Deel dit artikel
-

Rechter: Kopieerbeveiliging dvd niet openbaar maken via internet

De kopieerbeveiliging van dvd's mag niet openbaar gemaakt worden via internet, zo bepaalde het Hooggerechtshof in Californië. Hoezeer piraterij van dvd's ondertussen stijgt, is moeilijk vast te stellen, de filmindustrie is nog bezig de digitale schade op te nemen. In Nederland groeit de dvd-markt stevig door, maar minder sterk dan vorig jaar, aldus de NVPI.

De rechtszaak in de Verenigde Staten was aangespannen door de DVD Copy Control Association tegen programmeur Andrew Bunner uit San Francisco. Hij had in 1999 de kopieerbeveiliging van dvd's gekraakt en de code op internet gepubliceerd, zich daarbij beroepend op vrijheid van meningsuiting. De entertainmentindustrie beschuldigde Bunner vervolgens van het openbaren van bedrijfsgeheimen.

De strijd tussen bedrijfsgeheim en vrijheid van meningsuiting beleefde bij het Hooggerechtshof zijn ontknoping, nadat eerder een rechter het bedrijfsgeheim had laten prefaleren en vervolgens een hogere rechter dit besluit herriep, door de vrijheid van meningsuiting belangrijker te achten. In de tussentijd hadden zich ook grote bedrijven als Boeing en Ford in de discussie gemengd, door te stellen dat wanneer bedrijfsgeheimen straffeloos geopenbaard mogen worden, ze evengoed meteen hun geheimen aan criminelen mee kunnen geven. Het Hooggerechtshof van Californie heeft nu unaniem bepaald dat het bedrijfsgeheim niet in strijd is met het recht op vrijheid van meningsuiting, meldt Reuters. De vraag is echter of de code nog wel een bedrijfsgeheim is nadat het via internet is verspreid, het antwoord op die vraag mag een lagere rechtbank geven, zo bepaalde het Hooggerechtshof.

De discussie rond Bunner doet enigszins denken aan de geruchtmakende rechtszaak tegen de 19-jarige Noor John Lech Johansen. Die werd begin dit jaar vrijgesproken van inbreuk op auteursrecht nadat hij een programma (DeCSS) op internet had gezet waarmee de beveiliging van een dvd gekraakt kan worden. Johansen, die al snel de bijnaam 'dvd-Jon' kreeg, claimde dat hij het programma had gemaakt om zijn dvd's op een computer met Linux-besturingsprogramma af te spelen. De rechter oordeelde dat Johansen slechts uit was op het maken van thuiskopieën en sprak de Noor vrij. De entertainmentbranche is in hoger beroep gegaan, deze zaak dient in december.

De angst voor piraterij van dvd's groeit gelijk met de onstuimige ontwikkeling van de markt. De omzet aan dvd's in Nederland steeg vorig jaar met 143 procent naar 283,7 miljoen euro. Het aantal verkochte dvd's nam toe met 184 procent tot een aantal van 14 miljoen. Cijfers over de eerste helft van 2003 zijn al wel verzameld, maar dienen nog officieel goedgekeurd te worden, aldus de NVPI, de branchevereniging voor de entertainmentindustrie in Nederland. "Het gaat nog steeds erg goed met de verkoop van dvd's, maar de groei vlakt wel een beetje af", aldus een medewerker van de branchevereniging. Vorige week publiceerde de NVPI wel de omzetcijfers voor muziek-dvd's, de omzet bleek in de eerste helft van dit jaar gegroeid met 83 procent naar 31,1 miljoen euro.

Heeft de piraterij de Nederlandse markt al in het vizier? Bij de Stichting Brein was gisteren niemand bereikbaar om hierover duidelijkheid te geven. De Europese branchevereniging voor de video- en dvd-industrie IVF (International Video Federation) – laat weten dat er nog gewerkt wordt aan een onderzoek naar het aandeel piraterij op de totale omzet aan dvd's in Europa.

De waakhond voor de filmindustrie, de Motion Picture Association of America ( MPA ), zegt op zijn site dat de filmindustrie "per jaar 3 miljard dollar" misloopt aan "mogelijke omzet". De laatste cijfers over illegaal gekopieerde dvd's dateren van 2000, toen MPA wereldwijd 20 miljoen illegale kopieën telde, tegenover 4,5 miljoen illegale vhs-banden. De strijd tegen dvd-kopieerders is wel opgevoerd, MPA was een van de drijvende krachten achter de aanklacht tegen de Noorse 'dvd-Jon', het richt zijn pijlen nu ook op Azië, aldus Cnet. Anderhalve week geleden viel de politie van Maleisië op verzoek van de MPA binnen bij vijf bedrijven die websites runnen waar illegaal gekopieerde dvd's te koop aangeboden werden. Er werden 30 duizend illegale dvd's in beslag genomen, aldus de MPA.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond