Meningen verdeeld over nieuwe formaten banners
Het Internet Advertising Bureau heeft in een richtlijn nieuwe bannerformaten vastgelegd. De banners worden met name in het buitenland gebruikt. Cijfers over het effect van deze typen banners zijn nog niet voorhanden. Of online advertising dankzij de 'nieuwe' banners effectiever wordt valt dus nog te bezien. "Nieuwe formaten hebben een hele hoge impact, maar kunnen ook gemakkelijk irritatie veroorzaken", zegt Merien ten Houten van Ilse Media Groep.
De nieuwe formaten zoals die zijn vastgelegd in de richtlijn staan op de site van het Internet Advertising Bureau (IAB). Zeven nieuwe formaten zijn er toegevoegd aan het al bestaande aantal van zeven formaten. Naast voorschriften voor afmetingen van banners, zijn er ook richtlijnen voor pop-ups opgesteld en geeft het IAB aan waaraan richmedia-toepassingen, zoals flash-animaties, dienen te voldoen. Ook voerde het IAB een bannerformaat af van de lijst, omdat deze weinig werd gebruikt.
Wouter Hulst, voorzitter IAB Nederland , constateert dat de nieuwe formaten in Nederland nog weinig toegepast worden. "In Engeland en in Scandinavië zie je ze vaker op sites verschijnen." De richtlijn is met name goed, aldus Hulst, omdat het duidelijk maakt welke formaten gangbaar zijn.
Is er vraag naar de nieuwe formaten? "De toepassing ervan zal het aanbod voor adverteerders vergroten." Hulst vergelijkt het met de korte herhalingen in commercialblokken die enige tijd geleden zijn ingevoerd, het aanbod zal de vraag bepalen.
Alex Stil, managing partner bij Advalue , verwacht dat met name de pop-up in Nederland vaak gebruikt zal worden. "De standaarden gaan sterk uit van de stramienen op Amerikaanse sites", zegt hij. "Als ze in Nederland worden toegepast is het meer omdat er specifiek om gevraagd wordt door een bureau of adverteerder. Er wordt dan bekeken of het mogelijk is." Nederlandse websites zijn volgens Stil minder ingesteld op de 'Amerikaanse' formaten die nu in een richtlijn zijn gevat door het IAB.
Toch was een van de formaten, de verticale banner (ook wel 'skyscraper' genoemd) al wel te zien op Nederlandse sites. .Bone Advertising maakte er vorig jaar al een voor KPN, het formaat is de afgelopen maanden vaker toegepast. Evenals Hulst (IAB), denkt ook Mitch Roedoe, media strategy director van .Bone, dat er vraag is naar de nieuwe formaten. "Het is een middel om weer op te vallen, de bestaande formaten worden al geruime tijd gebruikt."
Maar volgens Roedoe zal het gebruik van de nieuwe formaten niet leiden tot een blijvend hogere klikratio, wat de achterliggende verwachting van het IAB is in de Verenigde Staten. "In het begin zal er vaker op geklikt worden, maar dit zal na verloop van tijd teruglopen tot het niveau van andere banners. Het is als met televisiereclame, toen dat begon was het effect ongetwijfeld ook hoger dan nu." Roedoe wil ook weer niet teveel nadruk leggen op de doorklikratio als graadmeter voor het effect van een banner. "Het geeft een indicatie van het effect."
Ook Stil (Advalue) verwacht niet dat het effect van banners blijvend vergroot zal worden door het instellen van nieuwe formaten. "Het belangrijkste is dat we naar onze klanten kunnen aangeven welke mogelijkheden voor banners er zijn. Ook is het goed dat er voorschriften komen over waar bijvoorbeeld flash-animaties aan moeten voldoen. Maar het effect lijkt me niet te verhogen door het instellen van nieuwe formaten. Er spelen meer zaken mee, zoals doelgroep, hoe de uiting eruit ziet en de koppeling met de site waarnaar de banner verwijst."
Merien ten Houten van Ilse Media Groep : "Er zijn nu meer formaten, maar ik denk niet dat er daarom meer reclame gemaakt zal worden. Het gemak wordt wel vergroot als er gestandaardiseerd wordt. Je hoeft als adverteerder minder verschillende banners te maken." Enkele van de nieuwe vormen, zoals ondermeer te zien bij Cnet.com, hebben volgens Ten Houten wel "een hele hoge impact", maar onderzoek naar de daadwerkelijke effectiviteit van de nieuwe formaten is hem nog niet bekend.
Bovendien is het de vraag of internetters wel zitten te wachten op reclame die ze "recht in het gezicht wordt geduwd", zegt Ten Houten. "Bestaande formaten voor buttons en banners zorgen ervoor dat ze gemakkelijk worden ontweken, maar de nieuwe formaten kunnen juist gemakkelijk irritatie gaan opleveren."
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
9 Reacties
Jasper Jan de Konink
Nieuwe formaten zinloos, knipperende banners verbieden wel zinvol. Ik denk dat de toekomst zit in kleine banners en gesponsorde tekstlinks die zo min mogelijk irriteren. De nieuwe formaten die nu worden voorgesteld zijn dom groot en voegen uiteraard niets toe aan het huidige assortiment aan banners.Er zou eigenlijk een afspraak moeten komen over het vermijden van het irritante geknipper van al die banners. Als dat vermeden zou worden dan vallen ze allemaal toch weer net zoveel op als daarvoor. Knipperende en flikkerende banners zijn in mijn ogen de grootste plaag van het internet en het gevolg van korte termijn denken. Een goede tekstschrijver maakt een pakkende zin en de vormgever een compacte banner zonder zinloos geknipper en minstens even effectief. Daarmee zou de rust en professionele uitstraling van de meeste sites en ook de onze ten goede komen en ook de schreeuwerigheid van het web wordt dan onderdrukt en dat komt gebruiker en adverteerder uiteindelijk ten goede. Jasper Jan de Koninkoprichter/eigenaar Focus-In.nl
Steven Pieneman
Online advertising ligt de laatste maanden onder vuur. Het IAB besluit nu om extra formaten in te zetten om het resultaat weer op te krikken. Zou het IAB niet moeten starten bij de basis van het online adverteren. De ene site kijkt naar zijn sitebezoek in pageviews, de ander in bannerviews etc. Het standaardiseren van die gegevens zou toch een eerste vereiste moeten zijn als je als IAB een belangrijke rol wilt spelen. In principe heeft elk bannernetwerk op dit moment nog vrij spel in het vermelden van sitegegevens. Standaardisering van deze informatie maakt het een stuk makkelijk voor de adverteerders om een goede keuze te maken.
Dax
Goed om te zien dat men online banners beter gaat bekijken en naar nieuwe vormen zoekt. Dat werd tijd ook. De vraag over het prijskaartje van deze nieuwe formaten blijft echter onvermeld. Een aanname zou kunnen zijn dat men hier een hogere CPM voor gaat vragen. Een logische aanname gezien het formaat en dus de exposure impact op visitors. In een online onderzoek van eMarketeer (ism Meyers.com) blijkt dat de grootste reden om niet meer online aan advertising te doen de gelimiteerde budgetten zijn. En dat de CPM's erg hoog zijn. Daarnaast geeft men aan dat de lage clich-thru rate een reden zijn niet meer aan online advertising te doen. Heeft het dan zin om grotere banners te gaan implementeren? En de belangrijkste vraag: waar blijft de effectiviteitsmeting?
Stefan Janssen
Indien- naar schatting slechts 30% van de bannerruimte verkocht wordt- de online advertising markt niet spectaculair groeit- je bij het adverteren voor een low-interest product (verzekeringen/it vacatures) al snel meer dan 10 gulden per click betaald lijkt het mij verstandig de CPM-tarieven naar beneden te gooien.Hierdoor kan een prijs ontstaan die is gebaseerd op vraag en aanbod (marktprijs). Bovendien kunnen we hierdoor de concurrentie met offline media enorm goed aan gaan. Bij de huidige CPM-tarieven is het vaak verstandiger om op kosten per click (vaak fl. 1,50) in te kopen. Uiteraard kleven aan dit ongetarget adverteren ook een aantal nadelen (alhoewel de inhoud van de banner misschien ook al een manier van targeten is, de banner is immers vaak uitsluitend interessant voor de doelgroep).
X
ik wil graag reageren op de laatste reactie, ook al wordt het gebracht als 'indien': tov andere landen ligt het gemiddelde CPM in Nederland een stuk lager. Waarom zou een verlaging van het CMP dan bijdragen aan een snellere cq. hogere acceptatie van internet als een volwaardig inzetbaar medium? Absoluut van generlei waarde. Afrekenen op basis van kosten per click? Waarom? Uiteraard heel interessant voor een adverteerder omdat zij er van uitgaat dat een gegarandeerd resultaat wordt ingekocht. Wat is dan een resultaat? Iemand die geclickt heeft, zowel spiders, crawlers als echte mensen. Dan gaan wij voorbij aan een kenmerk, en toch niet te verwaarlozen, van communicatie namelijk herkenning, herhaling, branding. Het kan makkelijk zo zijn dat iemand pas op een banner clickt na deze gezien te hebben op 2 andere sites, of pas nadat diegene de banner 10x gezien heeft. Op dat moment wordt afrekenen op click een soort tombola. Juist dit soort prijsmodellen leidt tot een niet serieus te nemen online advertising markt. X Clicks
Marcel Zakonski
Hmmz.. banners? Dat zijn die dingen die altijd in de weg staan, die m'n scherm opvullen, en waar ik nooit iets nuttigs op zie staan… Laat ze de grootte veranderen tot ong 1 x 1 pixel, misschien dat ik er dan op ga klikken door de gewekte nieuwsgierigheid..
X
Waarna weer zo'n opmerking wordt geplaatst… Er wordt ook niet hetzelfde over gedacht wanneer het gaat om print, tv, radio, billboard reclame. Irritatie? Ligt er aan, maar zonder reclame geen media…
mir wermuth
Het is prachtig dat het IAB weer eens van zich laat horen. Het IAB komt wel heel erg laat met dergelijke standaarden en het aantal uitbreidingen is ook erg beperkt. Wouter Verhulst, notabene onze vaderlandse voorzitter van het IAB, constateert dat de nieuwe formaten in Nederland nog weinig worden gebruikt. Het lijkt er op dat het Nederlandse IAB heeft liggen slapen, want regelmatig worden we geconfronteerd met nieuwe formats zoals de Carlsberg- of Ricardocampagne op Altavista, die van de Staatsloterij tijdens de eindejaarsloterij (Ilse) of de roll out-banner van Compaq die momenteel op de site van Het Financieele Dagblad staat. Nederland loopt dus absoluut niet achter.De Compaq roll out vertical is in nauwe samenwerking tussen de adverteerder, FCB (reclamebureau), OMD (mediaburau) en HFD tot stand gekomen. HFD had nog nooit zoiets gedaan, maar was uitermate welwillend om precies uit te zoeken hoe de roll out kon werken. Immers, de Compaq Zero Latency Enterprise-campagne is vooral gericht op een doelgroep die weinig tijd heeft en zeer gericht is op het vinden van bepaalde –met name financiële- informatie en moet dus gelijk met het meest relevante onderdeel van de boodschap geconfronteerd worden, en niet pas na de click. De roll out banner is voor het communiceren van dergelijke complexe boodschappen uitermate geschikt en HFD heeft daarmee een mooie primeur.Dat is iets waar het echter wel vaak aan schort in Nederland; als reclame- of mediabureaus een formaat met grote impact willen ontwikkelen stuiten ze meer dan eens op tegenstand van de publisher sites. Natuurlijk mag een ad de redactionele context niet verstoren, maar internet advertising kan alleen een winstgevend businessmodel voor publishers worden indien wel constructief wordt (mee-)gedacht over de toekomst ervan.De banner als traffic genererend reclamemiddel heeft binnen 2 jaar zijn langste tijd gehad, en zal veel meer voor branding ingezet gaan worden. Om goede respons op de website van een adverteerder te genereren zal met vereende krachten gekeken moeten worden naar andere formats en zal rich media (Flash, Enliven, Shockwave, etc) de standaard moeten worden in plaats van Animated Gif. Dus weg met die rich media-toeslagen!Het uitbreiden van het palet van online advertisingmiddelen laat onverlet dat het ene format irritanter wordt bevonden dan een ander: niks nieuws onder de zon, want geen enkel ander middel dan tv-reclames wordt gepercipieerd als irritant, terwijl men tegelijkertijd tv-reclames het best herinnert en vaak ook hoog waardeert. Online advertising “is here to stay”, maar we mogen wat vaker streven naar spannende, mooie èn effectieve uitingen. Als IAB nu eens wat vaker en eerder echt nieuwe mogelijkheden introduceert, zullen die eerder standaard worden en kunnen de lampen, Effies of gouden Esprix binnengesleept worden.
Chico Science
Wat grappig dat iemand als Jasper Jan de Konink, die niet onvermeld wil laten dat hij oprichter is van een site die de grote massa nooit zal bereiken, zich druk maakt om formaten. Op Focus-in gebeuren dingen die totaal los staan van het IAB. Zelf banners maken, niet animerende dingen plaatsen die zelf gemaakt zijn. Juist hier zou men open moeten staan voor nieuwe formaten. Of pop-ups het gaan worden is niet eens echt een vraag, danwel een vooruitzicht wat er al een tijd staat. Jammer alleen dat er waarschijnlijk massaal irritatie van komt. Is een adverteerder daarmee gebaat? Ik verwacht toch meer vanuit de branche in de richting van content sponsoring, sponsorships etc. Minder dwangmatig aanwezig zijn vind ik dan ook van groot belang. Op deze manier zou een adverteerder positief naar voren kunnen komen. Niemand zit te wachten op een overkill aan advertenties.