Deel dit artikel
-

“China streeft VS voorbij in IT”

China zal spoedig de grootste economie ter wereld zijn op het gebied van internet en informatietechnologie. Dit stelde Edward Tian, topman van een van de grootste telecombedrijven. De Chinese markt is een van de weinigen waarin technologiebedrijven nog fors groeien.

Tian deed zijn uitspraken op een congres in Zwitserland, meldt AP. "China kan snel de grootste economie ter wereld worden op het gebied van internet en informatietechnologie", aldus Tian, die president is van China Netcom Corporation en betiteld wordt als een van de drijvende krachten achter de internetrevolutie in China, waarbij de vergelijking met Bill Gates weleens gemaakt wordt.

In het land steeg het aantal internetgebruikers de afgelopen zeven jaar van enkele duizenden naar meer dan 60 miljoen vandaag. China heeft daarmee na de Verenigde Staten het grootste aantal internetgebruikers. In de Verenigde Staten zijn er 200 miljoen.

China komt overwegend in het nieuws vanwege censuur op internet. In september werd Google door de Chinese overheid geblokkeerd omdat het toegang biedt tot nieuwssites met voor de Chinese overheid onwelgevallige informatie. Google kwam daarmee, tijdelijk, in het gezelschap van onder meer CNN en de New York Times, waarvan de websites standaard geblokkeerd worden. Yahoo daarentegen pastte zelfcensuur toe voor de Chinese markt, iets wat de portal op stevige kritiek kwam te staan.

De strikte regels rond internetgebruik zorgen ervoor dat er illegale internetcafés ontstaan. Bij een brand in een dergelijk café in juni vorig jaar vielen 25 doden. In reactie daarop sloot de Chinese overheid 3300 internetcafés, die niet aan de veiligheidsvoorschriften zouden voldoen.

De Chinese economie groeide het afgelopen jaar met acht procent, iets waar ook de technologiemarkt van profiteerde. Voor Nokia is China al de belangrijkste markt geworden, aldus AP, voor Ericsson en IBM is het de op-een-na grootste markt. Enkele bedrijven, waaronder Microsoft en Cisco, kregen in november overigens nog een tik op de vingers van Amnesty International, omdat ze producten aan China verkopen waarmee censuur bevorderd zou worden.

"In de afgelopen tien jaar zijn de meeste investeringen gedaan in hardware om de infrastructuur te bouwen, zoals glasvezelnetwerken", aldus Tian. "In de komende tien jaar zal de focus meer op software en services komen te liggen." Tian meldde ook dat de Chinese overheid in november een "erg belangrijk" plan heeft aangenomen om China in de richting van een kenniseconomie te duwen.

Deel dit bericht

1 Reacties

Erick

Als China echt serieus wil meespelen op de IT-markt zal het toch eerst wat aan het Chinese spamprobleem moeten doen.Nu al is meer dan de helft van alle e-mail spam en een zeer groot deel daarvan komt uit China. Dit dankzij de laksheid van Chinese ISP's, die maar al te graag diensten aan (voornamelijk Amerikaanse) spammers verkopen. Als dit nog een tijdje doorgaat blokkeert de halve wereld e-mail uit China en kunnen ze hun IT-revolutie wel op hun buik schrijven.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond