Deel dit artikel
-

VNO-NCW: Actievoerders aan verkeerde adres

Enkele kleine bedrijven sturen spam door naar VNO-NCW, als protest tegen het standpunt van de organisatie rond e-mailreclame. Een onterechte actie, aldus VNO-NCW. "Ze hebben dezelfde bescherming als consumenten."

Het gaat vooralsnog om een kleine groep van vijf bedrijven die zich boos hebben gemaakt over de rol van VNO-NCW in het spam-debat. Vorige week zou er een wet aangenomen worden (elektronische handel) waarin volgens enkele wijzigingsvoorstellen van PvdA-Kamerlid Martijn van Dam spam strenger aangepakt zou worden.

Zover kwam het niet. Minister Donner van Justitie zei in een brief aan de Kamer dat hij het instemmen met de wijzigingsvoorstellen "ernstig ontraadde". Binnenkort volgt er een nieuw debat over het wetsvoorstel, waarin de Kamer opheldering zal vragen aan de minister over zijn standpunt. Eerder verklaarde hij nog dat hij kon leven met de voorstellen van de PvdA.

De minister gaf in de brief aan de Kamer aan dat hij justitie niet al te zeer wil belasten met strafzaken over spam. Tevens haalde hij een brief aan van VNO-NCW, waarin de werkgeversorganisatie zegt dat bedrijven niet per definitie tegen ongevraagde e-mailreclame zijn.

VNO-NCW zegt in de brief:
"Het begrip "ontvanger" dat nu in het amendement gehanteerd wordt, omvat ook ondernemingen. Ondernemingen blijven echter wel degelijk ook graag ongevraagde elektronische post ontvangen van hun collega-ondernemers. e-Business wordt bemoeilijkt door een in deze strakke termen geformuleerd verbod. Natuurlijk is het ontvangen van echt ongewenste e-mail, kortweg spam, ook voor bedrijven hinderlijk. Maar filters houden dit materiaal goeddeels tegen, en ondernemingen behoren ook niet tot de doelgroep van de notoire spammers. Door in plaats van "ontvanger" het begrip "consument" te hanteren wordt dit probleem ondervangen;"

De brief leidde tot nogal wat ophef op het forum van WebWereld en heeft ook kwaad bloed gezet bij vijf kleine ondernemingen, zij vinden dat ze schade ondervinden van spam en dat VNO-NCW met de brief een verkeerd signaal afgeeft. Sinds gisteren sturen ze uit protest de spam die ze ontvangen door naar VNO-NCW.

Seth van der Meer is een van de initiatiefnemers van de 'spam-forward actie'. "We wilden laten zien dat niet alle ondernemers er zo over denken als VNO-NCW. "Er zijn veel ondernemers die last hebben van spam, het kost tijd en geld om het te verwijderen." Van der Meer zegt te hopen dat politici ook "het andere geluid uit de ondernemerswereld" zullen oppikken, verder hoopt hij dat VNO-NCW zijn standpunt herziet.

Bij VNO-NCW overheerst verbazing over de actie. Paul de Graaf, secretaris ICT bij VNO-ICW: "Kleine ondernemingen van tussen de een en vijf medewerkers worden volgens het Nederlands recht aangemerkt als consumenten. Zij hebben dus dezelfde rechtsbescherming als consumenten. Met hun protest tegen spam zijn ze dus aan het verkeerde adres."

Reden om de brief te schrijven is dat ondernemingen ook baat hebben bij de vrijheid om andere bedrijven ongevraagd met e-mailreclame te benaderen, aldus Graaf. "Wanneer een bedrijf in bijvoorbeeld de metaal een afnemer zoekt voor zijn product kan hij websites bezoeken van mogelijke klanten. Mag het e-mailadres dat daar te vinden is niet gebruikt worden voor het versturen van reclame? Dat zou ingaan tegen het idee van e-business."

Volgens VNO-NCW geeft de Europese privacy-richtlijn die binnenkort in de herziene Telecomwet van kracht zal worden voldoende bescherming tegen spam. "Spam vanuit Nederland kunnen we ermee stopzetten. De richtlijn is ook in andere Europese landen van kracht, waarmee het mogelijk is ook spam vanuit Europa terug te dringen. Het wordt echter buitengewoon lastig om spammers uit bepaalde andere delen van de wereld aan te pakken, tenzij een spammer bijvoorbeeld een tussenstop maakt in Parijs."

Voor consumenten en de kleinere bedrijven geldt die bescherming, maar voor de andere ondernemingen? In ruil voor minder restricties op handel zullen bedrijven spamfilters in moeten stellen, is de gedacht van VNO-NCW. "Dat kost inderdaad geld, maar de bedragen die internetaanbieders daarvoor vragen zijn niet onoverkomelijk."

Deel dit bericht

3 Reacties

Seth van der Meer

De heer de Graaf zit er met zijn reactie wederom naast. Het VNO NCW vergelijkt appels met peren. Je e-mail adres publiceren op je website met als doel om daarmee leads binnen te halen is een duidelijke uitnodiging, ergo: Gevraagde mail. Als echter je domeinnaam wordt bestookt door een spamprogramma dat systematisch adressen probeert dan heb je er niet om gevraagd, ergo: Ongevraagde mail. Dat kleine ondernemingen voor de wet gelijk zijn aan consumenten is niet waar. Ik heb zelf een b.v. en ik ben voor de wet gehouden aan de zelfde plichten en ik heb dezelfde rechten als iedere andere b.v. De Graaf denkt kennelijk dat alle kleine ondernemers een eenmanszaak hebben en dan zijn ze voor de wet gelijk aan een particulier. Maar dat maakt hen niet minder ondernemer. VNO NCW had gewoonweg niet zo hoog van de toren moeten blazen. Ondernemers hebben in dezelfde mate last van spam als 'consumenten' en hebben recht op dezelfde bescherming.

N. Gauw, sandfire b.v.

Dagelijks ontvangt mijn bedrijf spam op alle emailadressen van medewerkers en associates. De veronderstelling van VNO-NCW dat mijn onderneming dergelijke ongevraagde emails wil ontvangen is pertinent onjuist. De dagelijkse stroom emails verstoort mijn bedrijfsvoering en is buitengewoon vervelend. Het kost energie, tijd en geld. En ergernis. Kennelijk behoren bedrijven, in tegenstelling tot wat VNO-NCW beweert, wel tot de doelgroep van notoire spam-zenders. Het feit dat VNO-NCW een spam-filter adviseert is voor mij een teken dat de organisatie dit zelf ook onderkent. In de brief aan Donner spreekt VNO-NCW namens 'ondernemingen' in algemene zin. Ik distantieer me hiervan. Ik ondersteun de actie die nu gestart is en ik hoop dat zowel VNO-NCW als de politiek tot inzicht komt dat het in het belang van zowel grote als kleinere ondernemingen is om tot strenge wetgeving rondom spam te komen. met vriendelijke groet,N. Gauwdirecteur Sandfire b.v.

Ans Anders

Ondernemingen die graag open sollicitaties of sales promotional advertising mail (SPAM?) ontvangen, kunnen dat aangeven op hun website. Dan is de commerciële mail blijkbaar gewenst, en hoeft VNO-NCW het belang van spammers niet langer te verdedigen. Kan er niet een actie opgezet worden waarbij deze werkgeversclub bestookt wordt met antispam-spam?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond