Industry Wire

Geplaatst door Salesforce

Salesforce Q2 Shopping Index: digitale verkoop stijgt in Nederland met meer dan 40%

COVID-19 heeft de detailhandel en e-commerce voor altijd veranderd. In het eerste kwartaal zagen we een grote verschuiving van fysiek shoppen naar browsen en digitaal kopen. In Nederland leidde dit tot een 25% online omzetgroei in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2019. De Salesforce Q2 Shopping Index laat nu zien dat afgelopen kwartaal de digitale verkoop in Nederland met 40% is gestegen ten opzichte van Q2 2019. De Shopping Index analyseert gegevens van de activiteit van meer dan een miljard wereldwijde kopers.

Wereldwijd is de digitale omzet het afgelopen kwartaal ongekend gegroeid: maar liefst met 71% in vergelijking met het voorgaande jaar; de grootste stijging die we hebben gezien sinds de lancering van de Shopping Index, zeven jaar geleden. Verkeer naar websites (+37%) en uitgaven (+34%) kenden wereldwijd ook historische stijgingen. In Nederland hebben we een toename van 16% gezien voor website-traffic en nam de ordergrootte met bijna 22% toe.

De grootste omzetgroei is binnen de volgende categorieën:

  • Speelgoed en leren: 181% jaar-op-jaar
  • Gezondheids- en schoonheidsproducten: 138% jaar-op-jaar
  • Producten voor in huis: 134% jaar-op-jaar

Een hoge conversie in Q2

Met een wereldwijde gemiddelde conversie van 3%, mogen Nederlandse e-commerce ondernemers niet klagen: de categorieën waar de conversie het hoogste was, waren Gezondheid & Schoonheidsproducten (4,08%), Kleding (3,05%) en Sportkleding (2,99%).

Wel gaven we met ons allen net iets minder geld uit dan in Q2 2019. Onze gemiddelde orderuitgave afgelopen kwartaal ligt op 78,68 euro, dat is 5,5% minder dan in het tweede kwartaal van vorig jaar, waarin we gemiddeld nog 83,24 euro uitgaven. Het goede nieuws is wel dat we minder koopjes lijken te jagen: in Q2 2020 was 11% van ons mandje gevuld met producten die in de aanbieding waren. In Q2 2019 was dat nog 13%.

We shoppen vaker via onze telefoon en minder via onze tablet

Nederlanders zijn meer gaan shoppen via hun mobiele telefoon (62%). Dit is een groei ten opzichte van Q2 vorig jaar, waarbij 58% via hun mobiele telefoon shopte. Het gebruik van een tablet om te shoppen was afgelopen kwartaal 4%; een flinke daling ten opzichte van vorig jaar (10%). Het gebruik van een laptop om digitale aankopen te doen bleef onveranderd (32%).

“Onze lokale trailblazers blijven groei zien in hun online sales”, zegt Eva Heffernan, Regional Vice President Commerce Cloud Benelux bij Salesforce. “Zelfs nu winkels weer bijna allemaal open zijn en het op sommige plekker ook echt druk is, lijkt het erop dat klanten nog steeds de voorkeur geven aan online shoppen. In fysieke winkels moeten ze zich houden aan de strenge COVID-19 richtlijnen en is het comfort van ‘shoppen vanuit je stoel’ hoog. Geen wachtrijen, geen drukte en je krijgt je pakketje thuis geleverd op het moment dat jij het wil. Dat juist de categoriën speelgoed en leren en gezondheids- en schoonheidsproducten het afgelopen kwartaal goed gedaan hebben, is geen verrassing: consumenten wilden hun kinderen graag bezig houden tijdens de sluiting van de scholen. En in de tijd dat kappers en schoonheidssalons een paar maanden gesloten waren, werden ‘do it yourself-projecten’ populairder. Digitale retailers hebben hier overduidelijk van geprofiteerd.”

Over het onderzoek

De Q2 Shopping Index onthult het verhaal rond ons winkelgedrag door de activiteit van meer dan 1 miljard shoppers over de hele wereld te analyseren, met een focus op de markten: VS, Canada, VK, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Japan, Nederland, Australië/Nieuw-Zeeland, en de Scandinavische landen. Deze reeks benchmarks geeft een diepgaand inzicht in de laatste tien kwartalen en de huidige stand van zaken van digitale handel. Er worden verschillende factoren toegepast om werkelijke waarden te extrapoleren voor de bredere detailhandel en deze resultaten zijn geen indicatie van de Salesforce-prestaties.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht