Deel dit artikel
-

Jaar in beeld: Januari – april 2000

Voorjaar 2000: Weet u het nog? De bomen groeiden in de hemel en verlies maken leek een must voor bijna iedere ondernemer. De beurs verwerkte dit voorjaar twee spraakmakende beursgangen. Wat er met WOL is gebeurd, is de geschiedenis ingegaan als Nederlands' meest dramatische beursgang, de huidige koers van Newconomy belooft ook weinig goeds. Een samenvatting van vier maanden internetbusiness.

Januari
Het jaar begint met de mededeling dat De Digitale Stad ophoudt als stichting. DDS moet geld gaan verdienen als commerciële onderneming. En over commerciële ondernemingen gesproken: Op 10 januari brengen AOL en Time Warner voor het eerst naar buiten dat ze samen verder willen. Nu, bijna een jaar verder hebben ze goedkeuring van de autoriteiten gekregen. Een dag later stapt Francisco van Jole op bij Bitmagic, en dezelfde week neemt Steve Ballmer het Microsoft-roer over van Bill Gates.
In de tweede week van januari krijgt Nederland te maken met het eerste dotcom-faillissement. De digitale brochures van Digiflyer redden het niet meer. Clockwork fuseert met Scaramea en investeerder Gorillapark kan van start met miljoenen aan kapitaal. In de laatste week van januari wordt Nederlands' grootste veilingsite, Veiling.com, verkocht aan het Duitse Ricardo. De sfeer in de 'Nieuwe Economie' is opperbest, maar de eerste scheurtjes zijn al wel zichtbaar: Boo.com ontslaat voor het eerst zeventig mensen, en de onderneming komt later in het jaar nog uitgebreid in het nieuws?

Februari
Het uit Amerika overgewaaide idee van de First Tuesday-meetings blijkt ook in Nederland te werken. In december 1999 verscheen Roel Pieper, verkleed als Sinterklaas, nog voor een bescheiden aantal bezoekers, maar vanaf februari slaat de drukte toe . Op de bijeenkomsten verdringen honderden bezoekers elkaar in de Amsterdamse Escape. Ilse trekt Robert Ranzijn aan als financieel directeur, en de geruchten omtrent een beursgang van het bedrijf worden sterker. Op 9 februari maakt Planet de plannen bekend rond de samenwerking met Endemol en SBS; entertainment op internet moet het worden. Everyday.com, een nieuwe portal, wordt gelanceerd en de site geeft aan een top 3- positie te willen veroveren in Nederland. Nu wordt nauwelijks nog iets vernomen van de site. Een week later komt ook Altavista met een Nederlandse site.
ICOM verandert haar naam in Newconomy en zegt naar de beurs te willen. Het investeringsklimaat is op z'n hoogtepunt; Versatel stopt een flink bedrag in webwinkel Hot Orange. Worldonline zit in de aanloop naar de beursgang, en een abonnee wordt op een waarde van tussen de acht- en tienduizend euro geschat. Dat was redelijk positief, zo blijkt later. Aan het eind van de maand wordt zoekmachine Q-Go gelanceerd, en de verkoop van Nederlandse webbureaus begint: Pulse gaat naar het Amerikaanse Exceed.

Maart
Newconomy timmert aan de weg, en de meest aansprekende aandelen zijn die in Netlinq en Wish. Het aandeel in de provider is het eerste meerderheidsaandeel. Providers zijn sowieso 'hot' in maart. Zelfs de NCRV gaat internettoegang aanbieden . Ook de nieuwe trend van flat fee internet doet z'n intrede, en wordt gezien als groeimarkt. Er rijzen vragen over de hoge waardering van WOL, zo kort voor de beursgang, maar kwaad wordt er nog niet in gezien. Sterker: het zou een positieve uitwerking kunnen hebben op andere beursgangen.
Etailer Dressmart begint een nieuwe trend in de e-commerce sfeer: Gratis bezorging moet de internetter over de streep trekken. Unified Messagingdienst Xoip krijgt zeven miljoen aan kapitaal los van Roel Pieper's Insight.
Op 17 maart is de eerste handelsdag van WOL en de val zet vrijwel meteen in. Een week later maakt Newconomy bekend zo&#39 op te willen halen met de beursgang. Het kan überhaupt niet op qua geld: Twinning kan van start met 90 miljoen aan investeringsgeld . Eind maart komen de onderzoekers van Jupiter met een opvallende mededeling: De oude economie zal de dotcoms heel snel voorbij streven . En dit is allemaal nog voor de grote crash? De VVD stelt inmiddels al wel kamervragen over wat er allemaal verkeerd is gegaan rondom de beursgang van Worldonline.

April
In april heeft dat z'n weerslag op de plannen van Newconomy; hun kansen worden betwijfeld na het Nina-echec. De beursgang zal uitgesteld worden. De tussentijdse cijfers van webportal Yahoo! zijn opmerkelijk: De site maakt winst en dat is in deze tijd hetzelfde als vloeken in de kerk. Investeren en marktaandeel veroveren is immers het devies. Begin maart komt kledingsite Boo.com ook met de eerste cijfers , en de directie laat weten trots te zijn op de zeven ton omzet binnen een maand. Het staat echter in geen verhouding met wat er verbrand wordt. De grote platenmaatschappijen beginnen in te zien dat hun nering bedreigd wordt door diensten als Napster, en ze kondigen aan zelf aan het ontwikkelen te gaan. Het zal nog lang duren voordat ze iets kunnen presenteren.
13 april is een donkere dag: Nina Brink besluit de eer aan zichzelf te houden en stapt op. Dezelfde dag brengt Forrester een rapport uit: Er komt een massale shake-out aan onder internetbedrijven.
Een week later begint de komedie omtrent de Startpagina's. Veronica en IDG willen Favoriet.nl starten, een Startpagina-kloon. Inmiddels is het project alweer de nek omgedraaid . Op 20 april speelt niet alleen de zaak PCM versus Kranten.com , ook Newconomy gaat eindelijk naar de beurs . Funding krijgen is nog geen probleem voor dotcommers. Consumerdesk kan verder dankzij 13 miljoen euro van diverse investeerders. En WOL? De perikelen omtrent WOL houden aan?

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond