Deel dit artikel
-

Moxmo sluit Europese deal met Ogone

Moxmo, actief met mobiel betalen, heeft een overeenkomst gesloten met de Belgische payment provider Ogone. De drieduizend klanten van Ogone krijgen de mogelijkheid om gebruik te maken van Moxmo, bovendien zal Ogone de aansluiting van nieuwe Moxmo-klanten voor zijn rekening nemen. Moxmo heeft het plan om geld te vragen voor de mobiele portemonnee voorlopig uitgesteld.

Moxmo ging eind 2001 van start met een methode om kleine betalingen via internet mogelijk te maken. Het ontwikkelde een mobiele portemonnee, die op de site van Moxmo beheerd kan worden. De klant kan deze portemonnee opwaarderen vanaf zijn bankrekening. Wie op een site via Moxmo wil betalen, boekt geld over via zijn mobiele nummer en een persoonlijke Moxmo-pincode. Sinds de start heeft Moxmo zevenduizend klanten geworven in Nederland, zij kunnen met hun mobiele telefoon betalen bij honderd (online) winkels, waaronder Kadoshop.nl en Belcompany.

Tot op heden is Moxmo in Nederland gratis beschikbaar, maar op de site staat een aankondiging voor het omzetten van de gratis dienstverlening naar een betaald model op basis van een abonnement van 9,50 euro voor een jaar. Dit zou per 1 januari van dit jaar gebeuren, maar de klanten blijken enige respijt te hebben gekregen. “Wanneer je geld wilt vragen voor een dienst moet je voldoende toegevoegde waarde kunnen bieden,” zegt Frenk Storm, director marketing en sales bij Moxmo. “We moeten nog voldoende toegevoegde waarde creëren om wel abonnementsgeld in rekening te kunnen brengen. Daar werken we nu aan.” Storm vergelijkt in dat opzicht Moxmo met de bankpas. “Ik betaal ook voor het gebruik van mijn bankpas. Met die bankpas kan ik echter wel op meer lokaties betalen.”


In juli 2003 nam Moxmo het klantenbestand van het Duitse Paybox over, dat eveneens actief was met mobiele betalingen. Deze klanten – momenteel 260 duizend – betaalden wel voor het gebruik van Paybox. “We vragen hen nu het abonnementsgeld over te maken en de respons is bemoedigend,” zegt Storm. De Duitse klanten kunnen afrekenen bij 285 online winkels.

De samenwerking met Ogone helpt Moxmo een flinke stap verder in het creëren van de toegevoegde waarde voor zijn Nederlandse klanten. Ogone faciliteert betalingen via internet en mobiele telefoon voor ruim drieduizend Europese klanten, bijna allen webwinkels. Tot de klanten behoren onder meer Theater Carré, Vliegwinkel, Bart Smit, DHL International, Viking Direct en Hilton. Storm: “We verwachten met de samenwerking ons klantenbestand te kunnen verdubbelen.” De eerste klanten van Ogone die ook gebruik zullen maken van Moxmo zijn AlleGoedeDoelen.nl, Vivelevin.nl en Extrema.nl.

Ogone ging eind jaren negentig van start op initiatief van het Belgische Abyss Consulting. Ogone faciliteert het betalingsverkeer voor bedrijven die via internet zaken doen, het biedt zijn klanten een keur aan betalingsmethoden. Al snel werd het bedrijf hiermee in België marktleider en sinds 2001 is het ook actief in Nederland en Frankrijk. In zowel België als Frankrijk wil Moxmo ook een voet aan de grond krijgen, zegt Storm, reden waarom de samenwerking met Ogone ook zeer welkom is.

Op de site geeft Ogone een overzicht van de prijzen die het berekent voor het faciliteren van de transacties in Nederland. De kosten bestaan uit eenmalige set-up kosten, een maandelijks bedrag aan abonnementsgeld en transactiekosten. De laatste dalen naar gelang er een abonnement wordt genomen voor meer transacties. Per transactie berekent Ogone tussen de 0,20 en 0,86 euro. Ook hanteert het bedrijf een abonnementsmodel op basis van een percentage per transactie (naast abonnementsgeld en set-up kosten). Daarbij daalt het percentage naar gelang het aantal transacties van 3 procent tot 0,75 procent.

Opvallend is dat Moxmo als betaalmethode via Ogone goedkoper is, dan wanneer een webwinkel direct bij Moxmo een contract afsluit. Schaalvoordeel is hiervan de oorzaak, zegt Storm. “Wanneer wij een klant aansluiten op Moxmo staan daar implementatiekosten tegenover. Met de omvang van Ogone liggen die implementatiekosten lager.” Daarmee is het ook voor nieuwe klanten gunstiger om aan te kloppen bij Ogone en vervolgens een abonnement op Moxmo te nemen, dan direct naar Moxmo zelf te gaan. “Op die manier brengen we onze kosten naar beneden.”

Storm zegt veel te verwachten van m-commerce, het kopen via de mobiele telefoon. Momenteel is Moxmo betrokken bij de ontwikkeling van m-commerce voor Idols. HMG schakelde Moxmo al in voor sms-diensten rond deze talentenjacht. Mobiele bellers kunnen sms-diensten ook afrekenen via de mobiele portemonnee van Moxmo, een goedkopere methode dan via de operators, aldus Moxmo. Aanvullend zullen er ook producten van Idols via de mobiele telefoon verkocht worden, zegt Storm. “Mensen die al sms-en voor Idols zullen we benaderen met een aanbieding om een boek over Idols te kopen, deze kun je dan bestellen door een sms te versturen naar een bepaald nummer. Op dezelfde manier werken we aan een manier om mensen muziek van Idols-kandidaten te laten kopen, door ze al tijdens de uitzending via sms te benaderen.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond