Deel dit artikel
-

AppleSoup: legaal vervolg op Napster

Napster-adviseur Bill Bales en een van Napster's eerste investeerders Adrian Scott zijn een nieuw bedrijf begonnen. AppleSoup borduurt voort op het Napstermodel, met als verschil dat AppleSoup geen copyrightschending zal toelaten en dat er betaald moet worden voor content. Het grootste verschil met Napster is misschien nog wel dat er geen muziek verhandeld zal worden via AppleSoup.

Scott is aangewezen tot voorzitter van AppleSoup en Bales is CEO. Scott heeft aangegeven dat op dit moment gewerkt wordt aan een technologie waarmee de contenteigenaren hun songs niet alleen kunnen beheren, zoals dat bij Napster het geval is, maar ook kunnen beheersen. Dit wil zeggen dat aanbieders van content nu betaald kunnen gaan worden voor hun product.

Bales: 'Het belangrijkste is de bescherming van copyrights en partnering met contenteigenaren en contentmakers.' Ironisch genoeg staat Napster wereldwijd bekend als een service die het juist mogelijk maakt om copyrights te omzeilen en wordt het bedrijf van de ene rechtzaak naar de andere gesleept door platenmaatschappijen en muzikanten. Scott: 'Napster heeft 20 miljoen gebruikers. AppleSoup geeft ons de gelegenheid om een weer een frisse start te maken.' De start-up heeft inmiddels 2,5 miljoen dollar uit de eerste investeringsronde binnengehaald.

Het voordeel van de netwerkstructuur die zowel Napster als AppleSoup hebben, is dat er voor de uitwisseling van content geen enorme infrastructuur gebouwd hoeft te worden. Scott: 'Vroeger moest je een compleet gecentraliseerde infrastructuur opzetten en daar heel veel geld voor betalen. In deze nieuwe omgeving maakt het eigenlijk niet uit op welke computer een bestand staat.'

Met de AppleSoup-technologie kan een bestand zich op de harddisk van een gebruiker bevinden, maar de eigenaar van het bestand (een webdesigner bijvoorbeeld) bepaalt of en hoe het wordt gedistribueerd over het Internet. Scott: 'Het is van invloed op de manier hoe we over eigenaarschap denken. Het is als het omdraaien van de werkelijkheid.' Hij voegde toe dat het product waarschijnlijk over 6 tot 8 weken aangekondigd zal worden.

Op AppleSoup zullen alle mogelijke digitale bestanden uitwisselbaar worden, behalve muziek, aldus Scott. 'Er zijn genoeg dingen te doen die niets met muziek te maken hebben; denk aan boeken en video en wat al niet meer. Er zijn verschillende media die gedigitaliseerd en online gezet kunnen worden.'

De verkoop en inkoop van content, de hieruit voortvloeiende cashflow en het immense succes van de gebruiker-naar-gebruiker netwerkstructuur heeft ervoor gezorgd dat investeerders in de rij staan voor AppleSoup. Onder meer Bill Krause, oprichter en voormalig CEO van 3Com, Frank Biondi, voormalig president van Universal Studio's en nu onder meer CEO van ViaCom Inc. hebben geld gestoken in AppleSoup.

Bronnen:
Internetnews.com
Inside.com

Deel dit bericht

1 Reactie

Jan Jager

Is het niet een beetje naïef om te denken dat copyright-problemen alleen op muziekbestanden slaat. Binnen de kortste keren kunnen we met AppleSoup dezelfde problemen als die met Napster verwachten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond