Consumentenbond “laaiend” over kabelbedrijven

update De Consumentenbond is gestart met een actie tegen kabelbedrijven, die volgens de bond van plan zijn de prijzen met rond de twintig procent te verhogen. De bond wil in het uiterste geval kabelgebruikers oproepen abonnementsgeld met vertraging te betalen. VECAI spreekt van een "voorbarige" actie en vindt dat de bond suggereert dat er geheime prijsafspraken gemaakt worden. Het noemt dit "uit de lucht gegrepen".
De Consumentenbond zegt "laaiend" te zijn over de plannen van de kabelbedrijven. "De kas van de kabelbedrijven is leeg en de banken willen hen geen geld meer lenen. Daarom kunnen ze niet verder investeren in allerlei nieuwe diensten via de kabel, zoals internet, telefonie en films op bestelling. De kabelbedrijven zijn van plan om de televisiekijker daarvoor op te laten draaien."
De kabelbedrijven werken momenteel aan een convenant waarin de prijsverhoging wordt vastgelegd. Deze zal volgens de Consumentenbond naar verwachting rond de twintig procent bedragen. De bond heeft een alternatief convenant opgesteld, bestaande uit tien punten. Het wil dat de kabelbedrijven dit convenant ondertekenen voor 1 oktober. Enkele van de eisen zijn: toelaten van concurrenten op de kabel, ook op het gebied van televisie; de kijker blijft niet verstoken van een televisiesignaal als het kabelbedrijf failliet gaat; zelf bepalen welke zenders iemand wil zien en ook alleen voor die zenders betalen. De eisen zijn terug te vinden op de site van de bond, daar is ook een online petitie gestart.
Mochten de kabelbedrijven niet voor die datum het convenant ondertekenen dan "volgen hardere acties zoals een oproep om het abonnementsgeld voor de kabel expres (veel) te laat te betalen", aldus de Consumentenbond. De VECAI , de belangenvereniging van kabelexploitanten, noemt de actie van de bond in een reactie "voorbarig". Het wijst erop dat er momenteel overleg gaande is onder toezicht van OPTA over tarieven, "waarbij alle partijen betrokken zijn ook de Consumentenbond". Volgens VECAI is de oproep tot actie van de Consumentenbond "voorbarig, zolang die consultatie loopt".
Rob van Esch, directeur van VECAI, zegt: "Er is nog géén convenant met programma-aanbieders over de digitalisering van Nederland, in tegenstelling tot wat de Consumentenbond beweert. Bovendien vindt discussie over tarieven onder de vlag van OPTA/NMa plaats en nergens anders. De suggestie van de Consumentenbond dat er geheime prijsafspraken worden gemaakt is dan ook suggestief en uit de lucht gegrepen."
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
13 Reacties
Sebastiaan
Kan iemand mij uitleggen waar al dat geld blijft wat in de kabelmaatschappijen wordt gestoken? Het geld is op, maar toch maak ik iedere maand een redelijke som over.
radja
Dat zal wel verdwijnen in een paar bestuurdersbroekzakken.
Robin de Vries
Sebastiaan: de Nederlandse tarieven voor kabeltv behoren tot de laagsten ter wereld, je betaalt hier ongeveer een cent per kanaal per dag en zelfs in Ipsingboertange is het beschikbaar! 10 euro per maand wordt 12 euro… Nou poeh, daar lig ik niet wakker van, en als deze nutsbedrijven er goede extra diensten, zoals zenderkeuzepakketten, mee kunnen ontwikkelen vind ik dat echt wel waard. Laat de consumentenbond zich vooral op echt belangrijke zaken richten, zoals een standpunt formuleren over de groeiende macht die softwarebedrijven, Hollywood en de RIAA op de consument willen uitoefenen met misbruik van Digital Rights Management technieken en gesloten en bewaakte computersystemen. Deze extreem lage marktprijs voor kabeltv is overigens een groot struikelblok voor de acceptatie van digitale (en interactieve) televisie. Het enige land waar digitale televisie een noemenswaardig marktaandeel heeft (nog steeds maar 15%) is de UK, waar kabeltv extreem duur is en een lage dekking biedt. Digitale tv is daar bijna een noodzaak en hier is het een veel te duur alternatief zonder killer toepassing. Deze markten zijn niet vergelijkbaar dus, in tegenstelling tot wat sommige iTV evangelisten in ons land (don't believe the hype!) voorspellen.
Door Bell
Hoe lang is het geleden dat in Nederland het tarief voor TV via kabel nog verhoogd werd? Hoeveel kanalen krijgt de kijker voor 10 euro per maand?
Pruts0r
Ach, ze doen hun best maar. Ik neem gewoon een schoteltje op mijn dak, kan ik tv kijken en internetten! En voor Nederland 1, 2 en 3 zetten we er een antenne naast. Probleem opgelost.
m.ketting
Een reactie op een actie van het inmiddels beroemde en beruchte UPC.Deze firma heeft een nieuw administratief programma en ondervind daar een klein probleem mee. UPC vind het dood normaal om over een periode van 10 maanden geen factuur te sturen en dan plotseling dood leuk een rekening van 500 euro te sturen.Er wordt wel een klein excuus gemaakt voor het (ongemak) maar geen woord over een eventuele tegemoet koming richting klant.Deze wordt nu opgezadeld met een niet zelden slecht funcionerende internet verbinding maar ook nog eens met een niet door hem zelf veroorzaakte opgelopen rekening. Ik zelf heb al eerder dit jaar bij UPC gemeld dat er geen facturen worden verstuurd. Het nu al bekende UPC antwoord: "Er wordt aan gewerkt." Ik en met mij velen worden spuugzat van deze monopolist die kan doen wat hij wil terwijl de consument als een mak schaap moet meelopen. Ik ben helaas niet de enigste die dit probleem af gelopen week kreeg. Zijn er nog meer mensen die veroordeeld zijn tot deze slecht funcionerende dienst. Laat wat van u horen, mischien is er wat aan te doen. Ik wil er op wijzen dat ik absoluut geen wanbetaler ben maar al veel telefoonkosten heb gemaakt om te kunnen melden dat ik geen faktuur ontvang.
J..
Er is natuurlijk ook altijd nog de simpele en elegante oplossing: Flikker je tv uit het raam en ga iets nuttigs doen met je vrije tijd. Nederlanders kijken gemiddeld meer dan 3 uur per dag tv. Bedenk hoeveel tijd je opeens voor leuke dingen overhoudt. En laten we eerlijk zijn, er is toch bijna nooit wat leuks op tv (behalve als je van voetbal houdt, want dat is er tegenwoordig zo'n beetje 24 uur per dag). En als dan blijkt dat je geen vrienden hebt, dan is er altijd nog het internet.
Erwin van Lun
Elk gezond bedrijf gebruikt een deel van de omzet om te investeren in nieuwe producten en diensten om de toekomst weer zeker te stellen. Dat de kabelbedrijven dit nu gaan doen is dus logisch. Het zal even wennen worden aan de hogere prijs. Wat minder leuk is dat normaler wijze je een redelijke keuze hebt. Als bepaalde merkkleding 20% duurder wordt, kan ik eenvoudig kiezen voor een ander merk. Als een touroperator z'n prijsverhoogd ga ik gewoon met een ander op vakantie. Maar bij kabel heb ik maar één keuze: wel of niet (afgezien van een lelijke schotel op het dak of een ander lelijk artefact). En deze situatie moet en gaat veranderen. Dit voorval geeft de noodzaak weer eens aan.
Sebastiaan
Misschien begrijp ik het niet, maar gaat al dat geld niet op aan internetprojecten? Ik hoor iedereen praten over Nederland 1, 2, en 3 en een schotel? Maar volgens mij zit de uitdaging in internet via de bale, content en billing systemen. De laatste keer dat ik bij UPC was wilde ze onze tool afnemen om het data verplaatsen te automatiseren. Bij mijn weten hebben ze de tool nooit gekocht maar zijn ze met een illegale kopie die bij France Telecom draaide aan de slag gegaan, zonder training en support.
Leo
Ik begrijp dat een bedrijf dat het moeilijk heeft coulance van zijn klanten verwacht. Maar coulance en medelijden moet je verdienen. Dat doe je bijvoorbeeld niet door mensen met een klacht (rekening dubbel afgeschreven bijvoorbeeld) eerst drie kwartier in de wacht te zetten op een 0900-betaalnummer. Ik heb geklaagd bij UPC over een bedrag van 23 euro dat teveel van mijn rekening is afgeschreven. Na ruim een half jaar is dat eindelijk teruggestort. Ondertussen heb ik bijna hetzelfde bedrag besteed aan telefoontjes naar dat achterlijke betaalnummer. Een alternatief is er niet, op email wordt niet gereageerd en een gratis nummer hebben ze alleen voor mensen die een nieuw abonnement willen afsluiten.
Remco
Het komt vaak voor dat de kwaliteit van de kabelbedrijven te wensen overlaat, zowel wat betreft hun internetdiensten als het analoge radio- en televisiesignaal. Zelf heb ik slechte ervaringen met Casema en met UPC, en ik lees regelmatig soortgelijke verhalen op internet. Het verbaast mij dat het de bedrijven nogal wat moeite kost om een goed antwoord te geven op een vraag of klacht. De bedrijven leveren een slechte prestatie en daardoor is elke prijs te hoog. Gelukkig komt er in 2003 concurrentie voor deze bedrijven van Digitenne ( http://www.digitenne.nl/ ): digitale radio- en tv-uitzendingen via de ether, te beginnen in de randstad. Als ik bestuurder van UPC of Casema was, zou ik van die club erg zenuwachtig worden!
a.j.m.van de sandt
als chello klant( UPC) had ik om 21.10 uur een vraag over internet want alles werkte niet naar behoren. belde UPC 0900-1580 a 10 eurocent per minuut. antwoord was dat help desk al om 18.00 uur was gesloten. op mijn vraag dat je tot 22.00 uur terecht kon zei telefoniste dat dit al tijdje was en dat ze veel boze reakties hierop kreeg. vraag: is dit bekend gemaakt? antwoord: nee!!! het is toch schandalig dat men mag schermen met service en kosten kan verhogen en dat de klant nagenoeg geen service krijgt of tijden in de wacht moet staan en uiteindelijk zijn service twee keer betaald!! vind dit ronduit schande!!
M
Ach, waar maken jullie je toch allemaal druk om? Jullie HEBBEN tenminste kabeltelevisie (en internet). Bij mij houdt de kabel 200 meter van mijn huis op. De dooien op de algemene begraafplaats van onze gemeente zouden kabel tv en kabel internet kunnen krijgen, maar de rij woningen erachter kunnen ernaar fluiten. "is veel te duur", "nee sorry mevrouw, er staat voor de komende drie jaar niets in de planning in uw omgeving". Zo kan ik nog wel even door gaan. Regionale tv kunnen we ook niet ontvangen. Met een antenne en schotel komen we een heel eind gelukkig. En ondertussen maar kijk en luistergeld betalen terwijl ons eigenlijk niets geleverd wordt!