Deel dit artikel
-

Greenfield koopt O2 voor 25 miljoen euro

update Venture capital bedrijf Greenfield Capital Partners heeft voor 25 miljoen euro telecombedrijf O2 overgenomen. Het Engelse moederbedrijf mmO2 krijgt het overnamebedrag in contanten betaald. O2 maakte bekend dat het verder zal gaan onder de naam Telfort.

Greenfield Capital Partners is een Nederlandse investeringsmaatschappij en werkt strategisch samen met Effectenbank Stroeve. Vorig jaar nam Greenfield Capital Partners ook al het Nederlands telecombedrijf Enertel over. In februari toonde het zich tevreden over de vorderingen bij Enertel, het bedrijf zou nu schuldenvrij zijn. Tot een samenvoeging met O2 zal het echter niet komen, zo meldden beide partijen, zowel O2 als Enertel blijven onafhankelijk van elkaar opereren.

In november maakte mmO2 bekend dat het de Nederlandse tak wilde verkopen. Volgens mmO2 ontbrak het O2 aan "kritische massa" op de Nederlandse markt, waar de concurrentie "hevig is". O2 heeft 1,25 miljoen abonnees en is daarmee de vierde aanbieder van mobiele telefonie in Nederland. In het jaar eindigend op 31 maart 2003 had O2 een omzet van 200 miljoen pond, het verlies (voor rente, belastingen en afschrijvingen) bedroeg 51 miljoen pond.

O2 ging in 1996 van start onder de naam Telfort, als een joint-venture van Nederlandse Spoorwegen en British Telecom. In 2000 nam BT het aandeel van Nederlandse Spoorwegen over. In juli 2000 verwierf Telfort een licentie voor UMTS, het betaalde daarvoor toen 266 miljoen pond. Met de overname van O2 voor 25 miljoen euro komt ook die licentie in handen van Greenfield Capital Partners.

O2 zal de naam veranderen in Telfort, zo maakte het bekend. De naamsverandering naar het aloude Telfort, zal het komend half jaar gebeuren. "Het merk Telfort krijgt een volledige nieuwe betekenis. Telfort zal zich richten op consumenten, zakelijke klanten en de wholesale markt met een sterk gepositioneerd aanbod. Hiermee zal zij de overige aanbieders in Nederland uitdagen", aldus O2.

Deel dit bericht

3 Reacties

A.Treur Jr.

'Met de overname van O2 voor 25 miljoen euro komt ook die licentie in handen van Greenfield Capital Partners'. Het lijkt op een natrap richting overige telco aanbieders. Dit kan toch niet waar zijn. Als je het over oneigenlijke concurrentie hebt dan is dit het ultieme voorbeeld. Een verkapte sterfhuisconstructie. Een beetje curator had uit deze blijkbaar falliete boedel meer geld gehaald. Maar belangrijke vraag wellicht is, heeft de overheid destijds geen beding geplaatst bij de (weder)verkoop van licenties? KPN, Vodafone en Orange waar blijft jullie (re)actie?

Jaap

Met KPNQuest zag je al de echte waarde van een glasvezelnetwerk (een paar miljoen voor de Benelux), dus nu wordt ook de echte waarde van een GSM-netwerk bekend. 25M lijkt schokkend weinig voor een netwerk dat 2 miljard heeft gekost. En, volgens een ander nieuwsbericht is O2 schuldenvrij verkocht! Ik vraag me af of BT O2 niet beter failliet had kunnen laten gaan? Telfort heeft het van de nieuwkomers verreweg het meeste verprutst. Ze hadden de verkeerde focus: ze wilden zakelijke klanten, maar boden een UPC-klantenservice. Ze waren door een kostbare deal met libertel heel snel landelijk dekkend. Ik denk wel 12 maanden eerder dan de andere nieuwkomers. Maar Telfort heeft dit niet omgezet naar marktaandeel. Hun introductie van bijv. "pak en bel", en postbank/wap was (achteraf gezien 🙂 niet echt briljant. Telfort heeft hiermee die klanten aangetrokken die weinig bellen en snel overstappen naar een andere, goedkopere aanbieding. Maar ja, als je een goed netwerk hebt, met pak hem beet een half miljoen klanten, en een umts-licentie voor 25 M. Dan kan je lijkt mij aardig wat schade aanrichten bij de concurrentie. Twee reden dus waarom de koers van KPN naar beneden zou moeten: hun gsm-netwerk is niets waard en er is een geduchte concurrent bij.

Piet

Rare combinatie: ze richten zich op werkelijk iedereen (consumenten, zakenwereld en wholesale), maar positioneren zich tegelijkertijd zeer duidelijk. Dat is net zoiets als scherpschieten met hagel…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond