Net4kids wil donateurs effect laten zien van hulp

Onder de naam Net4kids.nl is een site gelanceerd voor hulp aan kinderen in ontwikkelingslanden. Net4kids wil donateurs de mogelijkheid bieden om een specifiek project te ondersteunen en wil ze tevens via internet op de hoogte houden van de vorderingen van dit project, ondermeer via webcasts. Momenteel worden twee projecten ondersteund, in Nepal en Soedan.
De stichting Net4kids is een initiatief van Loek van Boog en Anke Meisner en ging van start in 1999. Na een uitgebreide voorbereiding en een voorzichtige start volgde eind vorige week de officiële lancering van Net4kids. Momenteel is naast dit duo ook op part-time basis Veronika Uhl bij het project betrokken. Van Boog is de enige met werkervaring in IT, momenteel werkt hij bij private equity firma General Atlantic Partners.
Behalve dat individuele donateurs aan een project geld kunnen geven, of een deel van een project, is het ook mogelijk om dit met een groep mensen te doen, zoals via het werk. Net4kids werkt in Soedan samen met Unicef bij de opzet van 'community centers' voor onder meer onderwijs en medische hulp. In Nepal wordt een weeshuis ondersteund, dit project is van Net4kids zelf. Online doneren aan deze projecten is voorlopig nog niet aan de orde, volgens Van Boog levert dit vooralsnog te hoge kosten op, bovendien willen donateurs eerst persoonlijk contact (via e-mail) over het project, zo verwacht hij. Behalve dat de site dient om donateurs te informeren is het ook de bedoeling dat er binnenkort een community voor kinderen aan wordt toegevoegd, onder de naam Kids4kids.
Van Boog vertelt dat Net4kids tot op heden rond de 0,6 miljoen euro heeft besteed aan de projecten. Een deel heeft de stichting zelf opgebracht, een deel is afkomstig van de vijftien donateurs die zich tot op heden hebben aangemeld. "Vanuit de stichting financieren we ook de techniek waarmee vanuit deze landen de evaluatie doorgegeven kan worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om een internetverbinding, of de aanschaf van een scanner", zegt Van Boog.
Net4kids is niet de enige partij die hulp aan specifieke projecten koppelt. Los van internet gebeurt het al geruime tijd via Foster Parents Plan en op internet is onder meer de portal HelpHelpen.nl actief met online doneren voor specifieke projecten, zoals het project van Greenpeace om oerbossen te sparen. In andere landen, met name de Verenigde Staten, is het meer gebruikelijk dat er aan een bepaald project wordt gegeven.
Geld geven aan een specifiek project is nog wel te organiseren, lastiger blijkt het om donateurs vervolgens op de hoogte te houden van de voortgang van het project. HelpHelpen.nl merkte dat de organisaties waar het mee samenwerkt gegevens over de voortgang maar moeilijk boven tafel kunnen krijgen en ook niet direct staan te springen om donateurs op deze manier op de hoogte te houden. Het kost deze organisaties tijd en omdat het overgrote deel van de donaties nog algemeen van aard is zien ze er ook niet direct de noodzaak van in.
Hoe gaat Net4kids dit opvangen? Van Boog: "Wij steunen geen projecten als ze niet via internet kunnen of willen rapporteren. Indien nodig helpen we ze met het leveren van de technologie waarmee ze dit vervolgens wel kunnen." Die nadruk op interactie met het project is nodig voor Net4kids om zich te onderscheiden, zegt Van Boog. "We wilden niet de zoveelste stichting zijn die kinderen helpt." Volgens hem is het "helemaal niet zo moeilijk" om toch met feedback voor de donateur te komen. "In het bedrijfsleven kan projectmatig rapporteren ook. Het is een managementprobleem (bij de ontwikkelingsorganisaties, JH) en er is een achterstand met het inzetten van technologie, bijvoorbeeld als middel voor one-to-one marketing." Middelen die Net4kids in de communicatie met donateurs wil inzetten zijn ondermeer e-mail (foto's) en webcast.
Net4kids is voor de drie initiatiefnemers een onbetaalde activiteit, alleen Anke Meisner is full-time bij het project betrokken, ze heeft hiervoor haar baan opgezegd. Inkomsten heeft de stichting niet, zoals diverse ontwikkelingsorganisaties een bepaald percentage van de giften inhouden voor het financieren van de eigen organisatie. Het kapitaal van de stichting wordt gebruikt om de infrastructuur op te zetten, de giften dienen vervolgens volledig door te sluizen naar de projecten. Hoeveel projecten er maximaal ondersteund kunnen worden, zegt Van Boog niet te kunnen voorzien. "Hopelijk hebben we snel te weinig mensen om het werk aan te kunnen."
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond