Deel dit artikel
-

Verzet tegen de ‘incasso-pitbull’ van De Persgroep

Het door de Persgroep ingehuurde incassobureau Cozzmoss gaat te ver met oneigenlijke, agressieve ‘Amerikaanse claimpraktijken.’ Dat zegt website-eigenaar MergenMetz die een vordering heeft ingesteld tegen Cozzmoss. De zaak dient vanochtend bij de Rechtbank Oost-Nederland in Arnhem.

Aanleiding voor de rechtszaak is een sommatie van Cozzmoss (die onder meer Trouw en de Volkskrant vertegenwoordigt) aan MergenMetz in 2011 waarbij voor zes op websites aangehaalde krantenberichten een rekening werd gestuurd van bijna vijfduizend euro. Hoewel de artikelen voor iedereen te lezen zijn op de websites van de kranten – en MergenMetz ook netjes verwees naar Trouw en de Volkskrant – volgde er toch een claim.

“Ik heb niets gekopieerd, wij schrijven eigen artikelen en hadden keurig verwezen naar de bron”, vertelt Norbert Mergen van MergenMetz aan Emerce. “Op een gegeven moment hebben ze de URL gewijzigd, waardoor de koppelingen niet meer klopten. Ik heb de artikelen toen als pdf op mijn site ter beschikking gesteld. Ik ontken niet dat daarop auteursrecht rust en wil best betalen, maar niet deze krankzinnige bedragen.”‘

Mergen spreekt van een powerplay rond het recyclen van nieuws. Er is tevens een speciale website Krantenleed.nl in het leven geroepen voor iedereen die te maken heeft met de ‘incasso-pitbull van De Persgroep.’

MergenMetz wil het probleem naar eigen zeggen breed onder de aandacht brengen. Het online hergebruik van krantenartikelen is namelijk wijdverbreid en de meeste mensen weten niets van de jacht op onbetaalde auteursrechten. Zij kunnen elk moment torenhoge Cozzmoss-claims krijgen. Het hele internet wordt doorzocht op hergebruikte artikelen. Van een krantenbericht in een spreekbeurt geplaatst tot het aanhalen van een krantenbericht over adoptie. Cozzmoss claimt standaard 0,72 euro per woord, vermeerderd met juridische kosten en administratiekosten. Overigens, journalisten krijgen niet meer dan 36 eurocent, vaak minder, per woord voor het oorspronkelijke artikel. Voor het hergebruik van oud nieuws vraagt Cozzmoss dus meer dan het dubbele.

MergenMetz heeft de in auteursrechten gespecialiseerde advocaat Anne Voerman van DLA Piper ingeschakeld. Voor een standaardbedrag van tweehonderd procent van de economische waarde bestaat geen juridische grondslag, aldus Voerman. Gehoopt wordt dat de rechter een eind zal maken aan de onrechtmatige claimpraktijken.

Deel dit bericht

3 Reacties

Peter

Misschien moet MergenMetz zijn bedrijfsvoering wat beter op orde hebben in plaats van te leunen op andermans content en achteraf kijken wat er van komt.

Willem Daan Bos

Erg interessant artikel, ik zie persoonlijk niet zoveel ‘crimineel’ gedrag bij MergenMetz, maar ik denk dat de geschiedenis van degelijke websites wel een sterke rol spelen hierbij….

Jack

Wacht maar tot je de website van http://www.incassobureau-vladimir.nl ziet!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond