grap dit artikel over 'administratie' eens: http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Administratie&oldid=1139070. Dit is toch zeker kolder uit een werkstuk van een scholier? Ik link hier bewust naar een point-in-time snapshot, omdat ze bij Wikipedia de neiging hebben om een artikel snel aan te passen zodra er inhoudelijke kritiek in de media verschijnt. Daardoor lijkt kritiek op de Wikipedia vaak onterecht, terwijl het wel degelijk hout snijdt.

Jantje Smit

@Barend Gorter Of Wikipedia nu de beste encyclopedie ter wereld is, is mijn inziens niet een interessante vraag. Wikipedia is een momentopname van de tot nu toe ingevoerde kennis. Van sommige kennis is de inhoud doorontwikkeld waardoor je het 'het beste' kunt noemen. Andere kennis is nog in een beginstadium, en ja, wellicht igevoerd door een scholier. Nou en? Blijkbaar weet jij meer over Administratie. Vul het aan met jouw kennis. Zo wordt Wikipedia wel de beste encyclopedie ter wereld. Goede investering van Kennisnet!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond