Deel dit artikel
-

BuyItDirect: “Consumentenverkoop kost alleen maar geld”

Computerhandel BuyItDirect.com stopt helemaal met de verkoop aan consumenten. De afgelopen maanden had het bedrijf de verkoop al flink omlaag geschroefd. Volgens oprichter en CEO Dik Graaff is er in de consumentenhandel geen droog brood te verdienen. Het bedrijf had nog enkele co-branded winkels bij onder andere Ilse en de Telegraaf.

Momenteel vormt de consumentenmarkt nog slechts één tot anderhalf procent van de totale omzet van BuyItDirect. Een belangrijke reden om er helemaal mee te stoppen is volgens Graaff de lage marges op de apparatuur. "Er valt niet op te concurreren tegen winkels in de straat zoals bijvoorbeeld Dixons, die flinke volumes wegzetten. Creditcardmaatschappijen slurpen bovendien al 3,5 procent van de aankoopbedragen op. Sommige sites bieden deze apparatuur voor bodemprijzen aan om omzet te realiseren, maar het is mij een raadsel hoe zij uit de rode cijfers moeten komen. Dat is voor geen enkele partij lang vol te houden."
Volgens Graaff is de business-to-consumer-markt in Nederland nog te onvolwassen om op korte termijn rendabel te zijn. "Het kost nu alleen maar geld."

Bovenop de geringe marges komen nog eens de vele retourzendingen, zegt Graaff. Volgens hem is het niet ongebruikelijk dat er tussen de twintig en veertig procent terugkomt. "De consument is goed beschermd tegenwoordig, maar dat heeft ook tot gevolg dat er inderdaad veel terugkomt."

BuyItDirect heeft nog overeenkomsten met de Telegraaf, Ilse en Altavista. Deze co-branded winkels zullen ook verdwijnen, waarna alleen de business-to-businessmarkt overblijft voor het bedrijf. Volgens Graaff ligt de toekomst van buyitdirect.com op de korte termijn vooral in electronic procurement, het opzetten van exchanges en marktplaatsen, business-to-government-activiteiten en het samenwerken met offline computer-resellers. Met deze plannen wil het bedrijf komend jaar Europa in.

Deel dit bericht

5 Reacties

Peter Desmet

Uit een ander artikel op deze site:"Dit is een tekortkoming van dotcom marketing. Dotcommers moeten het massapubliek persoonlijk benaderen en daar zijn voldoende tools voor." (BusinessWire) Sales blijft mensenwerk, dus toch.

Martijn Hoogeveen

Vanuit het perspectief van BuyItDirect een verstandige zakelijke beslissing. Een aantal punten wil ik nuanceren: De B2C-markt is een uitstekende markt. De creditcard- en logistieke kosten zijn prima in de klauwen te houden voor een B2C specialist. TakeitNow blijft daarom ook actief op dit snelgroeiende marktsegment. Zie ons {persbericht; http://www.takeitnow.nl/info/persbericht24-11-2000.htm } in reactie op de uiting van BuyItDirect. mvg Martijn Hoogeveen

Lambert de Kool

Laten we even eerlijk worden: Het is over, over met de hoop, over met het verlangen en over met dromen. Consumenten-verkopen over Internet leken een goed idee, but it didn't work out the way we planned. Internet blijkt een fantastisch medium maar voorlopig alleen voor de research-fase in het koopproces. Een businessmodel dat is ingericht op online verkopen zal het de komende jaren niet halen. Steeds meer BtC-entrepreneurs verleggen hun koers van een commissie-model naar een uurtje-factuurtje-model door hun eigen systemen te verkopen aan entrepreneurs die nog wel geld hebben. We hebben lol gehad, het was gezellig…back to work now. Lambert.

peter

Wat heeft iedereen toch ontzettende haast! Er worden idiote conclusies getrokken op basis van een tijdspanne van helemaal niks. Met het kopen op internet is het net als met alle andere grote innovaties, het kost effe tijd. En 'effe tijd' vertaalt zich in dit geval echt wel met een jaar of 10. En alle (nou ok, bijna alle) Internet startups gaan daar de fout in. Grootschalig lanceren van allerlei prachtige concepten met de verwachting (en de eis!) om binnen 12 maanden een groot deel van een publiek aan zich te binden dat nauwlijks binding en ervaring heeft met het praktisch gebruik van Internet als koop instrument. En als het dan even tegenzit maar roepen dat het niet jouw fout is, maar dat 'de markt' er niet klaar voor is, en er ook nooit klaar voor zal zijn. En maar conclusies trekken, je kan in deze markt geen idee of gedachte lanceren of er staat al weer iemand klaar om daar over heen te gaan met de melding dat dit alweer achterhaald is.Nou zijn er ook ongelooflijk veel slechte uitvoeringen van ideeën, maar dat wil niet per definitie zeggen dat het idee slecht was. Het komt echt wel goed, maar wel met beide voetjes op de harde grond blijven staan, hard werken en geduld hebben.

Eric Esselink

>>Het komt echt wel goed, maar wel met beide voetjes op de harde grond blijven staan, hard werken en geduld hebben.<<Ik ben het geheel met Peter eens, al dat korte termijn denken die al die schatzoekers tentoon spreiden. Bij de eerste en beste tegenslag rennen ze gauw weg naar de volgende plek om daar goud te zoeken. De grote bedrijven van nu zijn met bloed, zweet en tranen opgebouwd. Alsof HP binnen 1 jaar marktleider was en op de dow jones stond…De winnaars van morgen zijn degene die het vandaag rustig aan doen en een stevige fundering leggen voor het paleis van morgen. Degene die nu haastig wat in elkaar geflanst hebben, bestaan morgen niet meer. Overigens hoeft de marktleider van vandaag, dat niet perse morgen ook te zijn. Vraag dat maar eens aan 3DFX… En dan nog dit: als een bedrijf niet kan overleven in een moeilijke markt (consumenten) waarom dan wel in een makkelijke markt? Het is een kwestie van tijd of degene die wel overleeft hebben in de moeilijke markt, gaan ook naar de makkelijke markt maar wel al aangepast aan lagere marges. Deze survivors ruimen dan vervolgens hun konkurrenten op door het toepassen van de, voor hun, bekende methode: prijs verlaging. Aan het eind staat er dan nog maar 1 overeind…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond