‘Ik ben tegen een aparte minister van ict-zaken’

Sanderijn Cels is 'minister-president' van het Kabinet Online; een denktank op initiatief van staatssecretaris Rick van der Ploeg. Doel is om 'frisse initiatieven' te produceren die de overheid kan gebruiken om ICT te integreren in haar beleid. In oktober publiceert het Kabinet Online haar ideeën. Streven de online ministers ook nog naar concrete invloed?
De combinatie overheid en ictwordt vaak geassocieerd met traagheid en gebrek aan relevantie. Is er nog hoop?
"Wij zijn allemaal dertigers, dus behorend tot de zogeheten generatie 'nix'. Toch geloven we allemaal in de maakbaarheid van de samenleving. De overheid is vaak de enige autoriteit die iets tot stand kan brengen. Denk aan de breedband-impasse. Dat issue komt nu terug in het politieke debat. De overheid zou moeten optreden als launching customer; de vraag bundelen van gemeentelijke instellingen, semi-overheidsinstellingen en bibliotheken, en zo een kritische massa vormen die aantrekkelijk is voor marktpartijen. In dunbevolkte gebieden zou de overheid de gebundelde vraag kunnen subsidiëren."
Het KabinetOnline stelt dat de burgers hun eigen gegevens in een 'private profile' moeten beheren. De opbouw van profielen en het beheer daarvan wordt weggehaald bij de bedrijven. Daar zullen bedrijven niet blij mee zijn.
"Het verzamelen van klantgegevens om daarmee tot winstgevende e-commerce te komen is een van de heilige huisjes. In ons privacyplan neemt de overheid het voortouw omdat privacybescherming anders niet van de grond komt. We willen hiermee positie innemen in het maatschappelijke denken, en niet de veilige middenkoers varen."
Het lijkt onmogelijk om bedrijven achter zo'n privacyplan te krijgen. Hoe belangrijk is de haalbaarheid van jullie ideeën?
"We willen radicaal uit de hoek komen, maar ook weer niet zo radicaal dat we onszelf buiten de realiteit plaatsen. Je moet het wel scherper stellen dan gangbaar is. Anders prikkel je niet, en trek je mensen niet mee in het denkproces. Het zou mooi zijn als we enige invloed zouden hebben op de volgende kabinetsperiode."
Vinden jullie gehoor bij politici?
"Ja, vooral omdat er bij politici weinig visie op ict is. De meeste partijen besteden een apart hoofdstuk aan ict in hun verkiezingsprogramma's. Ik vind overigens dat het erom gaat een visie op de samenleving te formuleren, en ict daarin een plaats te geven. ict-plannen moet je niet isoleren. Ik ben daarom tegen een aparte minister van ict-zaken. Hooguit een staatssecretaris bij Algemene Zaken voor één kabinetsperiode, omdat we nu nog in een achterstandspositie zitten. Hij of zij zou doelen moeten stellen, versnippering moeten tegengaan en moeten controleren of alle departementen zich aan de afspraken houden."
Noem eens een voorbeeld van een visie op de samenleving?
"Er wordt nu extra geld gepompt in aanbodgestuurde instituties zoals zorg en onderwijs. Beter is om het onderwijs vanuit de vraag van de leerlingen te organiseren. Waarom kunnen ze bijvoorbeeld niet shoppen bij onderwijsinstellingen? Leraren kun je efficiënter inzetten als je hulpkrachten zonder lesbevoegdheid de huiswerkbegeleiding laat doen. Bij al deze zaken kan ict een grote rol spelen. Verder moet het voor uitgeverijen lonend worden om content op Kennisnet beschikbaar te stellen. Ik vind dat er geen extra geld gestopt moet worden in organisaties die niet adapatief zijn voor ict."
Welke issues hebben topprioriteit?
"Daarmee komen we in oktober naar buiten. Persoonlijk vind ik het meest irritant dat individuen niet als startpunt van beleid worden genomen. Het internet is het bewijs dat er allerlei processen bottom-up kunnen plaatsvinden. Paternalisme en conservatisme in instituties als de publieke omroep en de politieke partijen moeten snel op de helling. Een partij als Leefbaar Nederland snapt dat heel goed. Zij hebben een open netwerk en daar hebben de leden direct invloed op de inhoud van het verkiezingsprogramma en de samenstelling van de kandidatenlijst."
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
5 Reacties
Han Speckens
Dank voor het goede initiatief, Rick van de Ploeg, maar: in tegenstelling tot het cultuurdebat, waarin de participatie van "nieuwe" Nederlanders een speerpunt is, bestaat Kabinet OnLine met name uit inboorlingen, hierme gelijkend op het "echte" kabinet. Waarom is juist in de internationale context van media en internet (kabinet on-line) de niet puur (100%) Nederlandse medemens vertegenwoordigd?Tijd voor een echte doorsnede van de NL bevolking in Kabinet On-Line, graag ook met mensen die het minder met zichzelf hebben getroffen!
VanDerDekken
Ja hoor daar issie-weer, het stokpaardje van veel politici: "Leraren kun je efficiënter inzetten als je hulpkrachten zonder lesbevoegdheid de huiswerkbegeleiding laat doen" Heerlijk toch: "zonder lesbevoegdheid" Ja, hoor vooral didactich ongeschoolden inzetten, vooral! Elders in dit artikel wordt gesproken over het uitgaan van de leerlingen. Oh… maaaaaaar nu dus even niet! Nu hebben de leerlingen eventjes geen recht op goedopgeleide docenten? Alsof onze kinderen niet het allerbeste verdienen. Wij hebben de wereld even te leen van onze kinderen, dacht ik zo, maar goed…. waar maak ik mij eigenlijk weer druk over. Mijn hartelijke dank![Ex-docent, die uit het onderwijs is gestapt omdat hij de overstromingen uit Zoetermeer met het kreupele korttermijn gerichte populistische geleuter/gedachtegoed van de overheid beu was. Het mooiste vak op aarde, maar in Nederland, niet echt aan de orde]
VanDerDekken
"Beter is om het onderwijs vanuit de vraag van de leerlingen te organiseren. Waarom kunnen ze bijvoorbeeld niet shoppen bij onderwijsinstellingen?" Welke vraag van de leerlingen? Het inkopen van lesen bij diverse onderwijsinstellingen is geen slecht idee. Maar op basis waarvan moeten zij hun vraag formuleren? Lang geleden zag zoonlief paps op een stuk metaal beuken en hij werd later smid. [Meisjes hadden natuurlijk helemaal geen keuze] Goed voorbeeld doet goed volgen [Een slecht voorbeeld trouwens ook] In de onoverzichtelijk ongestructureerde warboel en rotzooi die de verschijningsvorm van onze huidige maatschappij kenmerkt, lijk het mij zeeeeer moeilijk om een verantwoorde vraag te formuleren voor een leerling. Het zijn slechts weinigen die dit echt aankunnen, die ook een uitgesproken visie op hun eigen toekomst hebben. [Mag het ook weer eens in het Nederlands, mevrouw? "Shoppen", wat is dat? Als u nu over onderwijs praat, kan het dan even in het Nederlands en niet met dat modische gemakzuchtige LowLandsEngels. Is het nou zo moeilijk? Maar, ja als je dertiger bent, dan is het natuurlijk ook veel moeilijker, gezien het onderwijs wat je "genoten" hebt. 8-)]
VanDerDekken
Wie nu denkt dat ik alleen wat te knorren heb, mag zijn mening bijstellen. De gedachten die Cels ventileert over het "prive profiel" [Ja, ik vertaal het maar weer even, gaat in een moeite door, hoor] spreken mij buitengewoon aan. Al jaren lang word er op een onverantwoorde manier met onze persoonlijke gevens omgesprongen dus ik mag hopen dat hier iets uit komt. Proficiat, Mevrouw Cels [Oh, jee… dat is geen nederlands geloof ik] Nog eentje dan. Citaat: "Persoonlijk vind ik het meest irritant dat individuen niet als startpunt van beleid worden genomen." Nie-sjlecht. alhowel ik moet opmerkingen dat een mens alleen maar mens is samen met andere mensen. Die grote nadruk op het belang van de individualisering heeft ook zijn slechte kanten. Een men is alleen mens in ralatie tot anderen.
Wim Hollebrandse
Meneer van der Dekken, Wat een leuke reacties van u zeg! Hartstikke (inderdaad, zonder "d") leuk allemaal. Het frappantste vind ik nog dat u in totaal 3 keer reageert – zonder ook maar iets toe te voegen. Niet dat ik zelf inhoudelijk iets heb toe te voegen aan deze discussie, maar goed u loopt ook te kwekken over nutteloze dingen als 'LowLandsEngels' zoals u dat noemt. Laat me raden: u noemt een computer een 'rekenaar', yeah sure…dream on!