VNO-NCW: innovatiebeleid teleurstellend

Werkgeversorganisatie VNO-NCW zegt teleurgesteld te zijn over de manier waarop het kabinet in de kenniseconomie investeert. Het geld komt op de verkeerde plaats terecht, aldus voorzitter Jacques Schraven, die spreekt van "een gemiste kans".
Schraven deed zijn uitlatingen tijdens de conferentie 'Food Valley' in Ede. De voorzitter van VNO-NCW signaleert dat "een fors deel" van de 700 miljoen euro die het kabinet extra voor onderwijs en onderzoek heeft uitgetrokken naar het primair en voortgezet onderwijs gaat. 100 miljoen euro is er voor de universiteiten, waarbij eerst problemen rond huisvesting en wachtlijsten voor geneeskunde opgepakt gaan worden, geld voor onderzoek gaat met name naar het behoud van wetenschappelijke collecties, aldus Schraven.
"Nuttige zaken, maar dat is toch niet wat nodig is om Nederland tot de voorhoede te laten behoren op het gebied van onderwijs, onderzoek en innovatie." Schraven ziet in de praktijk het geld niet of nauwelijks ten goede komen aan de kenniseconomie. "Dat zou een gemiste kans zijn voor een land dat in 2010 de beste kenniseconomie van Europa wil zijn."
Volgens Schraven heeft het Innovatieplatform "nog veel te doen". "Men zal zich zeker niet moeten beperken tot het invullen van de 185 miljoen euro, maar verstandige ideeën moeten ontwikkelen die echt de kenniseconomie versterken. Daarbij moeten alle relevante budgetten bespreekbaar kunnen zijn."
De voorzitter van VNO-NCW wil dat "kenniswerkers" gemakkelijker van bedrijfsleven naar universiteit overstappen en vice versa. "Dan sla je twee vliegen in één klap. Een aantrekkelijker carrièreperspectief, waardoor mogelijk meer mensen kiezen voor een loopbaan in de bètatechniek, én een versterking van de wisselwerking tussen de kennis bij universiteiten en bij bedrijven."
Volgens Schraven kan de Europese 'Marie Curie-regeling' tot voorbeeld dienen voor een dergelijke uitwisseling. Hij riep het Innovatieplatform op om voor Nederland "een Aletta Jacobs-regeling" in te stellen.
Over (ondermeer) de verwachtingen die kopstukken uit het bedrijfsleven en politiek van het innovatieplatform hebben, wordt op 9 oktober het Nationaal ICT debat georganiseerd door Computable, een zusterblad van Emerce. Onder andere Nina Brink, Loek Hermans (MKB Nederland), Michel van der Bel (Microsoft), Bart Fehmers (IBM), Martijn van Dam (PvdA) en Kees Vendrik (Groenlinks) gaan met elkaar in debat.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond