Deel dit artikel
-

Feestdagen: Amerikanen kopen drie keer zoveel als Europeanen

Europeanen zullen tijdens de feestdagen zo'n dertig procent van het totale e-commercebudget van dit jaar besteden. Dat komt neer op zo'n 2,6 miljard euro. Dat blijft volgens Forrester nog ver achter bij de omzet in de VS; die wordt geschat op tien miljard dollar.

Forrester is positief over de Europese online retailers. Ze zouden geleerd hebben van de fouten die met name Amerikaanse webwinkels het afgelopen jaar maakten. Dat zijn weer heel andere geluiden dan die Creative Good deze maand liet horen. Overigens liet Creative Good het jaar daarvoor ook weten dat etailers onnodig inkomsten misten. Etailers beschikken volgens Forrester-analist Abigail Leland tegenwoordig over verbetere klantenservices, goed presterende sites en meer producten. Ze zegt dat het nu zaak is om klanten over de streep te trekken, aangezien er voor de feestdagen veel Internetters voor de eerste keer tot een aanschaf zullen komen.

De Duitse etailers zullen in Europa de hoogste omzet behalen. Volgens verwchting komen zij uit op 715 miljoen euro, en dat is 31 procent van de Duitse e-commerce jaaromzet. Tweede staat Engeland met 664 miljoen euro (29 procent van de jaaromzet), derde Frankrijk met 292 miljoen euro (36 procent). Over de omzet en positie van Nederland zegt Forrester niks, maar volgens Pro Active besteden Nederlanders dit jaar zo'n twee miljard gulden (0,8 miljard euro) aan privé aankopen. Als Nederland in de Europese pas loopt en ongeveer dertig procent tijdens de feestdagen besteedt, dan zitten we niet ver van de Fransen verwijderd.

Speelgoed is volgens Forrester één van de best scorende categorieën; waarschijnlijk zal de helft van het speelgoed dat online wordt verkocht in de laatste twee maanden van het jaar over de toonbank gaan. Anders is dat voor levensmiddelen en reizen. Deze takken zullen nauwelijks iets merken van een omzetstijging tijdens de feestdagen.

De 2,6 miljard euro is overigens wel zo'n beetje gelijk aan de complete jaaromzet van 1999. Opvallend is overigens het cijfer uit Griekenland. Hier neemt de kerstverkoop 39 procent van de jaaromzet voor z'n rekening.

Deel dit bericht

2 Reacties

Marnix Bruning !

Mijn reactie op dit artikel is vrij neutraal. Dit komt, omdat het artikel meer een mededeling is dan een stelling. Het is natuurlijk logisch dat de Amerikanen meer kopen via e-commerce, omdat er veel meer Amerikanen online zijn en het internet daar al veel langer intensief wordt gebruikt. Met vriendelijke groetMarnix Bruning

Wim Brillouet

Dat Amerikanen meer kopen dan Europeanen is logisch. De penetratie van het internet is in Amerika veel hoger dan bij 'ons'. Daar zijn verschillende redenenen voor: als ik kijk naar het Belgische model, zie ik dat de tarieven voor het internetgebruik één van de hoogste in heel Europa zijn (40 frank in het daluur, 100 frank tijdens de piekmomenten). Daarnaast is de kabel nog niet volledig geïntegreerd, waardoor het minder aantrekkelijk is om in België te surfen (lage snelheid,…). Het echte nieuws -dat niet echt naar voren wordt gebracht in het artikel- is dat de e-commerce in Nederland met grote stappen vooruitgaat. De omzet van privé aankopen via het internet door Nederlanders is sinds 1998 gestegen van 350 miljoen gulden naar een verwachte omzet van 2 miljard gulden. Deze trend zien we ook in België terug. Nederland staat daarmee op de zevende plaats binnen Europa. Dat in Amerika de online aankopen per hoofd van de bevolking 5 keer zo hoog ligt als in Nederland mag ons niet verbazen en is zeker niet te wijten aan het mindere gebruik van het web. Algemeen wordt beschouwd dat Amerika vijf jaar voorop ligt in vergelijking met Europa inzake internetgebruik. Wat we moeten onthouden is het feit dat 2.5 miljoen Nederlanders ( met een leeftijd boven de 15 jaar) al eens online een aankoop hebben gepleegd. In 1998 waren dat slechts 350.000 personen. Schitterend…….

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond