“Gemeenten hebben weinig inzicht in sitebezoek”

Gemeenten hebben nauwelijks inzicht in de bezoekersaantallen op hun websites. Dit zegt burger@overheid na een onderzoek onder 183 gemeenten.
Alle Nederlandse gemeenten en provincies zijn benaderd voor het onderzoek , ongeveer eenderde van de gemeenten deed mee en tweederde van de provincies. Het onderzoek is uitgevoerd door Daadkracht Advies en Managementdiensten in opdracht van burger@overheid , een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken om de digitale overheid te verbeteren.
Slechts een kwart van de 183 gemeenten en 5 van de 8 provincies die meededen waren in staat om "bruikbare bezoekersinformatie" te geven, aldus burger@overheid. De gegevens waren niet voorhanden of er kon niet achterhaald worden op welke manier de bezoekersaantallen werden gemeten.
De onderzochte gemeenten bleken in 80 procent van de gevallen wel over een online teller te beschikken, burger@overheid constateerde dat er 30 verschillende tellers in gebruik zijn bij de ondervraagden. De ene gemeente telt hiermee pageviews, de ander houdt het op unieke bezoekers en de derde werkt nog met 'hits'. De meest gebruikte tellers zijn van Nedstat (22 procent) en Stats4all (16 procent).
Volgens burger@overheid is voor het meten van "de doelmatigheid en doeltreffendheid" van de site nodig dat de gemeenten "een eenduidige set aan meetinstrumenten" gebruiken. Op die manier is de site te monitoren en kunnen er ook benchmarks gedaan worden met vergelijkbare gemeentesites.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
2 Reacties
Ruud
Gemeenten hebben nauwelijks inzicht in de bezoekersaantallen op hun websites.Geen verrassende conclusie en niet uniek voor gemeenten en overheden.Er zijn veel organisaties die geen flauw benul hebben wat er wanneer op hun websites gebeurt. Als er al logfiles of geaggregeerde gegevens beschikbaar zijn dan ontbreekt de kennis (of de wil, accountability) om die gegevens te interpreteren. Strategische beslissingen mede op basis van de interpretatie van de meetgegevens en statistieken blijven uit. Een teller op een website is een aardige poging maar geeft slechts beperkt "bruikbare bezoekersinformatie".Op basis van welke inzichten worden al die websites aantrekkelijk gemaakt en gehouden voor de doelgroep?Wie de website als medium serieus neemt moet ook bereid zijn te investeren in de analyse van het bezoek. Daar worden bezoekers en iniatiefnemer van de website beter van.Basale informatie ontbreekt echter. Een voorbeeld: Hoevaak wordt die producten- en dienstencatalogus door de burger geraadpleegd? Wat zijn de meest geraadpleegde producten- en diensten? En waarom? Vragen waarop ik het antwoord graag zou weten.
Jeroen de Bruin
Het is toch te gek voor woorden dat gemeenten niet precies weten wat er allemaal op hun websites gebeurt. Er zijn toch fantastische tools voor ontwikkeld die heel mooi en duidelijk inzicht geven op het bezoek gedrag. Ik heb op de gratistellertest.nl gekeken naar producten die in nederland op de markt zjn en heb daar gezien dat niet de gratis versie maar de betaalde versie van hitbox veruit het beste middel is om bezoekgedrag te analyseren. Ik heb op de site van hitboxprofessional.nl gekeken en dat is echt een zeer uitgebreide tool die niet eens duur is maar veel meer biedt dan de alom bekende nedstat tellers.Misschien hebben de gemeenten hier iets aan, als ze de emerce lezen natuurlijk… MvG Jeroen