Alex worstelt met betaalde sms-alerts

Alex Beleggersbank worstelt met betaalde sms-alerts. De meeste klanten blijken namelijk niet bereid om te betalen voor een dienst die ze 'in de toekomst zullen afnemen.' Weliswaar maken nu enkele honderden mensen gebruik van sms-alerts, maar dat is niet genoeg om de dienst rendabel te krijgen.
Een mislukking is de sms-alert dienst ook niet, maar wel is het zo dat Peter Verhaar, medeoprichter van Alex, er meer van had verwacht en naar alternatieven kijkt om de dienst populairder te maken bij de ruim 80.000 klanten die de bank nu heeft. Op dit moment verliest Alex geen geld met de sms-alerts, maar geld ermee verdienen doet de bank ook niet. Het is een kostenneutrale exercitie nadat Alex geld heeft afgedragen aan partijen als Emexus voor het versturen van de sms-jes en aan de hostingpartij. Wie klant is bij Alex betaalt 19,50 euro per kwartaal voor het ontvangen van 100 sms-alerts. Die sms-jes bieden hem bijvoorbeeld nieuws over bedrijven en de in de beleggerswereld veel gebruikte technische analyse.
Toch blijken niet veel mensen bereid voor de dienst te betalen. “Beleggers zijn wel bereid om transactiekosten en bewaarloon te betalen, maar willen tot mijn grote verbazing geen geld neerleggen voor sms-alerts,” zegt Verhaar. Reden voor de Rabobank-dochter om na te denken over alternatieve methoden om mensen wel zo ver te krijgen. Daarbij denkt Verhaar eraan het aantal sms-jes te koppelen aan het aantal transacties. Dat zou neerkomen op hoe meer transacties een actieve belegger uitvoert, hoe meer sms-alerts hij krijgt.
Maar ook vindt hij dat operators als KPN en Vodafone nog steeds te veel vragen voor het bezorgen van een sms-je. “De prijzen zijn weliswaar iets gekelderd, maar ik heb het idee dat de mobiele operators er nog steeds veel te veel op verdienen,” vervolgt Verhaar.
Verhaar is ervan overtuigd dat sms-alerts voorlopig wel zullen blijven bestaan. “Zo lang mobiel internet nog niet is doorgebroken zullen sms-alerts en mobiel elkaar verdragen. Ik weet zeker dat mobiel internet het uiteindelijk gaat worden, maar tot die tijd zullen we het ook met sms-alerts moeten doen. Wat mobiel internet straks als groot voordeel heeft boven sms is dat je met je pda of smartphone altijd over de door jou benodigde informatie kan beschikken om te handelen.” Alex biedt sinds 2003 mobiel internet en daar maken tot nu toe enkele duizenden actieve beleggers gebruik van. Ook loopt er nu een actie met Orange die toestellen levert die het mobiel beleggen moeten vergemakkelijken. “Die actie is binnen kleine groep early adopters zeer succesvol”, aldus Verhaar.
Verhaar ziet het aanbieden van sms-alerts ook als een zorgplicht. “Ik vind dat beleggers ten alle tijden geïnformeerd moeten kunnen worden. Sms-alerts vormen daar een onderdeel van.” Overigens heeft Alex ook een gratis sms-dienst. Dat is dienst voor terugmelding van de orders. Jaarlijks worden 500.000 sms-jes gestuurd om te bevestigen dat een order naar behoren is uitgevoerd. Ter vergelijking: jaarlijks worden er door Alex 4 miljoen orders uitgevoerd.
Voor wat de toekomst betreft heeft Verhaar grote verwachtingen van umts, waardoor ook alle orderinformatie ‘streaming’ wordt op de mobiele telefoon. Verder verwacht hij dat de gewone belegger ook de voordelen gaat inzien van sms waardoor sms-notificatie aan belang zal winnen. “Het zal ingezet gaan worden voor beleggingsadviezen: ‘KOOP NU AHOLD’ bijvoorbeeld.” Tot slot zal Alex aan de actieve belegger geavanceerde alerts gaan aanbieden die gekoppeld zijn aan directe geautomatiseerde orderuitvoering. “Dan heb je het dus echt over machine-to-machine communication waar geen mensenhand meer aan te pas komt,” besluit Verhaar.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
11 Reacties
Bas Hawinkels
" Ik vind dat beleggers ten alle tijden geïnformeerd moeten kunnen worden. Sms-alerts vormen daar een onderdeel van.” Kennelijk denken de consumenten daar heel anders over gezien het geringe enthousiasme? Het lijkt me verstandig voor Alex om in deze te kijken naar de echte behoefte van je klanten, ipv je te laten leiden door het idee dat je als Alex een 'zorgplicht' hebt.
Jeroen
Afgezien van de prijs van één alert (€ 0,195 waar Emexus zelf de inkoopprijs van € 0,06 betaalt) blijkt de afgelopen jaren dat de meeste informatieve diensten niet rendabel (kunnen) zijn. Veelal voldoet de geleverde informatie niet aan de wens van de consument: dit kan zowel inhoud als tijdstip van aanbieden zijn.
Adriaan Mol
Misschien een idee voor Alex om te kijken naar meer aanbieders. SMS kan veel goedkoper, in het artikel krijg ik het idee dat ze veel te veel betalen voor een dergelijke infrastructuur. Zie http://www.mollie.nl.
Fred
Een serieuze belegger zit ook achter het scherm en heeft die alerts helemaal niet nodig.Dat de beleggers graag 'bewaarloon' betalen klopt ook niet, je kan gewoon iet anders. Ik bewaar mijn aandelen het liefst zelf, maar dat kan niet.
Harm van Wijk
Indien er voldoende waarde (tijdigheid, juistheid en compleetheid) wordt toegevoegd met deze informatie, is betalen nooit een probleem. BeursBulletin bijvoorbeeld is wel zeer succesvol in deze markt. Deze adviesdienst verstuurt concrete adviezen per SMS en e-mail. Alle openstaande posities worden hierbij actief bewaakt. Het rendement van BeursBulletin bedraagt sinds de start op 5 augustus 2004 +19,4%. In de SMS vindt de belegger welke aandelen of opties de beste kansen bieden en tegen welke prijs en hoeveel hij/zij deze kan kopen. Dit kost dus niet meer dan enkele minuten per week. Deze dienst vervult dus een behoefte. Actieve beleggers willen niet weten wat de koers van een aandeel is, maar wanneer moet ik kopen en wanneer weer verkopen om geld te verdienen op de beurs.
Ludo Bergkamp
@ Jeroen: de meeste informatieve diensten niet rendabel? InfoSpace runt met B2C partners (zoals operators) al jaren, net als blijkbaar BeursBulletin, rendabele SMS content diensten, en duurder dan Alex biedt; vrijwel altijd premium-SMS, tussen 40c en 70c pob (per ontvangen bericht). De consumenten zijn vaak zeer trouw, want zij krijgen voor die prijs wel top kwaliteit; dus supersnelle en correcte goal alerts, weerberichten niet voor heel NL maar per plaats (binnen- en buitenland), real time (!) beurs- en optiekoersen, real time file updates (veel sneller dan RDS), flitsmeldingen, enz. Het is wel zo dat de meeste informatie door de consument eenmalig wordt opgevraagd; hij wil NU de tussenstand / actuele koers / files weten, en over ZIJN club/fonds/snelweg; dan is SMS een prima medium.
peter verhaar
vanzelfsprekend heeft Alex goed gekeken wat klanten willen, in onze jaarlijkse enquete stond deze service bovenaan, we konden toen alleen nog geen prijs geven, achteraf blijkt dat deze klanten, die dus zeer enthousiast waren, er niet voor willen betalen, terwijl de kwaliteit voor de klant, zowel inhoudelijk als zorgplicht, erg hoog is overigens is zorgplicht geen 'idee' van Alex, het is simpel: het staat in de wetmijn vraag aan Beursbulletin is dan ook: betaalt de klant voor de sms of wordt de dienst 'versleuteld'in een andere dienst, wat DAT werkt namelijk wel
Bas Hawinkels
@ Peter Verhaar: Focus groups are bullsh*t om de spreker van het IAB congres onlangs maar even aan te halen. Sociale wenselijkheid, de nederlandse kijken kijken niet kopen mentaliteit, noem het maar op. Punt is dat mensen niet perse gaan betalen voor een dienst waarvan ze in een enquete zeggen: ja hoor, dat zou ik wel willen.. Mijn punt is dat je moet uitgaan van wat logisch is, niet van wat mensen zeggen dat ze willen. Als dat geen noodzaak was, konden we voor alle producten een enquete doen incl. campagne, en hup lanceren ipv de behoefte van de consument op 1 niveau hoger te bekijken. En dat is met dit standpunt maar weer bewezen.
peter verhaar
nog een laatste reactie:natuurlijk kijk ik ook zeer goed waar mensen behoefte aan zouden hebben, daarnaast toetsen wij in een enquete; juist sms-alerts zijn bijzonder nuttig en je ziet het ook, als ik het gratis geef, loopt het storm, m.a.w. ook op een hoger niveau is belangstellinghet ging en gaat mij om het feit dat mensen niet willen betalen, zelfs voor een zeer nuttige functie, dat vind ik wel vreemd, maar het is een gegeven; ik kan de kosten versleutelen in een dienst waarvoor men wel wil betalen, maar als die mogelijkheid er niet is, dan…..
Bas Hawinkels
@Peter Het feit dat men het wil wil hebben als het gratis is, maar niet meer als het betaald is geeft mijn inziens aan dat het een nice to have is, geen must have. De basis van alle transacties is dat men alleen die waarde betaald die men eraan toekent, en dus bereid is te betalen. Neem de ipod. Is ie echt 400 euro waard? Waarschijnlijk niet, maar met de marketing van Apple is het wel een must have geworden, en ben je bereid de prijs te betalen. Dus of de info van de sms is niet belangrijk (must have) genoeg, of het heeft in de ogen van de consument niet voldoende waarde (intrinsiek of niet) om ervoor in de buidel te tasten.. Succes ermee in ieder geval.
Hamid el Abassi
Het is inderdaad een feit dat je mensen geen (ongewenste) diensten kan opdringen.Blijkbaar is inderdaad de informatie niet interessant genoeg of is de manier waarop de informatie wordt aangeboden niet marktconform. SMS Alerts zijn absoluut nuttig, maar dit geldt alleen voor bepaalde informatie in een bepaalde situatie op een bepaald tijdstip.