“Vorig jaar minder faillissementen binnen ict”

Terwijl het aantal faillissementen in Nederland vorig jaar met 6,3 procent is gestegen, is het aantal bedrijven dat binnen de ict bankroet ging juist gedaald. Dit blijkt uit onderzoek van Dun & Bradstreet op basis van gegevens verkregen via de rechtbanken. Vorig jaar gingen 67 ict-bedrijven op de fles, in 1999 waren dat er 70.
Dun & Bradstreet is een aanbieder van zakelijke informatie over onder meer marketing en kredietwaardigheid. Ieder kwartaal publiceert het bedrijf het aantal faillissementen in Nederland, gesegmenteerd naar branche. De cijfers krijgt het van de rechtbanken, waardoor een volledig beeld ontstaat over het aantal faillissementen in Nederland.
Vorig jaar gingen 4122 bedrijven failliet, in 1999 waren dit er nog 3879 (een stijging van 6,3 procent). De meeste faillissementen vonden plaats in de dienstverlening (643), waartoe ook de bedrijven gerekend worden die actief zijn binnen de ict. Het gaat hierbij om bedrijven die computers programmeren en softwarediensten leveren of andere dienstverlening voor computers aanbieden. Verder zijn erin opgenomen radio- en televisieomroepen, en bedrijven die telefoondiensten, telegraafdiensten en communicatiediensten aanbieden.
De faillisementen vielen met name onder softwareleveranciers en -ontwikkelaars, 61 in 1999 en 64 in 2000. Een conclusie wil Dun & Bradstreet niet aan de daling verbinden. "Wij leveren alleen de informatie en interpreteren de gegevens niet", zegt een medewerkster.
De cijfers geven voor Nederland een florissant beeld van de ict – dit in tegenstelling tot recent onderzoek voor de Verenigde Staten. Gartner voorspelde een shake-out onder bedrijven die crm producten aanbieden en onderzoeksbureau Webmergers constateerde een record aantal faillissementen onder dotcom-bedrijven. Volgens Webmergers gingen van januari tot half november 130 bedrijven kopje onder, waarvan 42 in de periode oktober tot half november.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
Michael Bieler
En toen? Deze cijfers zeggen mij helemaal niets. Volgens mij zijn er in het jaar 2000 nog nooit zoveel ondernemingen gestart. Het lijkt mij dan ook veel interessanter om te zien wat het aantal faillisementen is ten opzichte van het totale aantal bedrijven in Nederland en het aantal ICT-bedrijven.