Salon reserveert nieuws voor betalende abonnees

Online magazine Salon.com gaat naast zogenoemde premium-services ook nieuws en politieke verslaggeving reserveren voor betalende abonnees. Hoofdredacteur David Talbot zegt dat Salon tot het einde van het jaar rekent op een dagelijkse aanwas van zo'n 250 tot 300 abonnees. Een rekensommetje maakt echter duidelijk dat ook deze optimistische groeiverwachting niet voldoende zal zijn om het tekort aan advertentie-inkomsten te compenseren.
Eerder startte Salon.com al een premium-service bestaande uit content die alleen beschikbaar was voor betalende abonnees. Dat leverde volgens Salon tot nu toe zo'n twintigduizend abonnees op, die dertig dollar per jaar betalen of vijftig voor een twee-jaarlijks abonnement.
De bedoeling van de nieuwe maatregel is dat het budget voor volgend jaar, zo'n 7,5 miljoen dollar, voor de helft wordt gefinancierd uit circulatie-opbrengsten. Dat zegt David Talbot in de New York Times . Een eenvoudig rekensommetje maakt echter duidelijk dat dit ook met de huidige groeiplannen niet gaat lukken. Op het ogenblik telt Salon volgens eigen opgaaf 20.000 abonnees. Als er vanaf 1 oktober tot en met eind december elke dag 300 abonnees bijkomen levert dat (ervan uitgaande dat ze allemaal een abonnement voor één in plaats van twee jaar nemen) 90 maal 300 is 27.000 nieuwe abonnees op, die gezamenlijk 27.000 maal 30 is 810.000 dollar betalen. Tesamen met het abonnementsgeld van de bestaande abonnees (20.000 maal 30 is 600.000 dollar) zou Salon dan tegen het einde van het jaar 47.000 abonnees tellen die gezamenlijk 1,41 miljoen dollar binnenbrengen.
Uitgaande van het door de New York Times genoemde budget van 7,5 miljoen dollar zou Salon echter 125.000 abonnees moeten hebben wil het de helft van het budget uit circulatie-inkomsten financieren. (De helft van het budget van 7,5 miljoen gedeeld door de abonnementsprijs van dertig dollar.) Om dat aantal te halen zouden er ook in de eerste acht maanden van 2002 elke dag tenminste 300 betalende abonnees bij moeten komen, een groei die niet erg waarschijnlijk is gezien de weerzin die er nog steeds bij veel internetters bestaat tegen het betalen voor dergelijke online content.
Overigens houdt het jaarbudget van 7,5 miljoen dollar waarop bovenstaande rekensom is gebaseerd een forse redacionele bezuiniging in bij Salon.com. Uit SEC-filings valt op te maken dat het bedrijf in de twaalf maanden die eindigden op 31 maart 2001 aan 'productie en content' zo'n 9,8 miljoen dollar kwijt was.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond