Deel dit artikel
-

Retail Exchange strikt zes nieuwe retailgiganten

Zes nieuwe grote retailers hebben zich aangemeld bij het inkoopplatform WorldWide Retail Exchange (WWRE) , waaraan ondermeer Ahold deelneemt. Verder is bekend gemaakt dat een alliantie van IBM, i2 Technologies en Ariba het platform gaat bouwen.

De retailers die nu ook producten gaan inkopen via WWRE zijn Dairy Farm International (Hongkong), Dansk Supermarked (Denemarken), El Corte Ingles (Spanje), Rite Aid Corporation (VS), Safeway plc (UK) en Supervalu (VS). Het inkoopplatform zou al in augustus van start moeten gaan. In totaal zijn er nu 25 detailhandelsgiganten aangesloten met bij elkaar een wereldwijde omzet van circa 540 miljard euro.

Gerard van Breen, Senior Vice President Global Sourcing van Ahold in het persbericht: "De e-Beurs sluit perfect aan bij de inkoopactiviteiten van Ahold die zich in hoog tempo regionaal en wereldwijd aan het ontwikkelen zijn. We zien duidelijk de voordelen met Europees en wereldwijd inkopen voor al onze activiteiten gezamenlijk. Met collega-retailers hebben we in maart jl. het initiatief genomen om tot oprichting te komen van de Exchange. We ervaren nu een enorme belangstelling om te participeren en verwachten dat onze kosten aanzienlijk zullen dalen omdat onze wereldwijde inkoopvolumes kunnen worden ingezet. Voordelen zijn er ook voor onze leveranciers die toegang krijgen tot alle deelnemers."

De krachtenbundeling en schaalvergroting op het gebied van inkoop lijkt nu razendsnel te gaan. Vorige week ging de handelsplaats Transora van 49 grote fabrikanten uit de consumer goods sector van start.

De Amerikaanse Federal Trade Commission bestudeert inmiddels de mogelijke kartel-effecten van dergelijke enorme marktplaatsen.

Technologie-leverancier Ariba (ARBA) kwam deze week met onverwacht goede kwartaalcijfers. In plaats van de verwachte 50 tot 55 miljoen dollar omzet bleek het 80,7 miljoen te zijn. Het verlies bedroeg 5 dollarcent per aandeel, in plaats van de verwachte 8 cent.

Deel dit bericht

2 Reacties

jorrit

Wordt de consument hier nou wijzer van? Ik denk het zelf van niet, want de retailers en de producenten zullen resp. hun inkoop en productie optimaliseren. Internet zal deze functies efficienter laten verlopen. Hierdoor zullen aan beide kanten de kosten dalen. Zullen deze kostenvoordelen resulteren in hogere marges of in lagere prijzen? Zal WorldWide Retail Exchange het goed vinden dat Transora rechtstreeks aan de consumenten gaat leveren?Ik hoor graag antwoorden.

Ward van Riel

Van een UNIFORM naar een GENERIEK systeem Je ziet dat veel bedrijven met elkaar gaan clusteren, enerzijds uit angst om niet alleen te komen staan en alle kosten zelf te moeten dragen, anderzijds om bij een 'krachtig' netwerk aangesloten te zijn. Het eerste punt geeft aan dat bedrijven weinig geleerd hebben uit het verleden. ERP – implementaties zoals SAP en Baan hebben in de regel miljoenen gekost, lange implementatietijden gevergd en met lang niet altijd bevredigende resultaten. De kern van de implementatieproblematiek en ook de grootste winst was een eenduidige interne produkt-en procesdefinitie. Wanneer je 'miljarden' bedrijven wilt gaan uniformiseren is het begrijpelijk tegen welke problemen je aan zult lopen en hoeveel kosten daarmee gemoeid zullen zijn. De huidige "e-business-problematiek" vergt een andere aanpak. Oplossing: Je moet niet een uniform systeem willen leveren maar een generiek systeem. Op deze wijze kunnen bedrijven een eigen koppeling maken naar een generiek model en van daaruit zijn zij toch volledig gekoppeld met de 'hele' buitenwereld. Ze zijn dan "independent and connected". Op dat moment is een wereldwijd samenwerkingsverband helemaal niet meer nodig en is het individuele bedrijf veel sterker, omdat ze wereldwijd kunnen denken en lokaal kunnen acteren. Hiermee kom ik direct op punt twee: Als men denkt een'krachtig' netwerk te hebben, dan zullen er altijd bedrijven zijn die een 'tegenkracht' zullen gaan ontwikkelen. Men kan een eigen netwerk gaan genereren. Dit geeft echter alleen maar meer starheid, en uiteindelijk zal het niet werkbaar zijn, zie het voorbeeld van de ERP implementaties. Degenen die winnen zijn degenen die een zo 'generiek' mogelijk model implementeren. Dit geeft namelijk een aantal voordelen: Snelheid, flexibiliteit en dynamiek (geen last van gemaakte keuzes uit het verleden), onafhankelijke informatie uitwisseling (business fulfilment) en begrip van informatie (niet zoeken, maar vinden en direct begrijpen!). De gemene deler van deze voordelen is dat je met elkaar snel en goed zaken kunt doen, zonder elkaar ooit eerder ontmoet te hoeven hebben. Dit waren ook de uitgangspunten van het huidige internet. De uitdaging en de toegevoegde waarde (voor zowel bedrijf als consument) ligt in het 'vertalen' van 'internet communication' naar 'business communication'. Wanneer iemand een -goede- oplossing (buiten de XML-standaarden)weet en/of zoekt, neem dan svp contact op, want waarschijnlijk zitten meer mensen met hetzelfde probleem en samen kom je verder dan alleen. Met vriendelijke groet Ward van RielBM2 – Bolberg Market MakersInformatie : http://www.bolberg.com 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond