Deel dit artikel
-

‘Verhalen over cybercrime-IKEA stellig overdreven’

De vrees dat cybercriminelen hun technische benodigdheden heel makkelijk op ondergrondse marktplaatsen kunnen kopen, blijkt niet te kloppen. Er zijn nog steeds aanzienlijke drempels voor aspirant cybercriminelen, concludeert onderzoeker Rolf van Wegberg van de TU Delft. Hij promoveerde deze week op dit onderwerp.

Nogal wat deskundigen waarschuwen voor een trend waarbij cybercriminelen steeds vaker bepaalde technische diensten en vaardigheden kant en klaar kunnen kopen op ondergrondse marktplaatsen.

Er wordt wel gesproken over een cybercrime-IKEA, waar je heen gaat om je gewenste pakket te kopen of samen te stellen.

Van Wegberg heeft in zijn promotieonderzoek onder meer bekeken of deze ‘commoditisering’ echt zo’n belangrijk verschijnsel aan het worden is. Daarvoor bestudeerde hij de transactiegegevens van acht online anonieme marktplaatsen, van Silk Road tot AlphaBay.

En het lijkt mee te vallen. Niet alles is te koop en er is geen bewijs van een snelle groei, en dus van wijdverbreide commoditisering. Dit in tegenstelling tot de alarmerende taal die je vindt in de rapportages van de beveiligingsindustrie, stelt Van Wegberg.

De aanbieders van deze diensten blijken wel doorgewinterde professionals te zijn, met een goede bedrijfsvoering, productmarketing, terugbetalingsbeleid en klantenondersteuning.

Interventies van de politie blijken wel effect te hebben. Een voorbeeld is het oprollen van Operation Bayonet, waarbij de FBI en de Nederlandse politie twee prominente markten overnamen. Het betekende onder meer dat dienstverleners hun reputatie en klantenbestand weer vanaf nul moesten opbouwen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond