Amsterdam investeert in programma voor vrouwelijke ondernemers in de tech sector

Met een investering van 750.000 Euro in het project RISE – Female Hub Amsterdam wil de gemeente Amsterdam haar steun aan vrouwelijke ondernemers en vrouwen in de tech sector versterken en de toegang tot relevante netwerken en expertise voor ambitieuze vrouwen in de regio Amsterdam verbeteren.
Het is nu meer dan ooit de tijd om vrouwen te steunen
Het huidige klimaat voor vrouwelijk ondernemerschap en vrouwen in de technologiesector is verre van optimaal. Vrouwelijke ondernemers zijn erg ondervertegenwoordigd in het Amsterdamse en Nederlandse startup en scaleup ecosysteem: slechts 11,6% van alle startups en scaleups in Nederland is opgericht door een vrouw. Bij het aantrekken van financiering blijkt ook een duidelijke kloof. In 2019 toonde een onderzoek van Techleap.nl aan dat van alle investeringen in startups in Nederland slechts 5,3% ging naar door vrouwen geleide startups. De COVID-19 pandemie laat zien dat vrouwelijke ondernemers harder worden getroffen dan hun mannelijke collega’s.
Economisch Herstel- en Investeringsplan
Als onderdeel van het Economisch Herstel en Investeringsplan heeft de gemeente Amsterdam met RISE – Female Hub twintig Amsterdamse organisaties verenigd om een driejarig programma te creëren voor ambitieuze vrouwen in verschillende fasen van hun carrière. Deze partners zijn verschillende organisaties en initiatieven die zich al actief inzetten voor vrouwelijke ondernemers en vrouwen in de tech sector in Amsterdam, gezamenlijk beogen zij meer impact te maken.
Een driejarenprogramma om vrouwelijk ondernemerschap en samenwerking te stimuleren
Met RISE – Female Hub wordt ernaar gestreefd om de juiste ondersteuningsprogramma’s aan te bieden en tegelijkertijd de expertise en het netwerk te bieden die vrouwen nodig hebben om succesvol zaken te kunnen doen en/of een carrière in de technische sector te beginnen. In het programma zijn de activiteiten onderverdeeld in 4 werkpakketten: het verzamelen van ecosysteem data, kennisdeling en netwerkmogelijkheden versterken, zichtbaarheid en vertegenwoordiging vergroten en het creëren van financieringsmogelijkheden. Het programma biedt vrouwen hiermee onder meer opleidingstrajecten, workshops, mentor sessies en maatwerk hulp bij financieringsvraagstukken.
De bedoeling is dat de gemeente dit project de komende 3 jaar met middelen ondersteund.
———————————————-
De samenwerkende organisaties binnen dit project zijn: A Cup of Ambition, Code to Change, Creative Women Collective, FATIMA, FEMpreneurhulp, FEMTEQ, Hearst Lab, HvA, Community Top 100, Lean In, She Says Amsterdam, Startupbootcamp, Techionista, The Humblebrag, The Next Women, UNA Collective, VHTO, Women in AI, Women in Tech and Women Inc.
Aanvullende citaten:
- Iffat Gill, oprichter / CEO – The Code To Change
“Dit is een welkome stap en een tijdige investering van de stad Amsterdam om bij te dragen aan diversiteit en inclusie, vooral in de tijden van de pandemie. The Code to Change is erg blij om samen te werken met 20+ op vrouwen gerichte organisaties om de impact voor genderdiversiteit in ondernemerschap en bijscholing te maximaliseren. ”
“We hopen dat deze samenwerking vele deuren zal openen voor ambitieuze vrouwen en organisaties in Amsterdam en anderen inspireren om hun dromen te volgen!”
- Cara Antoine, voorzitter – Women in Tech Nederland
“Women in Tech Nederland is er trots op rol te spelen in het RISE-project in de samenwerking met tientallen andere door vrouwen opgerichte en gefocuste organisaties die het vrouwelijke ecosysteem ondersteunen. We dragen bij aan RISE door onze missie om de genderkloof te dichten en 5 miljoen meer vrouwen en meisjes in staat te stellen een carrière of studie in technologie te omarmen. We staan samen in dit ecosysteem om meer impact en groei te versterken en te stimuleren door tastbare actie ter plaatse, voor alle vrouwen, en om gelijkheid bovenaan de agenda te plaatsen (en te houden). ”
- Mei Ling Tan, Founder/CEO – House of Einstein
Mei Ling Tan, CEO en oprichter van House of Einstein en Superflow, is ervan overtuigd dat haar bedrijf een hogere kans op investeringen heeft als zij een witte man was geweest. “Het is hoog tijd voor een level playing field in het Nederlandse zakelijke verkeer. Hiervoor moeten we oude patronen op alle niveaus doorbreken: beleid, cultuur en werkethos. Wat je aandacht geeft groeit. Daarom ben ik zo blij dat RISE gaat staan voor diversiteit en hiermee bijdraagt aan een succesvoller Nederland.”
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.