Deel dit artikel
-

Hands-on: Samsung Galaxy S21 5G

Nog nooit was Samsung zo vroeg met de introductie van zijn nieuwste topmodellen smartphones. Eind januari lag de nieuwe Galaxy S21 serie al in de winkel. Een eerste impressie van het instapmodel.

Het is nog altijd onduidelijk waarom Samsung zijn nieuwste smartphones zo vroeg in het jaar heeft uitgebracht. Normaal verschijnen de nieuwe Galaxy’s altijd in het vroege voorjaar. Naar verluidt heeft de vroegere release te maken met de stevige concurrentie van Huawei. Onhandig is het wel. Immers de meeste toestellen gaan met de feestdagen over de toonbank, ook die van Samsungs grote luis in de pels Apple.

Door de kortere ontwikkeltijd is er ten opzichte van het vorige model minder veranderd dan in andere jaren. De goedkopere S21-toestellen hebben zelfs een downgrade gekregen. Het beeld oogt minder scherp omdat de resolutie verlaagd is van QHD (3200 bij 1440 pixels) naar Full HD (2400 bij 1080 pixels). Ook heeft de S21 een plastic achterkant, terwijl de S20-serie van glas is. Het werkgeheugen is minder (8 GB) en een aansluiting voor SD kaartjes is helemaal verdwenen. Voor de nieuwste snufjes moet je de S21 Ultra hebben, maar dat toestel kost 1249 euro.

Daar staat tegenover dat het door ons beoordeelde S21 instapmodel met 5G 150 euro minder kost dan het Ultra-instapmodel van vorig jaar. Trouwens, alle modellen uit de serie zijn goedkoper geworden. Prijzen beginnen bij  849 euro,  nog altijd redelijk wat geld voor een toestel dat qua specs tegenwoordig makkelijk wordt geëvenaard door Chinese rivalen (OnePlus, Xiaomi, Huawei).

Met 189 gram ligt deze smartphone heerlijk in de hand. Met zijn dunne bezels ziet het toestel er mooi uit. De drie lelijke kogelgaten achterop (het camera-eiland) moeten gebruikers maar voor lief nemen. Op duurdere toestellen tref je nog meer cameragaten aan.

Voor de camera’s hoef je de S21 niet aan te schaffen. Die zijn bijna ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar. De primaire camera heeft nog steeds een 12-megapixelsensor. De telecamera heeft opnieuw een sensor met 64 megapixels. Wel kun je nu met alle camera’s 60fps-video’s opnemen in 4k-resolutie. Bij de S20 kon dat alleen met de hoofdcamera. Zowel foto’s als video’s hebben overigens een opvallend blauwgrijze tint, die niet iedereen zal weten te appreciëren.

Bij Samsung krijg je altijd een flinke hoeveelheid eigen software, waaronder een eigen browser, en een kenmerkende grafische schil die onderhand best mooi is te noemen. Je kunt duidelijk merken dat Samsung het liefst afscheid zou willen nemen van Google software, maar dat eigenlijk niet durft.

Maar wat is er nou echt nieuw? De volgende generatie Galaxy smartphones worden aangedreven door de nieuwe Exynos 2100-processor, die weer krachtiger is dan de Exynos 990 van de S20-lijn en zorgt voor een vloeiende Android-ervaring. Soms zo vloeiend, dat het scherm al bij de geringste aanraking reageert.

Het geluid is blikkerig met iets te weinig laag, maar ik heb slechter gehoord.

Het scherm van het toestel heeft een adaptieve verversingsfrequentie, van 48 tot 120Hz, afhankelijk van de content op het scherm. Daardoor kan energie worden bespaard. Voor dagelijks gebruik merk je er niet veel van.

Een andere eigenschap is het Eye Comfort Shield. Op basis van het tijdstip van de dag en de content die je bekijkt wordt automatisch bepaald hoeveel blauw licht er wordt gefilterd.

De vingerafdrukscanner bevindt zich in het glas aan de voorkant, wat ertoe leidt dat de vinger al snel niet wordt herkent als je niet precies op het hiervoor bedoelde vlakje drukt. Gezichtsherkenning is een andere biometrische optie.

De verschillen met de voorganger S20 zijn echter zo gering dat een upgrade niet veel zin heeft als je nog een recent Samsung model hebt. Maar als je al enkele jaren je Samsung niet hebt vervangen en ook niet wilt overstappen op een ander merk is dit toestel zonder meer aan te raden. Samsung toestellen kenmerken zich door een robuuste kwaliteit waarop nauwelijks iets is aan te merken.

Het grootste nadeel van Samsung telefoons was dat ze snel verouderd raakten met niet meer dan twee jaar updates na introductie, maar Samsung is dat de laatste tijd aan het oprekken.

Let op: Net als Apple levert Samsung geen oplader meer in de doos, en ook geen oordopjes, maar nog wel een USB-C kabeltje.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond