“Terugdringen piraterij zorgt voor meer banen”

Het terugdringen van softwarepiraterij met tien procent levert Nederland duizenden banen op en zorgt voor zeven miljard euro meer omzet in de IT-sector. Die conclusie uit een rapport van belangenorganisatie BSA is gisteren gepresenteerd aan de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken. MKB Nederland ondersteunt "de hartekreet" om piraterij aan te pakken, maar heeft twijfels over de rekensom uit het rapport.
Het rapport is opgesteld door IDC , dat werkte in opdracht van de Business Software Alliance ( BSA ), de organisatie die namens een groot aantal internationale softwarebedrijven het illegaal gebruik van software probeert terug te dringen. Het pleidooi kent dus eigenbelang.
Als bewijs van de stelling dat tegengaan van piraterij tot banengroei en extra omzet leidt wordt gewezen naar Engeland. "De piraterij in Engeland is de laagste in Europa met 25 procent in 2001", zegt een woordvoerder van de BSA. In de voorafgaande periode werd de piraterij met negen procent teruggedrongen, wat geresulteerd zou hebben in economische groei en 200 duizend nieuwe banen. "Dit is rechtsstreeks te herleiden tot de genomen maatregelen", aldus de woordvoerder. "Het is aanvullend op de normale economische groei in Engeland."
In Nederland is voor 39 procent van de software geen licentie aangevraagd. Wordt dit nog eens met tien procent teruggedrongen, dan zal de Nederlandse IT-sector groeien van 15 naar 22 miljard euro, aldus het onderzoek. Eveneens resulteert dit in 1,5 miljard euro extra belastinginkomsten en tot 2006 "ruim dertienduizend nieuwe banen". In Europees perspectief spreekt het rapport onder meer over 100 miljard euro groei voor de IT-sector en 250 duizend nieuwe banen, wanneer piraterij met tien procent wordt teruggebracht.
De vraag is of de BSA de Nederlandse (en Europese) economie niet rijk rekent. "Uitgangspunt is dat ondernemers het gebruik van productiemiddelen dienen door te berekenen in de prijs voor hun producten", reageert de woordvoerder van BSA. "We zien verder dat ze met een legale versie van het softwareproduct in staat zijn om effectiever, en daarmee productiever te werken. Bovendien kun je ook stellen dat er oneerlijke concurrentie ontstaat, tussen bedrijven die wel en niet betalen voor hun licentie. Dat is geen gezonde situatie."
MKB Nederland zegt "de hartekreet" van de BSA te ondersteunen, maar het vraagt zich af of terugdringen van piraterij wel leidt tot meer groei. "Er zijn meerdere ecomische factoren die economische groei en werkgelegenheid bepalen", aldus een woordvoerder van de brancheorganisatie, "het is moeilijk om daarvoor een factor te wijzen. Wel zien we dat piraterij ondernemers en de maatschappij veel geld kost, niet alleen piraterij van software, maar ook cd's en video's en namaak van onder meer merkkleding en horloges."
MKB Nederland verwacht niet dat de kosten voor legale versies van software belemmerend werken voor kleinere ondernemers. "Dat valt wel mee, er zijn hogere kostenposten", zegt de woordvoerder. "Wanneer je geen ondersteuning van een service-afdeling hebt, zoals je die krijgt met een licentie, en je krijgt vervolgens te maken met softwareproblemen, dan ben je waarschijnlijk duurder uit." Dit argument vindt weerklank onder de achterban, die volgens de woordvoerder met name door onoplettendheid gebruik maken van illegale software. "Men weet vaak niet hoeveel licenties er zijn voor bepaalde software."
De BSA probeert nu de politiek te interesseren voor de rekensom rond banen, omzetgroei en belastinginkomsten. De organisatie zegt gisteren het rapport gepresenteerd te hebben voor de vaste kamercommissie van Economische Zaken. "We hopen dat Europese regels over intellectueel eigendom nu sneller in nationale wetgeving omgezet worden", aldus de woordvoerder. Moet er een zwaardere straf komen op piraterij? "Het moet wel zwaar gestraft worden, zoals andere vormen van diefstal, maar we willen niet alleen vervolging, we zetten ook in op voorlichting."
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
6 Reacties
Wessel Vasen
"conclusie uit een rapport vanbelangenorganisatie BSA" Prima artikel Emerce! Eindelijk eens een kritisch stuk over die belangenclub 'BSA'. Want deze actie, dit 'onderzoek', is wel erg doorzichtig!
Richard Derks
als we vanuit de overheid een-op-een controle op burgers uitoefenen om te zien of ze alles volgens de huidige regels en tijdgeest doen krijgen we er ook enorm veel banen bij. dit is wel erg transparant en laat de wanhoop van de BSA zien.volgens mij leidt innovatie juist tot economische groei en vasthouden aan het oude zal alleen maar vooruitgang en concurrentiekracht afremmen. ga daar eens een studie naar doen. hoe ver kan onze economie voor lopen op het buitenland als we juist deze innovatie veel verder doorzetten gesponsord door bedrijfsleven en overheid. waar zijn de visionairs in dit land? ik vrees het ergste.richard
radja
>Bovendien kun je ook stellen dat er oneerlijke concurrentie ontstaat, tussen bedrijven die wel en niet betalen voor hun licentie. Dat is geen gezonde situatie." wat een onzin: dat is juist wel een goede en gezonde situatie. ik betaal niet voor mijn licentie voor mijn browser (mozilla), mijn officepakket (openoffice), fotobewerkingssoftware (the Gimp), volledig legaal. dat heet nu marktwerking. niet betalen voor licenties is normaal.
Richard
Tuurlijk is dit de conclusie van het onderzoek. BSA gaat uiteraard niet in op te gretige leveranciers die te hoge prijzen rekenen voor hun software. Vanuit het bedrijfsleven kan je ook als volgt redeneren: Wat is de meerwaarde van 'legale' software? Immers, in principe kan je bijna alles via verschillende kanalen krijgen. En als je kan kiezen tussen veel te dure software en software die je op andere wijze kan krijgen, dan is de 'verleiding'erg groot.
R.Wieser
Een simpele rekensom geeft dat 10% piraterij gelijk staat aan 22-15 -> 7 miljard euro. 100% piraterij staat dus gelijk aan 70 miljard. Er zijn zo'n 16 miljoen mensen in nederland, van babies t.m. ouden-van-dagen. Een simpele berekening geeft aan dat, gemiddeld, *elk van deze mensen* , jong zowel als oud, jaarlijks meer dan E 4000,- aan software piratizeert. Dit betekend dat een klein gezin, man, vrouw en een enkel kind, per jaar E 12000,- zou piratizeren, *wat gelijk staat aan het volledig netto inkomen van een modaal gezin*. Zie je het voor je ? Nou, ik niet.
A. Noniem
Niet alleen de rekensom is een onwaarschijnlijke slag in de lucht, ook andere argumenten zijn onjuist. Neem het stuk over "geen ondersteuning van een service-afdeling". Verreweg de meeste mensen werken met MS Office. Indien daar een fout in zit zoals ik meerdere malen met Excel heb meegemaakt, blijkt dat ondersteuning totaal niet geboden wordt door Microsoft. "Wacht maar tot de volgende release", is de reactie. In de volgende release zaten echter dezelfde fouten. Binnen negentig dagen terugsturen levert restitutie van het aankoopbedrag op. Wat een ondersteuning. In Windows NT zit een veiligheidsgat (een lek in het Remote Procedure Call-protocol) waarvoor Microsoft geen patch meer zal ontwikkelen omdat deze te diep in het systeem zou ingrijpen, zie http://www.webwereld.nl/nieuws/14618.phtml. Het rapport is een beetje stemmingmakerij naar mijn mening. Straks krijgen we in Nederland ook wetgeving als de US Digital Millenium Copyright Act. Een monster dat door George Orwell bedacht zou kunnen zijn in het boek 1984. Om een andere reden juich ik het initiatief echter deels wel toe. Door het strenger controleren op illegale software zullen meer bedrijven kijken naar open software (GPL) zoals "Radja" deze hierboven noemt. Deze software werkt uitstekend en ondersteuning is ruimschoots aanwezig op diverse fora. De Duitse overheid neemt al initiatieven in deze richting en de Spaanse provincie Extremadura is in zijn geheel aan het overstappen op Linux. Voor BSA leden is deze ontwikkeling een grotere bedreiging dan illegaal kopiëren. Enfin, een kat in het nauwÖ..