‘De omzet uit streaming media overtreft onze verwachtingen’

Het Nederlandse kantoor van Digital Island bestaat uit slechts één persoon: Johan Meulekamp. Hij mocht in mei in Nederland bekend maken dat het Amerikaanse bedrijf, dat internetdiensten als hosting en verspreiding van content verzorgt, voor 340 miljoen dollar wordt overgenomen door telecombedrijf Cable & Wireless.
Hoe is Digital Island ontstaan?
"We zijn voortgekomen uit een idee van toenmalige Cisco medewerkers. Het was moeilijk om klanten buiten de Verenigde Staten en in het bijzonder in Azië via internet te bereiken. Om dit te verbeteren kwam men op het idee om een data-centrum op Honolulu, Hawaii in te richten en dit rechtstreeks via een privé datanetwerk te verbinden met de Aziatische markt. In 1996 besloten de vier oprichters zelfstandig verder te gaan met Digital Island. Cisco werd de eerste klant."
Wat voor diensten levert Digital Island?
"We bieden diensten aan als netwerk services, webserver hosting, application services en content delivery. Wij zorgen ervoor dat bedrijven de prestaties van hun website kunnen verbeteren, wat snelheid en beschikbaarheid betreft, maar ook als het gaat om het afhandelen van transacties."
Waarin verschilt dit aanbod van andere partijen?
"Traditionele carriers hebben netwerken en leveren in sommige gevallen daarnaast diensten zoals co-location oftwel het hosten van webservers. Daarnaast zijn er bedrijven die zich specifiek richten op webhosting, zij hebben dan vaak geen netwerk. Dan moet je nog steeds met verschillende leveranciers onderhandelen over hosting en verbindingen. Digital Island levert deze diensten geïntegreerd aan."
Wat is een concreet recent voorbeeld van jullie activiteiten?
"Voor American Express hebben we gezorgd dat een popconcert in streaming media werd uitgezonden. Bezoekers konden gelijktijdig besluiten een Blue creditcard te nemen. De ervaring leert dat met toepassing van streaming media mensen 36 procent procent meer tijd op een site besteden en er 34 procent meer transacties plaatsvinden."
Vlak voor de overname door Cable & Wireless meldden jullie een samenwerking met MSN.com. Wat gaan jullie voor hen doen?
"Alle advertenties die op hun sites verschijnen zullen wij gaan aanleveren. We zullen die advertenties ook gaan targeten op herkomst van de internetter."
Via IP-herkenning?
"Ja. We hebben daarvoor een applicatie ontwikkeld genaamd TraceWare. Behalve advertenties targeten kunnen we daarmee ook bepalen van welke lokale server de pagina moet komen. TraceWare wordt ook toegepast om creditcardfraude tegen te gaan. Daarnaast is IP-herkenning relevant om te bepalen of iemand toegang mag krijgen tot bepaalde content. Als je voor bepaalde landen of regio's geen distributierechten hebt kun je dit blokkeren."
Wat is de reden voor de overname door Cable & Wireless?
"Voor Cable & Wireless is het een aanvulling op diensten die zij al leveren, vooral managed hosting. Voor ons is het een kapitaalkrachtige partner. We verwachten in het derde kwartaal van 2002 winstgevend te zijn, maar tot die tijd hebben we nieuwe financiering nodig. Bedrijven maakten zich zorgen over ons voortbestaan en twijfelden of ze met ons in zee moesten gaan. Die angst is nu weggenomen."
Welk element waarin Digital Island actief is zal zich het sterkst ontwikkelen?
"Streaming media. In Frankrijk werken we samen met het bedrijf Perfect Technologies, dat streaming media maakt. Digital Island zorgt voor wereldwijde distributie. De omzet die door Perfect Technologies wordt gegenereerd overtreft onze verwachtingen. Wanneer een video van negentig minuten honderdduizend keer on-demand vertoond wordt, dan kost dat tussen de dertig en veertig dollar- cent per vertoning. Bedrijven vragen internetters daarvoor vijf dollar, dat levert dus een behoorlijk resultaat op."
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
2 Reacties
Johan Meulekamp
Tien jaar geleden. Hoe kijken wij hierop terug. Was Digital Island te vroeg of kunnen de diensten die toen werden aangeboden gezien worden als katalysator voor de huidige internet diensten (zoals bijvoorbeeld YouTube, en streaming media) die via Internet (en misschien ook via de kabel) worden aangeboden.
Stef van der Ziel
Ha Johan! Inderdaad alweer 10 jaar geleden… DI was te vroeg. De markt had nog geen volume. Jammer. Pas in 2002 begon de streaming markt langzaam aan te trekken. En pas sinds de laatste drie jaar is het serieuze business. Nog steeds verdienen maar weinig partijen echt aan streaming. De grote CDNs zijn loss leaders. YouTube heeft nog steed geen business case. Er zijn gelukkig ook steeds meer positieve projecten en positief draaiende bedrijven. Wij hebben als ??n van de weinigen uit die tijd het hoofd boven water kunnen houden door niet meer te investeren dan er binnenkomt. Nu zit de groei er hard in.