Deel dit artikel
-

PaperX.com op rand van bankroet

PaperX.com , een online marktplaats voor de papierindustrie, verkeert in surseance van betaling. Dat maakte het bedrijf bekend op zijn website. De online marktplaats ging medio vorig jaar van start met een eerste-ronde financiering van 15,5 miljoen euro. Het bedrijf zag geen kans nieuw kapitaal te verkrijgen. Dertig mensen krijgen ontslag.

PaperX.com ging in juni vorig jaar van start met vijftien miljoen euro in kas uit de eerste-ronde financiering. Toen al gaf het bedrijf aan dat er in de anderhalf jaar daarna nog eens 25 miljoen euro nodig zou zijn. De initiatiefnemers van PaperX.com, waaronder de Nederlander Lex Douze, zagen voor PaperX.com een marktaandeel van tien procent. De papiermarkt vertegenwoordigde naar hun schatting een waarde van 50 miljard dollar.

Investeerders in de marktplaats waren Insight Capital Partners , de Finse investeerder Menire, Apax Partners en de Vesta Group.

Volgens PaperX.com ontstonden de problemen die uiteindelijk tot de surseance hebben geleid door "de stagnerende markt en een trage acceptatie van e-commerce in de papierindustrie", zo meldt het bedrijf in een persbericht . Nieuwe investeerders konden niet gevonden worden. Volgens Venturewire.com wordt de inboedel van PaperX.com verkocht, dertig mensen zijn al ontslagen, vier zijn nog in dienst om de lopende zaken af te handelen.

Bij PaperX.com was niemand bereikbaar voor commentaar. Insight Capital Partners wenste niet in te gaan op de gang van zaken bij een van de participaties.

Zie ook:
PaperX.com breidt uit naar Verenigde Staten
PaperX.com van start met Nederlandse papierbedrijven
Europese papierindustrie krijgt b2b-handelplaats

Deel dit bericht

5 Reacties

Jeroen Bertrams

Begint een beetje triest te worden. Drie hoofdberichten vandaag op Emerce, alle drie over faillissementen, surcéances, bedrijven in problemen. Het is natuurlijk wel aardig om nu weer te stellen dat ook hier weer Insight bij was betrokken van Roel Pieper, maar de grap is er nu wel af. Mensen verliezen hun baan hier, en ik krijg steeds meer het gevoel dat juist de medewerkers altijd op de laatste plaats komen. Het lijkt me een vervelend gevoel als je bij een (investerings-)netwerk van bedrijven hoort en je de baas van zo'n netwerk – of dat nu Insight is of een ander – zegt dat 'er toch maar slechts 10% van de deelnemingen hoeft te lukken, als de rest mislukt maken we nog steeds een goed rendement'. Lekker is dat als je dat als deelneming hoort. Zie hier het resultaat. En nee, Insight gaat niet investeren in beursgorilla.nl. Daar is de RvC op tegen.

Maarten Roelofs

Heeft het feit dat er drie negatieve berichten op de voorpagina staan te maken met de markt, of met de redactie van Emerce ? Negatieve berichtgeving doet het klaarblijkelijk beter als kop dan werkelijk interessante informatie. Het gehele idee achter een incubator, en de daarbij gebruikelijke rendementseis is dat er met enige waarschijnlijkheid een stevig percentage niet overeind zal blijven. En met het grote aantal incubators, en de nog grotere groep startups die zij vertegenwoordigen kun je zowel in een positief als in een negatief gestemde markt zonder meer elke dag de voorpagina vullen met faillisementen en surceances. Is het niet een oude HEAO-wijsheid ( ook van voor- new- economy )dat er van elke 10 bedrijven na 3 jaar nog maar 4 over zijn ? En na 5 jaar nog maar 2 ? Vreemd genoeg kunnen we eeuwig doorpraten over negatieve berichtgeving, en sluit Emerce zich enthousiast aan bij deze berichtgeving, die, met de kwaliteit die ik bekend ben, en verwacht van Emerce, niet aansluit bij hetgeen ons allemaal aan het hart gaat, het ontwikkelen, verkopen en verspreiden van internet danwel gerelateerde toepassingen & ondernemingen. Met vriendelijke groet,

Arjen Bruinning

Ik kan mij helemaal aansluiten bij de reacties hierboven.Maar het is al vaak gezegd in Nederland: mensen leven van negatieve verhalen (waar moet je anders over roddelen). Mensen zien graag anderen op hun bek gaan en dan het liefst nog publiekelijk. Kom maar met dat hoofd boven het maaiveld uit en we sabelen je wel neer. Negatieve verhalen liggen klaarblijkelijk beter voor het oprapen dan positieve verhalen en het is natuurlijk o zo makkelijk om iets negatiefs te schrijven. En het sijpelt zo door dat negativisme. Hoe vaak worden mensen niet de put ingepraat door negatieve opmerkingen. Ik zeg vaak tegen managers: 'beloon je mensen nou eens met een schouderklopje als ze iets goeds gedaan hebben en ga niet pas bij ze langs als ze een deadline niet gehaald hebben.' Mensen hebben nu eenmaal een beetje positivisme nodig om ze net dat beetje extra te geven, net dat stapje meer te laten doen etc. Want negativisme on the job, betekent vaak ook dat het terugslaat op de relatie(s) thuis en in de familie en vice versa. Misschien wordt het tijd om een site te beginnen met alleen maar positieve berichten uit de ICT (dotcom)-wereld. Nieuwe bedrijven die gestart zijn, nieuwe deals die gemaakt zijn, nieuwe investeringen, nieuwe technologische uitvindingen, succesvolle projecten etc. Natuurlijk moet je wel realistisch blijven, er gebeuren veel 'negatieve' zaken maar er vinden ook zoveel positieve gebeurtenissen plaats op dit moment. Van nu af aan eis ik dat Emerce voor elk negatief bericht dat zij plaatst er een positief bericht tegenover stelt. (Johan Cruyff zei altijd al: elk nadeel heeft zijn voordeel, oftewel elke negatieve verhaal heeft een positief verhaal).

Teun van Essem

heren,als jullie meer positievere berichtgeving willen zien, is http://www.tornado-insider.com een goeie plek om te kijken. Dit magazine (eigendom van Mr. GorillaPark Jeroen Mol) is een prima verzamelplaats voor positivo berichten over allerlei start-ups in Europa, meestal Internet gerelateerd. Ik denk dat Emerce realistisch bezig is; er zijn niet veel positieve verhalen te vinden die een breed publiek interesseren. Het zou alleen nuttiger zijn als hun reporters iets meer analyse zouden doen en wat minder voor doorgeefluik zouden spelen.Een krachtige analyse over het hoe en waarom van het mislukken van iedere investering in de new economy van ene Roel Pieper lijkt mij zeer boeiend. Eenzelfde analyse over de investeringen van Twinning lijkt me ook best journalistiek verantwoord, met name omdat wij die allemaal gezamenlijk betaald hebben. En als laatste: hoeveel van die start-ups die van Senter een achtergestelde lening hebben gekeregen zijn nog in de lucht ? Ik ken er welgeteld 1 (Marviq voorheen Graddelt). MVG Teun van Essem

Paul van Keep

Teun, Sumatra is ook een van de gelukkigen die van Senter een KREDO krediet hebben. Ook BitMagic (in dezelfde tender als Sumatra) heeft een stuk van die taart en zij leven ook nog. 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond